Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Domates yaprakları neden sararır

Domates yaprakları neden sararır sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    fatoş

    • 2022-06-22 15:16:58

    Cevap :

    Domates Yaprakları Neden Sararır?


    Tüm yaprakların veya en azından çoğunun aniden sararmak. Sarı domates yaprakları, altta yatan hastalıkların yaygın bir belirtisidir.

    Bazıları kötü toprak veya aşırı sulama nedeniyle insan yapımı, diğerleri ise zararlılar ve enfeksiyonlardan kaynaklanır.

     
    Domates Yaprakları Neden Sararır?
     

    Her yaşayan bitki yaprağı solmaya ve ölmeye mahkumdur. Bu sadece doğanın kanunu. Ve domates yapraklarının sarar ve sen de öl.

    Ancak normal olmayan şey, tüm yaprakların veya en azından çoğunun aniden sararmak. Sarı domates yaprakları, altta yatan hastalıkların yaygın bir belirtisidir.

    Bazıları kötü toprak veya aşırı sulama nedeniyle insan yapımı, diğerleri ise zararlılar ve enfeksiyonlardan kaynaklanıyor.

     

    Bu makale, neden olan tüm sorunlarda size yol gösterir. sarı domates yaprağıs, onlar hakkında neler yapabileceğinizi ve sorunu nasıl çözeceğinizi ve tekrar olmasını nasıl önleyeceğinizi.

    Fusarium Root Rot Sarı Domates Yapraklarına Neden Olur

    Bazı bitkiler suyu veya su eksikliğini iyi idare edebilir. Bunlar, suya doymuş topraktan kuraklığa kadar çeşitli koşullarda hayatta kalacak ve hatta gelişecek dayanıklı bitkilerdir.

    Diğerleri topraktaki neme tam anlamıyla ihtiyaç duyar, aksi takdirde işler karışır. Domates bitkileri, su konusunda biraz fazla titiz olan bitkilerden biridir.

    Size domateslerin hangi ideal su koşullarını gerektirdiği konusunda bir fikir vermesi için toprağın ne ıslak ne de kuru olması gerekir.

    Arada bir yer iyidir. Toprak ıslaksa domatesin kökleri çabuk çürür. Üst toprak kurumadan sularsanız, aynı sorunu yaşarsınız. Kökler, topraktaki oksijen eksikliğine oldukça duyarlıdır.

    Su ile dolu olduklarında, oksijen yoksunluğu kök bozulmasına ve fusarium kök çürümesine yol açar. Sonuç olarak, yapraklar beslenme eksikliğinden sararır.

    Aşağıdakileri fark ederseniz bitkinizin kök çürüklüğünden muzdarip olduğunu anlayabilirsiniz.

    1. Bitkinin alt yaprakları sararıyor.
    2. Kökün tabanı, özellikle yere yakın, kahverengi ve duygusaldır.
    3. Üst toprağın altındaki gövdenin ilk birkaç inçlik kısmı da kahverengi ve yumuşaktır.

    Kök çürüklüğüyle ilgili sorun, sarı yaprakları ve kahverengi gövdeyi fark ettiğinizde, bu konuda bir şey yapmak için çok geç kalmasıdır.

    Köklerin çürümeye başladığı andan yaprakların sararması biraz zaman alır. Yani kök çürümesi başladığında, genellikle domates bitkisinin öleceği anlamına gelir.

    Kompakt Toprak

    Toprak ve su, domates bitkisinin yaşam döngüsünün en önemli iki bileşeni olduğundan, domates yaprakları sararınca toprağa bakmanız gerekir.

    Çoğu bitki, suyun kötü havalandırılmış bir toprağa hapsolmadığı iyi drene edilmiş toprağı tercih eder. Domates için, havaya izin veren ve suyu tutmayan gevşek toprak sorunu, başarısı ve hayatta kalması için çok önemlidir.

    Yapraklar sarıya döndüğünde, önce su basması anlamına gelen kahverengi lekeler için sapın tabanını kontrol edin.

