Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 1 yıl önce
  • 3 Cevap

Ecrimisil dava dilekçesi örneği

sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-10-03 04:06:57

    Cevap :

    Ecrimisil Davası Dilekçesi ÖRNEĞİ

    NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

    DAVACI :
    Adı ve Soyadı:
    T.C. Kimlik No:
    Adres:

    VEKİLLERİ : AV. .... .....

    DAVALI :
    Adı ve Soyadı:
    Adres:

    DAVA : Ecrimisil
    DAVA DEĞERİ : 10.0000,00 Yeni Türk Lirasıdır.

    AÇIKLAMALAR :
    1- Müvekkil murisi X. X. 20.05.2022 tarihinde vefat etmiş ve geriye mirasçı olarak Eşi X. X. ve oğlu müvekkil X. X. Kalmış olup müvekkil X. X.’nin miras hissesi ¾’dür.
    2- Müvekkil murisinin ölümü akabinde ...... No: 44 ANTALYA adresinde bulunan ve tapunun ......... Mahallesi 4010 ada 2 parsel zemin kat 7 numarasında kayıtlı taşınmaz miras hisseleri oranında müvekkile ve annesi X. X.’ye intikal etmiştir.
    3- İş bu taşınmaz müvekkilin babasının ölümü tarihi olan 20.05.2022 tarihinden beridir halen davalı X. X. tarafından kiraya verilmekte ve kira gelirlerinden müvekkile miras payı oranında ödeme yapılmamaktadır. Müvekkil yıllardan beri sürekli olarak annesine kendi hissesine düşen kira bedelini kendisine ödemesini ihtar etmekte ise de davalı yine de müvekkile ödeme yapmamaktadır.
    4- Tüm bu nedenlerle son 5 yıllık kiraların bedelinin miras hissesi oranında müvekkile ecrimisil olarak ödenmesini talep etmekteyiz. Talep ettiğimiz ecrimisil bedeli, yıllık kira bedelinin ¾ ü olmak üzere 5 yıl için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 10.000,00 Yeni Türk Lirası ecrimisil bedeli talep etmekteyiz. Yıllara ilişkin olarak net kira bedellerini bilmediğimizden burada ayrım yapamadık. Ancak bilirkişi incelemesi sonucu yapılacak tespite göre yıllara göre talebimizi ayıracağız.

    DELİLLER : Tapu kayıtları, veraset ilamı, iş yeri teslim belgesi, tanık bilirkişi, keşif vs her tür yasal delil.
    HUKUKİ NEDENLER : MK md. 994, BK, HMUK Yargıtay kararları vs mevzuat

    SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca arz edilen nedenlerle davamızın kabulü ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 01.08.2022–01.08.2007 tarihleri arası 10.000,00 Yeni Türk Lirası ecrimisilin her aya ilişkin bedelin ilişkin olduğu ayın sonundan itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak müvekkile verilmesine, yargılama giderleri ve ücreti vekâletin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini davacı vekili olarak sayın mahkemenizden arz ve talep ederim. …/…/…

    Davacı vekili
    Avukat Adı ve Soyadı                                                                                                                                                       
    AV. ..... ....

    İmza

    NOT:
    Bu dilekçeyi aşağıda bir sonraki cevapta bulunan linkten bilgisayarınıza WORD (DOCX) formatından indirebilirsiniz..



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2022-10-03 04:09:39

    Cevap : Ecrimisil Davası Dilekçesi ÖRNEĞİ'ni aşağıdaki linkten WORD (DOCX) formatında bilgisayarınıza indirip kendinize göre düzenleyebilirsiniz..

    Sunum İçeriği

    Ecrimisil Davası Dilekçesi ÖRNEĞİNÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNEDAVACI :Adı ve Soyadı:T.C. Kimlik No:Adres:VEKİLLERİ : AV. .... .....DAVALI :Adı ve Soyadı:Adres:DAVA : EcrimisilDAVA DEĞERİ : 10.0000,00 Yeni Türk Lirasıdır.AÇIKLAMALAR :1- Müvekkil murisi X. X. 20.05.2022 tarihinde vefat etmiş ve geriye mirasçı olarak Eşi X. X. ve oğlu müvekkil X. X. Kalmış olup müvekkil X. X.’nin miras hissesi ¾’dür.2- Müvekkil murisinin ölümü akabinde ...... No: 44 ANTALYA adresinde bulunan ve tapunun ......... Mahallesi 4010 ada 2 parsel zemin kat 7 numarasında kayıtlı taşınmaz miras hisseleri oranında müvekkile ve annesi X. X.’ye intikal etmiştir.3- İş bu taşınmaz müvekkilin babasının ölümü tarihi olan 20.05.2022 tarihinden beridir halen davalı X. X. tarafından kiraya verilmekte ve kira gelirlerinden müvekkile miras payı oranında ödeme yapılmamaktadır. Müvekkil yıllardan beri sürekli olarak annesine kendi hissesine düşen kira bedelini kendisine ödemesini ihtar etmekte ise de davalı yine de müvekkile ödeme yapmamaktadır.4- Tüm bu nedenlerle son 5 yıllık kiraların bedelinin miras hissesi oranında müvekkile ecrimisil olarak ödenmesini talep etmekteyiz. Talep ettiğimiz ecrimisil bedeli, yıllık kira bedelinin ¾ ü olmak üzere 5 yıl için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 10.000,00 Yeni Türk Lirası ecrimisil bedeli talep etmekteyiz. Yıllara ilişkin olarak net kira bedellerini bilmediğimizden burada ayrım yapamadık. Ancak bilirkişi incelemesi sonucu yapılacak tespite göre yıllara göre talebimizi ayıracağız.DELİLLER : Tapu kayıtları, veraset ilamı, iş yeri teslim belgesi, tanık bilirkişi, keşif vs her tür yasal delil.HUKUKİ NEDENLER : MK md. 994, BK, HMUK Yargıtay kararları vs mevzuatSONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca arz edilen nedenlerle davamızın kabulü ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 01.08.2022–01.08.2007 tarihleri arası 10.000,00 Yeni Türk Lirası ecrimisilin her aya ilişkin bedelin ilişkin olduğu ayın sonundan itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak müvekkile verilmesine, yargılama giderleri ve ücreti vekâletin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini davacı vekili olarak sayın mahkemenizden arz ve talep ederim. …/…/…Davacı vekiliAvukat Adı ve Soyadı                                                                                                                                                        AV. ..... ....İmza
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2022-10-03 04:09:39

