Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Demokratik devlet anlayışı

demokratik devlet anlayışı nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-07 08:57:44

    Cevap : Demokratik devlet anlayışı ; vatandaşların devlet karşısında eşit haklara sahip oldukları, yasama, yürütme ve yargı güçler ayrılığı ilkesine bağlı ve halka dayanan devlet modeli olmasıdır.

    Demokratik Devlet Nedir

    Egemenliğin halka ait olduğu devlet biçimi. Devlet yönetimi halkın seçtiği oyla gelir ve değişir. Şeçimlere herkes katılabilir ve en fazla oyu alan yönetimde söz sahibi olurken daha az oy alanlar yine aldıkları oya göre yönetimi kontrol etme şansına sahip olurlar. Demokratik devlette karşıt fikre saygı esastır. Demokratik devletlerde herkesin eşit şansı vardır. Yani din, dil, ırk, sınıf ayrımı gözetmeksizin herkes devlet ve kanunları nazarında eşittir. Ve bu eşit insanlar kullandıkları oy vasıtasıyla nasıl yönetilmek istediklerini belirler yani yönetime bir nevi ortak olurlar. Genelde cumhuriyet rejimleri demokratik devletlerdir.

    Devlet Nedir: Bir birimin devlet olarak nitelendirilebilmesi için diğer devletler tarafından tanınmasına gerek yoktur. Zira tanıma sadece uluslararası alanda ilişki kurmak için gerekli bir işlemdir.

    Bugün anladığımız anlamda devlet (Modern Devlet) 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

    Bütün toplumlar, bir devletin varlığı ile nitelenmezler. Avcı ve toplayıcı kültürler ve küçük tarım toplumlarında devlet kurumları yoktur. Devletin doğuşu, insanlık tarihindeki ayrıcı bir geçişi göstermektedir, çünkü devlet oluşumunda söz konusu olan politik gücün merkezileşmesi, toplumsal değişim süreçlerinde yeni dinamikleri ortaya çıkarır.

    Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir. Tarihte görülen bir çok iç savaşlar kültürel birliğin devlet kurulmasında yeterli olmadığını göstermektedir. Amerikan iç savaşının anayasal düzenin kurulmasının ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyması ve savaş kültürü yerine hukuk devlet ilişkisinin kavranması açısından önemi büyüktür.

    Devlet, çağdaş toplumlarda en önemli kurumdur. Siyasal kurumların en iyi örgütlenmiş olanıdır. Üstün bir yaptırım gücü, zorlama olanağı vardır. Polis, jandarma, ordu yanlızca devleti yönetenlerin emrindedir.

    Demokratik Devletin Özellikleri

    1. İktidarları belirli süreler için seçimler yoluyla halk belirler
    2. Seçimlerde yarışacak adaylar eşit şartlarda yarışır
    3. İnsanların seçim hakları yasalarla güvence altına alınmış olmalı.
    4. Çoğulculuk esastır. Fakat her düşüncenin kendini ifade ve temsil etme şansı vardır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz







    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.