Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Düşünüyorum öyleyse varım sözü söylemeye iten neden

Bu sözü kim söylemiş neden söylemiş?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-05-12 14:34:38

    Cevap : Ünlü Fransız filozof Descartes in latince yazımıyla "Cogito ergo sum olarak da bilinen ünlü sözü. " Descartes genel geçer fikirler dışında herşeyden şüphe edilmesi gerektiğine inanıyordu.Çünkü ona göre özellikle Kant'ta tanımını bulan fenomenler dünyasına ait bilgileri duyu organlarımızla algılamamıza karşın onların doğru olup olmadığını aslında bilemeyiz. Bunun nedeni duyu organlarının güvenilmez ve yanıltıcı olmasıdır.Bu durumda fenomen olarak bir ağaç,bir masa ve buna benzer herşeyin olup olmadığından, veya varsa da bize göründüğü gibi olup olmadığından tam olarak emin olamayız. Örneğin elimizde bulunan kırmızı bir elma düşünelim.Gerçekten var mıdır, var ise kırmızı mıdır, veya boyutu o kadar mıdır? Descartes'e göre yanıltıcı duyu organları bizi bu elmanın doğru bilgisine götürmeyebilir. İşte bu şüphe durumu Descartes i "Cogito ergo sum" a götürmüştür. Şüphe ederek durumu şüphe edemeyeceği son noktaya kadar götürmüştür. Artık kesin bir şey varsa o da şüphe ettiğidir. Şüphe etmek düşünmektir. Düşünmemiz ise var olduğumuzun kanıtıdır. Ve son tahlilde "Düşünüyorum, öyleyse varım". Descartes için bu var olduğu bilgisi bir başlangıç noktası oluşturmuştur ve diğer tüm bilgilerini bu bilgisinden çıkarsamıştır. Ünlü filozofun diğer tüm bilgileri çıkarsadığı kendi varlığının bilgisine aklı ile ulaşması, onun rasyonalizminin karakteristiği olup, çıkış noktasını oluşturmaktadır. Kendi varlığının felsefesinde kapladığı bu yekûn ağırlık ile tipikleşmiştir. Sonraki dönemlerde gelen bireyciler, kesin olan ilk bilginin kişinin kendi varlığı olması durumunu kollektivist doktrine karşı sistematik şekilde kullanmışlardır. Descartes'in bu çıkarsamasında kullandığı yöntem septik şüphe değil, metodik şüphedir. Bu yöntemle Tanrı nın varlığını da ispatladığını iddia etmiştir. 


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-05-12 14:34:56

    Cevap : Eğer düşündüğünüzün farkındaysanız, o farkındalık düşünme sürecinin bir parçası olamaz; dolayısıyla, bilincin farklı bir boyutu olması gerekir. Ve "ben" diyen de o farkındalıktır. İçinizde düşünceden başka bir şey olmasaydı, düşündüğünüzü dahi bilemezdiniz. Rüya gördüğünün farkında olmayan biri gibi olurdunuz. Rüya gören kişinin, rüyadaki imgelerle kendini tanımlaması gibi, siz de kendinizi düşüncelerle tanımlardınız. Birçok kişi halâ bu şekilde yaşamakta, uyurgezer gibi ortalıkta dolaşmakta, uyuduğunu dahi bilmemekte, sürekli olarak aynı kabus gerçekliği yeniden yaratan zihin yapısının tutsağı olmaktadır. 

    Rüya gördüğünüzü bildiğinizde, rüya içinde uyanıksınız demektir. Yani başka bir bilinç boyutu devreye girmiştir. Sartre'nin içgörüsü muhteşemdir, ama keşfettiği şeyin önemini kavrayabilmek için, o da kendisini düşünceyle tanımlamaktadır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.