Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Cümlenin yüklemi nasıl bulunur

Cümlenin yüklemi nasıl bulunur

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    zeamays

    • 2020-02-11 05:59:31

    Cevap : Cümlede ifade edilen asıl anlamı karşılayan kelime veya kelime grubu yüklemdir. Genelde fiil olmak üzere, bazen isimler de yüklem olabilir. Ayrıca yüklemler genellikle sonda bulunur. Yüklem cümlenin temel öğesidir, geriye kalan bütün öğeler onun yardımcısıdır.

    Cümlenin öğeleri bulunurken, en başta yüklem bulunur ve kalan bütün öğeler yükleme sorulan sorularla bulunur. Onun için bir cümlenin önce “Burada olan olay ne, yargı bildiren sözcük hangisi?” diye sorarak bulmak, daha sonra diğer öğeleri göstermek gerekir.

    Yüklem, isim de olsa, fiil de olsa mutlaka bir “yargı” ifade etmelidir. Gerçekleşen bir iş, oluş, hareket veya var olan bir durum gösterilmiyorsa, o sözcüğün yüklem olması mümkün değildir.

     Önemli Not: Cümlede yüklem bazen sonda olmayabilir. O zaman yüklemi bulmak zor gibi görünse de, çok kolay bir yöntemi bulunmaktadır. Yüklemi cümleden çıkardığınızda geriye sadece arka arkaya sıralanan anlamsız sözcükler kalır. Yani cümlenin anlamı tamamlanamaz. Bu nedenle bir sözcüğü veya sözcük grubunu cümleden çıkardığınızda hâlâ anlamlı bir cümle kalıyorsa, o yüklem olamaz. Ama çıkardığınız sözcük veya sözcük grubundan sonra kalan kelimeler bir anlam ifade etmiyorsa, çıkarılan kelimeler yüklemdir.

    Örneğin;
    Ceren, çok bilgili arkadaşımdır.

    Yanlış

    Yüklem= arkadaşımdır

    Kim arkadaşımdır ? = Ceren = Özne

    Ceren nasıl arkadaşımdır? = Bilgili = Zarf tümleci

    Ceren ne kadar bilgili arkadaşımdır? = Çok = Zarf tümleci

    Doğru

    Yüklem= çok bilgili arkadaşımdır.

    Kim çok bilgili arkadaşımdır: Ceren = Özne

     Yukarıdaki cümlede yüklem “çok bilgili bir arkadaşımdır” kısmıdır. Çünkü arkadaş kelimesini niteleyen “bilgili” kelimesi bir sıfat tamlamasının tamlayanı durumundadır ve “çok” kelimesi de tamlayanın miktarını belirten bir miktar zarfı olarak sıfat tamlamasına dahil olur. Bu yüzden tamlayan ile tamlananı ayıramayacağımız için yüklemi “çok bilgili arkadaşımdır” şeklinde almak zorundayız.


    Bknz. Cümlenin Öğeleri

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-02-11 06:50:02

    Cevap : Bknz:  Cümlenin Öğelerini Bulmak İçin Hangi Sorular Sorulur
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.