Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dünya nasıl oluştu

Dünya nasıl oluşmuştur dünyanın tarihi kısaca. Dünya nasıl meydana geldi.

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-04-05 09:29:55

    Cevap :

    Dünyanın Oluşumu

    Evrenin yaşının 15 milyar yıl olduğu tahmin edilmektedir. 12 milyar yıl önce galaksiler, 5 milyar yıl önce ise Güneş sistemimiz Samanyolu galaksisinde oluşmuştur. Dünya, güneş sistemimizin oluşmasından 500 milyon yıl sonra, 4.5 milyar yıl önce gaz ve toz bulutlarından meydana gelmiştir.

    Dünya üzerinde tek hücreli canlılar yaklaşık 3.6 milyar yıl önce, çok hücreli canlılar ise 1.7 milyar yıl önce ortaya çıkmıştır. Günümüzden yaklaşık 570 milyon yıl önce Birinci Zaman (Paleozoyik)’da bitkiler ve hayvanlar görülürler. İkinci Zaman’da (Mezozoik), günümüzden 230 milyon yıl önce dinozorlar, 220 milyon yıl önce de memeliler görülmeye başlar. Bu dönemin sonlarında yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorların soyu tükenmiştir. Dördüncü Zaman Pleistosen ve Holosen olmak üzere iki evrelidir.

    Günümüzden 2 milyon yıl kadar önce başlayan Pleistosen dönem 10 bin yıl öncesine kadar devam eder ve Paleolitik (Eski Taş) Çağ bu dönemde yaşanmıştır. Holosen dönem ise günümüzden 10 bin yıl önce başlar ve günümüzde hala devam etmektedir. İnsanların taş aletler yapmalarıyla günümüzden 2.5 milyon yıl önce Paleolitik Çağ başlar. Paleolitik Çağ’da insanlar avcılık ve toplayıcılık yapmışlar, av hayvanlarının peşinde göçebe bir yaşam sürmüşler, mağaralar ve kaya altı sığınakları gibi yerleşmelerde geçici sürelerle barınmışlardır. Dönemin sonlarına doğru, mağara duvarlarına yapılan resimler ve küçük heykelcikler görülmeye başlar.

    Not:
    Aşağıda dünya ve evrenin oluşumunu anlatan slaytı/sunumu indirebilirsiniz.

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    Yeryuvarının Oluşumu, Şekli,Boyutları veYeryuvarının HareketleriYrd. Doç. Dr. Elif VAROLHacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü

    2. Sayfa
    Evrenin oluşumuBÜYÜK PATLAMA teorisiyle (BIG BANG theory) açıklanmaktadır.

    3. Sayfa
    Bu patlama teorisi ile,evrenin 13,7 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiği kabul görmektedir.EVRENİN EVRİMİ KURAMI

    4. Sayfa
    Bu teori ilk kez 1920’lerde Rus kozmolog ve matematikçi Alexander Friedmann ve Belçikalı fizikçi Georges Lemaitre tarafından ortaya atılmıştırveEvrenin bir başlangıcının olduğu savunulmaktadır.

    5. Sayfa
    Teorinin temel fikri, hâlen genişlemeye devam eden evrenin geçmişteki belirli bir zamanda sıcak ve yoğun bir başlangıç durumundan itibaren genişlemiş olduğudur.

    6. Sayfa


    7. Sayfa
    Evrenin genişlemesi sebebiyle galaksiler birbilerinden uzaklaşsalarda aslında uzayda hareket etmezler, durgundurlar.Genişleyen evrenin sadece kendisidir.

    8. Sayfa
    Galaksi, kütleçekim kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlarası maddelerden oluşan sistemdir.

    9. Sayfa
    Güneş Sistemi ve Dünya

    10. Sayfa
    Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksi’sindeki yıldızlardan sadece bir tanesidir. Evrende bunun gibi 100 milyardan fazla galaksinin varolduğu düşünülmektedir.

