Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Divan üyelerinin görevleri maddeler halinde

Divan üyelerinin görevleri maddeler halinde sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2022-05-14 16:03:04

    Cevap :


    DİVAN-I HÜMAYUN ÜYELERİ ve GÖREVLERİ

    1) Vezir-i Azam (Sadrazam) Görevi: Padişahın mutlak vekiliydi. Bu nedenle padişahın mührünü de taşırdı. Her türlü hükûmet işlemlerini padişah adına onaylayarak resmileştirirdi. Fatih Dönemi’nden itibaren Divan toplantılarına başkanlık eden vezir-i azam, mülki ve askeri büyük makamlara atamalar yapardı. Padişahın sefere katılmadığı takdirde “Serdar-ı Ekrem” unvanıyla ordunun başında sefere çıkardı. Ayrıca başkentin düzen ve yönetiminden de sorumluydu.

    2)Şeyhülislam Görevi: Divanın asli üyesi olmayan şeyhülislam, gerekli görülen konularda Divana çağrılırdı ve fikri alınırdı. İlmiye sınıfının başı olarak en yüksek din görevlisi konumunda idi. Divanda alınan kararların çeri hukuka uygun olup olmadığı yönünde karar verirdi. Şeyhülislamın bu kararına da fetva adı verilirdi.

    3)Reisülküttap Görevi : Divan-ı Hümayun’un asli üyesi olmayan reisülküttaplar, Divan katiplerinin ve kalemlerinin şefi konumunda idi. 17. Yüzyıl sonlarına dek nişancıya bağlı olarak görev yaptılar. Reisülküttapların görevleri, Divanda kabul edilen fermanlara uygun olarak emirleri yazmak, padişah ve vezir-i azama gelen mektupları tercüme ettirerek bunlara cevaplar hazırlamak idi.

     4)Kaptanıderya Görevi: Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nden itibaren kaptanıderya da Divanın asli üyesi olmuştur. Denizcilik işlerinden sorumlu en büyük komutan sıfatında idi. Tersaneye ait işlere bakardı, donanma ile ilgili çalışmaları yürütürdü. 

    5) Yeniçeri Ağası Görevi: Askeri konularda gerek görüldüğü zaman Divana çağrılırdı. Kapıkulu askerlerinin her türlü sorununu Divana iletirdi. Ayrıca başkent İstanbul’un da güvenliğinden sorumluydu.    

    6)Vezir Görevi:  Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında padişahın yardımcısı konumunda olan bir vezir  vardı. Fakat I. Murad Dönemi’nden itibaren ülke sınırları ve sorunlarının artmasına bağlı olarak vezir sayısı da artmış ve bu nedenle birinci vezire vezir-i azam denilmiştir. Vezirler, Divanda vezir-i azamın sağında bulunurdu, Kubbealtı denilen yerde toplanıp kendilerine verilen işlere baktıkları için Kubbe vezirleri olarak da anılırlardı. Kanuni Dönemi’nden itibaren önemli eyaletlere atanan valiler, vezirler arasından seçilmekte idi.

    7)Kazasker Görevi: Adalet işlerinden sorumluydu. Medrese işlerine bakardı, kadı ve müderrislerin atamalarını yapardı. Taşrada kadıların çözemediği davaları çözmeye çalışırdı. Fatih Dönemi’nden itibaren Anadolu ve Rumeli kazaskeri olarak sayıları ikiye çıkarılmıştı.

    8)Defterdar Görevi: Mali alandaki tüm işlemlerden sorumlu idi. Devlet gelirlerinin dış hazineye teslimi ve bunların harcamaya dönüştürülmesi en önemli görevleriydi. Divanda iki defterdar vardı. Rumeli defterdarı baş defterdar olarak Anadolu defterdarından daha geniş yetkilere sahipti. Baş defterdar yatırım, para basımı ile ilgili girişimleri ve hazırladığı bütşeyi önce sadrazama sunardı ve  padişah onayı ile de uygulamaya koyardı.

    9)Nişancı Görevi: Divanda, padişah adına alınan her türlü ferman ve berata padişahın tuğrasını çekerdi. Fethedilen bölgelerdeki arazileri tapu tahrir defterine kaydederdi. Tevkii ya da Tuğrai olarak da bilinirdi. Kanuni Dönemi’nden itibaren, tımarların sisteminin düzenlenmesi ve dağıtılması görevi de nişancıya verilmişti.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.