Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dikey toplumsal hareketlilik nedenleri

dikey toplumsal hareketlilik nedenleri

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Beste

    • 2020-12-20 11:16:40

    Cevap : Dikey toplumsal hareketlilikte bir toplumsal sınıftan diğerine geçiş söz konusudur. Dikey toplumsal hareketlilik nedeni bireyin toplumsal statüsünün değişmesidir. Bu hareketlilikte birey, bulunduğu sınıftan yukarı çıkabileceği gibi aşağı sınıfa da düşebilir.

    Nedenleri:
    1. Maddi durumun azalması ve çoğalması
    2. Eğitim durumunun değişmesi
    3. İçinde bulunulan grubun statülerinin veya ekonomik durumunun değişmesi


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-21 07:12:08

    Cevap : Bir kişi ya da grup, içinde bulunduğu toplumsal sınıf, tabaka ya da statüden daha yukarı ya da aşağı bir sınıfa, tabakaya ya da statüye yükselirse ya da düşerse buna dikey toplumsal hareketlilik denir.

    toplumsal hareketlilik türleri

    Dikey toplumsal hareketliliğin ise çeşitleri vardır:

    a) Sızma yoluyla dikey toplumsal hareketlilik: Kişinin eğitim yoluyla kendisinin/ailesinin sosyo-ekonomik seviyesinden daha üst bir seviyeye doğru yükselmesidir; kişinin aldığı eğitimle üst bir toplumsal sınıfa ya da tabakaya sızarak dahil olduğu toplumsal hareketliliktir. Örneğin ailesi çiftçi olan ve köyde ikamet eden birinin üniversite eğitimi ile şehirde öğretmenlik gibi bir meslek sahibi olarak gelir düzeyini ve meskeki statüsünü değiştirmesi eğitim yoluyla üst toplumsal tabakaya sızarak dahil olması bu tür dikey toplumsal hareketliliktir.

    b) Grup hareketliliği: Bireysel toplumsal hareketliliğin kısıtlı olduğu toplumlarda bir toplumsal grubun dayanışma içinde gerçekleştirdiği dikey toplumsal hareketliliktir. 19. yüzyılda Avrupa’da meydana gelen işçi sınıfı mücadelesinin sonucu olarak bu sınıfın hayat koşullarının değişmesi ve 20. Yüzyıldaki sosyo-ekonomik yükselmeleri buna örnek gösterilebilir.

    c) Kendiliğinden grup hareketliliği: Eğer grup hareketliliği, değişim isteyen toplumsal gruplar tarafından amaçlanarak gerçekleşmemiş ve doğal süreç içinde gerçekleşmişse kendiliğinde grup hareketliliği meydana gelmiş olur. Bir topluma dışarıdan göç eden bir grubun düşük statülü işleri yapmasıyla o toplumun üyelerinin daha yüksek statülü işler yapmaya başlamaları bu tür bir dikey toplumsal hareketliliktir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.