Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dört Halife Dönemi’nde siyasi, askerî, sosyal ve ekonomik alanlarda hangi gelişmeler yaşanmıştır

Dört Halife Dönemi’nde siyasi, askerî, sosyal ve ekonomik alanlarda hangi gelişmeler yaşanmıştır sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-24 17:25:10

    Cevap : Dört Halife Dönemi’nde siyasi, askerî, sosyal ve ekonomik alanlarda hangi gelişmeler yaşanmıştır sorusunun cevabı:

    İslam, Mekke’de nazil olmaya başlamış bir dindir. İslam peygamberi Hazreti Muhammed (s.a.v.)’dir. Peygamberlik dönemi Kuranı Kerim’in nazil olması süresi ile aynıdır. 23 yıl peygamberlik yaparak Mekke ve Medine coğrafyasından bütün dünya sınırlarını zorlayacak bir çapta İslam devleti kurarak tebliğ çalışmaları yapmıştır.

    Peygamber (a.s.) kırk yaşında peygamber olmuştur. Yirmi üç yıl peygamberlik yaparak altmış üç yaşında vefat etmiştir. Peygamberlik döneminden sonra halifelik dönemi başlamıştır. Bu Peygamber (a.s.)’ın tavsiyesi üzerine ve rivayetleri üzerine yapılmıştır. Dört halife dönemi Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman ve Hazreti Ali (r. anhum) şeklinde sürmüştür.

    Dört halife döneminde İslam adına siyasi, askeri, sosyal ve ekonomik düzenlemeler yapılarak müreffeh bir dünya şartları İslam hükümleriyle kurulmak istenmiştir. İslami hükümlerin yaşanmasında ve yerleşik hale gelmesinde bu faaliyetler oldukça kalıcı olmuş ve temel oluşturmuştur.

    Ebubekir (r.a.) döneminde, yalancı peygamberlerin ortaya çıkması ve hafızların şehit edilmesi söz konusu olmuştur. Bu nedenle askeri güçlerin düzenli olarak kullanılması ve teşkilatlanması sağlanmıştır. Yalancı peygamberler etkisiz hale getirilmiştir. Kuranı Kerim de kitap haline getirilmiştir.

    Ömer (r.a.) döneminde, birçok coğrafya Anadolu içlerine kadar fethedilmiştir. Ekonomik olarak divan örgütleri kurulmuştur. Askeri olarak daimi ordular yeni fethedilen yerlere yerleştirilmiştir.

    Osman (r.a.) döneminde, farklı beldeler fethedilmiştr. Deniz kıyılarına ulaşıldığı için donanmalar kurulmuştur. Kuranı Kerim çoğaltılmıştır.

    Ali (r.a.) döneminde, Cemel Savaşı ve Sıffin Savaşı yaşanmıştır. Hakem Olayı nedeniyle Müslümanlar siyasi gruplara ayrılmıştır.

    Hz. Ebubekir Dönemi (632-634)

    Halk oylamasıyla seçime gelen ilk halifedir. Döneminde;

    1. Yalancı Peygamberler sorunu çözümlendi. Dini ve siyasi birliği sağladı.
    2. Zekat vermek istemeyenler tekrar dine kazandırıldı.
    3. Kur’an ayetlerini toplatıp, kitap haline getirdi. Zeyd bin Sabid başkanlığındaki kurul, ayetleri birleştirdi. İleride çıkabilecek ihtilaflar önlendi. Aslı korundu. ( Mushaf= Kitap) Önemi:
    Arap yarımadasında dinsel ve siyasal birlik yeniden sağlandı. Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik korundu.

    Hz. Ömer Dönemi (634-644)

    Dört Halife döneminde fetihlerin en çok yoğunlaştığı dönemdir. Bu dönemde
    1. Sasaniler ve Bizansla mücadele edildi.
    2. Suriye, Mısır , İran fethedildi.
    3. Bizans ile mücadele (Suriye’nin Fethi) Hz. Ebubekir döneminde , Yermük savaşı’nda yenilen Bizans orduları Şam’a çekilmişti.
    4. Suriye, 70 gün süren Şam kuşatması sonucunda Ecnadeyn (636) fethedildi.
    5. Şam, Kudüs alındı.
    6. Kudüs’ün fethinden sonra ilk cami, “Mescid’ül Aksa” ismiyle yapıldı. Bizans ile mücadele (Mısır’ın Fethi) Amr İbn- ül As Mısır’da 641’de Babilyon, 642 ‘de İskenderiye ve Libya’ya kadar olan Mısır fethedildi.

    Hz. Osman Dönemi: (644-656)

    Emevi ( Ümeyye) soyundan gelen zengin bir tüccardı.
    80 yaşında halife olması, yaşlılığı ve yaradılış itibarı ile halim – selim bir kişi olması sebebiyle yönetime tam hakim olamadı.
    Yönetimde ırkçılıkları ile tanınan Emevi soyu (akrabaları) etkin oldu. Akrabaları önemli valiliklere ve komutanlıklara getirildiler. Bu durum ise iç çatışmaları başlatacaktır.
    Horasan’ın alınması ile İran’ın fethi tamamlandı.
    Gürcistan fethedildi.

    Hz. Ali Dönemi (656-661)

    Devlet otoritesinin zayıfladığı, parçalandığı bir zamanda halife oldu.
    Halifeliğini, Emevi soyundan gelen (Muaviye) ve (Talha, Zübeyr ve Ayşe taraftarları) tanımadı. Bu durum iç savaşlara sebep olurken, “Halifelik Sorununu” başlattı. Cemel (Deve) Savaşı (656)
    Hz. Ayşe, Talha ve Zübeyr ile yapılan savaşı Hz. Ali kazanmıştır.
    Cemel savaşı müslümanlar arasında yapılan ilk iç savaştır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.