Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dinin toplumsal yaşam üzerinde etkili olduğunu hangi düşünür savunmuştur?

Dinin toplumsal yaşam üzerinde etkili olduğunu hangi düşünür savunmuştur sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 1 yorum yazıldı.
    1 yıl önce Z Şıkları yazarsanız hemen cevaplayalım..

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-04-18 09:03:31

    Cevap : Dini, toplumsal etkisi açısından inceleyen ilk sosyolog olarak genellikle Durkheim kabul edilir. Dinin toplumsal yaşam üzerinde etkili olduğunu savunan düşünürlerden biri de, Max Weber'dir. Weber, dinin toplumsal hayatta önemli bir rol oynadığını ve dinin toplumsal yapıyı ve davranışları belirlediğini savunmuştur. Weber'e göre, dinin toplumsal hayatta oynadığı rol, toplumsal değişimi de etkileyebilir. Bu nedenle, dinin sosyolojik açıdan incelenmesi önemlidir.

    Dine, din ile toplumun diğer alanları arasındaki ilişkiye dair sosyolojik ilginin, sosyolojinin bağımsız bir disiplin olarak belirdiği dönemin Avrupa toplumlarının içinde yaşadığı sosyo‐kültürel şartlarla ve sosyolojik‐felsefi düşünce geleneğiyle ilgili nedenleri olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte dinin sosyolojik incelemelerine yön veren kavramların ve teorik bakış açılarının çoğunun, sosyolojinin, isim babası Comte’un, Durkheim ve Weber gibi öncü bilim adamlarının çalışmalarından ilham aldığı görülmektedir.

    Din üzerine sosyolojik araştırmalar yapmanın önemi yeni dini sorunlar paralelinde gittikçe artmaktadır. Aynı zamanda toplumsal alanda yaşanan dini nitelikli süreçler sosyolojinin dinle ilgilenme nedenlerini çeşitlendirmekte ve artırmaktadır. Fransız sosyolog Emile Durkheim’in çalışması bu yaklaşıma örnektir. Dini Hayatın İlkel Biçimleri adlı çalışmasında Durkheim, “işte orada var olan” bir olgu olarak ele alır ve dinin bütün insan toplumlarındaki rolünü açıklamaya çalışır. O, dinin sosyal dayanışma ve birlik oluşturmada önemli bir güç olarak işlev gördüğü görüşündedir. Durkheim’e göre din, “ Kutsalla yani diğerlerinden ayrılmış ve yasaklanmış şeyle ilgili inançlar ve amellerden oluşan tutarlı bir sistemdir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.