    Bu işaretleri bulamazsanız, aşırı sulama değil toprakla ilgili bir sorununuz var demektir. Bitkilerinizi nasıl kurtaracağınız, bahçede mi yoksa saksıda mı yetiştiklerine bağlıdır.

    Bahçede büyüyen bitkileri kurtarmak zordur, çünkü toprağı döndürmek ve gevşetmek için biraz kum veya perlit karıştırmak gerekir. Ancak bu süreç zaman alır ve bitkiler hayatta kalamaz.

    Domates bitkilerinizi saksıda yetiştirirseniz ve yetersiz havalandırılan toprakla ilgili bir sorununuz varsa, yeni saksıları kullanabilir ve doğru saksı karışımını ekleyebilirsiniz.

    Toprağın gevşek, iyi drene olduğundan ve içinde bol miktarda organik madde bulunduğundan emin olun.

    Eski kaptan domates bitkilerini çıkarın ve kök sistemini kontrol edin. Çürümüş veya zarar görmüş kökleri koparın, ardından yeni toprağa ekin ve sulayın.

    Septoria Yaprak Lekesi

    Toprak ve su dışında diğer etkenler domates yapraklarınızın sararmasına neden olabilir. Bunlardan biri Septoria lycopersici adı verilen çok agresif bir mantardır.

    Domates bitkilerinize saldırdığında, size hiçbir şeyin güvenli olmadığı, yaprakların, sapların ve meyvelerin olmadığı hasarlı bir bitki bırakır.

    Ancak vahşi saldırının en ağır kısmını domatesin yaprakları taşır.

    Bu saldırıya rağmen, mantar genellikle topraktan ziyade hava koşulları ile ilgilidir. Nem seviyelerinin yüksek olduğu veya çok yağmur yağdığı bölgelerde, domates bitkilerinin bu mantarla enfekte olması yaygındır.

    Toprağın etkilenmediği anlamına geldiği için bu iyi bir haber olsa da, domates bitkilerinizi enfeksiyona karşı korumak konusunda yapabileceğiniz pek bir şey olmadığı anlamına da geliyor.

    Septoria lycopersici mantarı soğuk havaya dayanabilir ve kışı yabani otlarda asılı olarak ve biber gibi diğer bitkilere yapışarak geçirir.

    Bu, domates bitkilerinizin mantarı nasıl aldığını açıklayabilir. Kirlenmiş bahçe aletleri kullanırsanız, bunlar domateslere yayılabilir ve onları enfekte edebilir. Bunlar mantar enfeksiyonunuzun işaretleridir.

    1. Yapraklarda minik sarı lekeler var. Yapraklara daha yakından bakmadığınız sürece genellikle fark edemeyeceğiniz kadar küçüktürler.
    2. Yakından incelendiğinde, lekelerin koyu kahverengi kenarlara sahip olduğunu fark edeceksiniz.
    3. Enfeksiyon yayıldıkça lekeler birleşecek ve yaprak üzerinde büyük sarı bölgeler oluşturacaktır.
    4. Enfekte olacak ilk yapraklar tabanda olanlardır ve hastalık yukarı doğru yayılır.
    5. İşlenmeden bırakılırsa yapraklar solup ölür, bu da bitkiyi ve meyveleri de etkiler.

    Mantar istilasından kurtulmak için, enfekte olmuş tüm yaprakları çıkardığınızdan ve güvenli bir şekilde imha ettiğinizden emin olun.

    Genellikle hastalığın yayılmasını önlemek için yaprakları yakmanız gerekir. Domateslerinizi suladığınızda, nemi minimumda tutmak için yapraklarını değil bitkinin tabanını hedefleyin.

    Ayrıca, herhangi bir yabani ot veya gece gölgesi ailesinin üyelerinden kurtulduğunuzdan emin olun. Kış aylarında mantar için konukçu görevi görürler.

    Fusarium Solgunluğu

    Domates yapraklarının sararmasına neden olan bir diğer hastalık da fusarium solgunluğudur. Genellikle toprakta büyüyen bir patojen olan Fusarium oxysporum’dan kaynaklanır.

