Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Cumhuriyetin ilk yıllarında sağlık alanında yapılan çalışmalar

Cumhuriyetin ilk yıllarında sağlık alanında yapılan çalışmalar sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Poseidon

    • 2021-02-27 16:09:12

    Cevap :
    1. Sağlık Bakanlığı Kuruldu.
    2. Salgın hastalıklara karşı savaş başlatıldı.
    3. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çıkartıldı.
    4. Ankara’da Hıfzıssıhha Enstitüsü kuruldu ve aşı üretilmeye başlandı.
    5. Erzurum, Ankara, Kayseri Numune Hastaneleri gibi hastaneler açıldı.

       Hastalıkların ciddi boyutlara ulaşmasını önlemek için Türkiye Büyük Millet Meclisinde çıkarılan bir yasa ile “Sağlık Bakanlığı” kuruldu. Cumhuriyetin ilanından sonra bir sağlık politikası oluşturuldu.

     Sağlık kuruluşları yaygınlaştırıldı. Sağlık personelinin sayısı artırıldı. Zorunlu görev uygulaması ile ülkenin dört bir yanına doktor gönderildi. Salgın hastalıklara karşı savaş başlatıldı. Böylece sıtma, trahom, frengi, tifo, veba, kızamık, kolera, çiçek ve verem gibi hastalıkların önüne geçildi.

    Ayrıca bu hastalıkların devletin ilgili kuruluşlarına bildirilmesi mecburiyeti getirildi. Ülke genelinde aşı kampanyaları düzenlendi. Hastalıkları erken teşhis ve tedavi etmek için önleyici hekimlik uygulaması yaygınlaştırıldı.

    1930 yılında TBMM tarafından “Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” çıkarıldı. Salgın hastalıklarla mücadele etmek ve bilimsel çalışmalar yapmak için Ankara’da Hıfzıssıhha Enstitüsü kuruldu. Bu kurumun yaptığı çalışmalar sonucunda serum üretimine geçilerek ülkenin bütün serum gereksinimi karşılandı.

    Salgın hastalıkların teşhis ve tedavisinin devlet tarafından gerçekleştirilmesi benimsendi. Ayrıca veremin tedavisi için sanatoryum hastaneleri kuruldu ve veremle savaş dernekleri oluşturularak halkın hizmetine sunuldu. Diğer yandan sağlıklı yaşam için spor özellikle gençler ve halk arasında özendirildi.

    1921 yılında hizmete açılan Çocuk Esirgeme Kurumunun şube sayısı artırıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından bir yandan bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilirken diğer yandan da hastane ve yatak sayısı artırıldı. Yeni Türk Devleti, Atatürk’ün “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” sözünü rehber edinerek Türk milletinin sağlığını tehdit eden hastalıklara karşı geniş çaplı bir savaş başlattı.

    Devlet, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarından itibaren bütün sektörlerde olduğu gibi sağlık alanındaki çalışmalara öncülük etti. Bu amaçla ihtiyaç duyduğu sayıda personeli yetiştirip çeşitli illerde örnek hastaneler açarak milletin hizmetine sundu.

    Bu hastaneler bulundukları illerin adlarıyla birlikte numune hastaneleri olarak adlandırıldı (Erzurum, Ankara, Kayseri Numune Hastaneleri gibi). Özel sektörün ekonomik alanda gelişmesiyle birlikte özel hastaneler de açılarak halkımıza devlet denetiminde hizmet etmeye başladı.

    1923 yılından itibaren sağlık hizmetleri Türkiye’nin dört bir yanına yayıldı. Faaliyete geçen hastanelerde 1938 yılında yatak sayısı 9000’e, doktor sayısı 1397’ye ulaştı. Dispanserler ve halk sağlık merkezleri yurdun en ücra köşelerine sağlık hizmetleri götürdü.

    1923 yılında “Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti”ne Atatürk tarafından “Türkiye Kızılay Cemiyeti” adı verildi. Doğal afetler, sağlık, giyim, yerleştirme gibi sosyal ve ekonomik alanlarda bu kuruluşun etkinliği artırıldı. 5 Mart 1920 tarihinde ise halkın zararlı maddelerden uzak tutulması için Yeşilay Cemiyetinin çalışma alanları genişletildi.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.