Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı kutuplara gidildikçe ne olur?

Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı kutuplara gidildikçe ne olur sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-09-01 07:55:22

    Cevap : Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı kutuplara gidildikçe azalır. Ekvator'da bu hız saatte yaklaşık 1670 km'dir. Kutuplarda ise bu hız sıfırdır.

    Dünya'nın şekli, bir geoittir. Geoit, kutuplardan basık ve ekvatorda şişmiş bir küre şeklidir. Bu nedenle, kutuplarda Dünya'nın çevresi daha kısadır. Ekvator'daki bir noktanın bir tam dönüşünü tamamlaması için geçmesi gereken mesafe, kutuplardaki bir noktadan daha fazladır. Bu nedenle, Ekvator'daki bir noktanın dönüş hızı kutuplardaki bir noktadan daha yüksektir.

    Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı, Dünya'nın iklimi ve jeolojik yapısı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Örneğin, gündüz ve gece süreleri, kutuplara gidildikçe daha uzun olur. Bu da, kutup bölgelerinde daha uzun süre kar ve buzla kaplı bir yüzeye neden olur.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-09-01 07:58:28

    Cevap : Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı ekvator bölgesinde daha yüksektir ve kutuplara gidildikçe azalır. Bu fenomen, ekvatorun yakınında bulunan bir noktanın Dünya etrafındaki bir tam dönüşü daha kısa bir sürede tamamlamasına neden olurken, kutuplara gidildikçe bu sürenin uzamasına yol açar.

    Dünya'nın dönüş hızı, ekvator hattında en yüksek değerine sahiptir ve bu noktada saatte yaklaşık 1670 kilometre (1037 mil) civarındadır. Ancak kutuplara gidildikçe bu hız azalır. Kutuplara yaklaşıldıkça, dönüş hızı neredeyse sıfıra yaklaşır, çünkü kutuplar Dünya'nın dönüş ekseninin üzerindedir ve bu noktalarda dönüş hızı en düşük seviyeye iner.

    Dolayısıyla, ekvator hattında daha hızlı dönüş hızı nedeniyle yerçekimi etkisi daha az hissedilirken, kutuplara gidildikçe dönüş hızı azaldığı için yerçekimi etkisi daha fazla hissedilir. Bu, neden kutup bölgelerinde yerçekimi miktarının ekvatordan daha fazla olduğunu açıklar.

    Dönüş hızındaki bu değişiklikler, Dünya'nın jeodezik şeklini ve yerçekimi dağılımını etkileyen faktörlerden biridir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.