    Aslında bu mantarı bu kadar tehlikeli yapan da budur. Diğer bitkilerde yetişen ve nemden hoşlanan Septoria lycopersici’nin aksine, bu mantar toprakta beklemede yatar ve domates bitkisinin köklerini etkiler.

    Bu, tespit edilmesini zorlaştırır. Hastalığın semptomları diğer su ve toprakla ilgili semptomlara benzer olsa da, çoğu zaman bunun toprakta tüm bu sorunları yapan bir mantar olduğunu bilemeyeceksiniz.

    Toprağı değiştirirsiniz, toprağın yeterince nemli olmasını sağlarsınız, ancak bitki solmaya devam eder.

    Bitkinizi bu çok agresif mantarın saldırısına karşı korumak için toprağın pH’ını değiştirmeniz gerekir.

    Genellikle bunu 6,5’e düşürdüğünüzde, domates bitkileri hoşuna gider ama mantar içinde yaşayamaz.

    Ayrıca köklerin iyi durumda olduğundan emin olun. Mantar, bitkinin kök sistemine ancak zarar görmüş kökler yoluyla girebilir.

    Bahçenizde birden fazla domates bitkisi varsa ve bunlardan birine fusarium solgunluğu bulaşmışsa, mantarın diğer bitkilere yayılmasını önlemek için onu söküp yakmalısınız.

    Beslenme Yetersizliği ve Sarı Domates Yaprakları

    Sarı domates yaprağı hastalığının yukarıdaki tüm nedenleri dışında, dikkatinizi bitkinin aldığı beslenmeye çevirmeniz gerekir.

    Çoğu durumda, yapraklar yeterince beslenmedikleri için sararır. Bitkinizin topraktan yeterince besin alamamasının birçok nedeni vardır.

    1. Sulama Altında: Toprak kuruduğunda kökler bitkinin hayatta kalması ve büyümesi için ihtiyaç duyduğu besini alamaz. Su, bu besinleri çözer ve emilmesini kolaylaştırır.
    2. Domates bitkisinin köklerinin ne kadar hassas olduğu düşünüldüğünde, toprağın yeterince nemli olduğundan emin olmalısınız.
    3. Azot Eksikliği: Bu sorun aynı zamanda yukarıdaki beslenme yetersizliği sorunu ile de ilgilidir. Yaprakların büyümesi için azot önemlidir. Bitki yeteri kadar azot almadığında alt yapraklar sararırken üstteki yapraklar parlak yeşil kalır. Bu, soruna işaret etmelisiniz. Toprağa azot bakımından zengin bir gübre ekleyin ve bu sorunu çözmek için domatesleri sulayın.
    4. Magnezyum yok: Sarı yapraklara neden olan başka bir sorun. Ancak buradaki sararma, yaprakların dış kenarlarını diğer bölgelere göre daha fazla etkiler. Bu, soruna neden olanın nitrojen değil magnezyum eksikliği veya bir patojen olmadığını belirlemenize yardımcı olacak iyi bir göstergedir. Toprağı magnezyumla zenginleştirmek için epsom tuzu kullanın.
    5. Çinko Eksikliği: Domates bitkilerinizde çinko eksikliği olduğunda, yapraktaki damarların etrafındaki alanlar sararırken, yaprağın geri kalanı yeşil ve sağlıklı görünür. Yeni ve küçük yaprakları eskisine göre daha fazla etkiler.
    6. Yüksek pH: Domates bitkilerinin büyümesi ve başarısı için dengeli toprak şarttır. Yüksek pH, toprağın daha alkali olduğu anlamına gelir. Bu, mantarın büyümesini ve köklere saldırmasını teşvik eder. Aşırı gübreleme her zaman bu soruna yol açar. Toprağınızı test edin ve optimum domates büyümesi için pH’ın 6,5 civarında olduğundan emin olun ve sarı domates yaprakları sendromunu önleyin.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.