    11. Sayfa
    Güneş Sistemi 4,6 milyar yıl önce dev bir moleküler bulutun çökmesi sonucu oluşmuştur. Sonradan Güneş Sistemi olacak olan ve güneş öncesi bulutsu olarak bilinen bölge içindeki maddeler yoğunlaştıkça, içindeki atomlar artan frekanslarla çarpışmaya başladı. Hemen hemen kütlenin tamamının toplandığı merkezin sıcaklığı giderek arttı. Kütleçekimi, gaz basıncı, manyetik alanlar ve dönüş ile küçülen bulutsu merkezinde sıcak ve yoğun bir önyıldız oluştu. Daha sonra bu önyıldızın merkezinde yaklaşık 100 milyon yıl sonra nükleer füzyon başladı ve güneş artık tambir yıldız oldu. Arta kalan gaz ve tozdan ise gezegenler oluşmuştur.

    12. Sayfa
    Güneş sistemi içinde toplam 8 adet gezegen vardır ve DÜNYA bunlardan Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir.

    13. Sayfa
    Samanyolu Galaksi’si içindeki gaz ve toz bulutu (NEBULA)Nebula bulutunun çökmesiGüneş’in ilk oluşumu ve onu çevreleyen gaz ve toz parçaçıklarıGezegenciklerin oluşumuGezegenler ve Güneş Sistemi

    14. Sayfa
    YERYUVARI (DÜNYA)

    15. Sayfa
    Yeryuvarı yaklaşık 4.5 milyar yıl önce elektromanyetik ve gravitasyonel çekim nedeniyle birikme ve yığışım mekanizması ile oluşmuştur.

    16. Sayfa
    Evren (13.7 milyar yıl)Elementler (13.7-4.6 milyar yıl)Güneş Sistemi ve Dünya (4.6 milyar yıl)Ay (4.5-4.6 milyar yıl)

    17. Sayfa
    DÜNYA’nın ŞEKLİDünya'nın üzerindeki topografik oluşumlar ve kendi ekseni etrafındaki eksantrik hareketi nedeniyle düzgün bir geometrisi yoktur. Yeryuvarı GEOİBS bir biçimdedir, fakat ekvatordaki yarıçapı kutuplardaki yarıçapından fazladır. Bu kutuplardan basık özel küresel geometrik şekil "Dünya şekli" (GEOİT) diye adlandırılır.

    18. Sayfa


    19. Sayfa
    YERYUVARI’nın BOYUTLARIKüremsi yapıdaki yeryuvarının ortalama çapı 12.742 km ve çevresi yaklaşık ~40.000 km’dir. Yeryuvarının ekseni etrafında dönmesi ekvatorun dışarı doğru uzamasına neden olduğu için ekvatorun çapı, kutupları birleştiren çaptan 43 km daha uzundur. Dünyanın hacmi ise, 1.08321×1012 km3 ‘dür

    20. Sayfa
    YERYUVARI'nın HAREKETİDünya kendi çevresinde (23 saat, 56 dakika, 4.098903691 saniye) ve güneş çevresinde (365 gün, 5 saat, 48 dakika) hareket eder. Günlük ve yıllık hareketlerine bağlı olarak gece, gündüz, mevsimler, kayaçların oluşması ve diğer canlılık ve biyolojik olaylar gerçekleşir. Mevsimlerin oluşmasında etken ise yaklaşık 23 derecelik eksen eğikliğidir.

    21. Sayfa
    Sürekli olarak hareket eden Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Bu hareketlerden birisi kendi ekseni etrafında olur ve batıdan doğuya doğrudur.Bu dönmesini 24 saatte tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki bu dönmesi ile birlikte olan ikinci hareketi güneş etrafındadır. Güneş etrafında Dünya, elips şeklinde çok geniş bir yörünge üzerindeki hareketini de 365 gün 6 saatte, yani bir yılda tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki ve güneş etrafındaki bu iki hareketi, iki önemli olaya sebep verir. Kendi ekseni etrafında dönmesi ile gece ve gündüz, güneş çevresinde 23 derece 27 dakika eğiklikle dönmesi mevsimleri oluşturur.

    22. Sayfa


    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.