    Cevap :
    Sözlükte Ecrimisil Nedir:
    Ecrimisil genelde izinsiz olarak Devletin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazi ve arsalarla diğer taşınmazların ilgisi olmayan kişilerce izinsiz olarak kullandıklarının tespiti halinde kullanan özel veya tüzel,kişilerle şirketlere Kullanılan gayrimenkulün kullanım süresi içinde getirebileceği gelir karşılığı göz önünde bulundurularak bedel tespitini yönetmelik hükümlerine göre İllerde defterdarlıklarca ilçelerde Malmüdürlüklerince yaptırılarak ilgilere salınan yani tahakkuk ettirilen bir nevi kira karşılığı bedelidir.

    1) Ecrimisil Nedir?

    Ecrimisil: Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminattır.

    2) Fuzuli işgalci kime denir?

    Fuzuli şagil (İşgalci): Kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilerdir.

    3) Ecrimisil kiramıdır?

    Ecrimisil kira değildir, haksız işgal tazminatıdır ve geriye dönük olarak hesaplanır.

    4) Ecrimisil ödenmesi Hazine taşınmazından tahliyeyi engellermi?

    Ecrimisilin ödenmesi, tahliyeyi engellemez, İdarenin işgal altındaki taşınmazı her zaman 2886 Sayılı Yasanın 75. maddesine göre tahliye, 775 Sayılı Yasanın 18. maddesine göre üzerinde yeralan kaçak yapıların yıkımını ilgili Kaymakamlık veya Belediyeden talep etmesinde Kanuni hiçbir engel yoktur.

    5) Ecrimisilin ödenmesi işgalciye mülkiyet hakkı sağlarmı?

    Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatıdır, işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamaz.

    6) Ecrimisil nasıl hesaplanır?

    Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiilî durumları, İdarece hazırlanan program dâhilinde mahallinde tespit edilerek Yönetmelik eki "Taşınmaz Tespit Tutanağı" düzenlenir. Söz konusu tutanakta; işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer verilir.
    Hazine taşınmazlarının kişilerce işgale uğradığının tespit edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde "Taşınmaz Tespit Tutanağına" dayanılarak ecrimisil İdarece tespit edilir ve Yönetmeliğin komisyonca karara bağlanır.
    Ecrimisilin tespit ve takdirinde, İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına, işgalcinin kusurlu olup olmadığına ve taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmaksızın İdarenin bu taşınmazdan işgalden önceki hâliyle elde edebileceği muhtemel gelir esas alınır. İşgalden önceki haliyle fiziki ve hukuki açıdan tamamen benzer nitelikte olan iki taşınmazın farklı şekillerde kullanıma konu edilerek işgal edilmiş olması, her iki taşınmazdan farklı tutarlarda ecrimisil alınmasını gerektirmez.
    Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek;
    a) İmar durumu,
    b) Yüzölçümü,
    c) Niteliği,
    ç) Verimi (Tarım arazilerinde),
    d) Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,
    e) Konumu,
    f) İşgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir,
    gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir.
    Ecrimisilin tespitinde ayrıca; aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulmak suretiyle edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulundurulur.

    7) Ecrimisilin tespit ve tahakkukunda taşınmazın üzerinde yeralan bina ecrimisil hesabına dahil edilebilirmi?

    4916 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 19/7/2003 tarihinden sonra Hazine taşınmazları üzerinde yapılan yasal olmayan her türlü yapı ve tesisler (takılıp-sökülebilir nitelikli olanlar hariç), başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal edeceğinden, bu nitelikteki işgaller için ecrimisil, zeminle birlikte muhdesat da dikkate alınarak tespit ve takdir edilir.

    8) Ecrimisil ihbarnamesinin tebliği ne şekilde ve ne zaman yapılabilir?

    Takdir edilen ecrimisiller, takdir tarihinden itibaren onbeş gün içinde "Ecrimisil İhbarnamesi" düzenlenerek fuzuli şagile elden veya iadeli taahhütlü mektupla tebliğ edilir.

    9) Ecrimisil nasıl kesinleşir?

    Ecrimisil; Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde muhasebe birimlerine ödenir. Ecrimisil borçlusunun ödeme güçlüğü nedeniyle yazılı olarak talep etmesi hâlinde ecrimisil, en az yüzde yirmibeşi peşin kalan kısmı ise İdarenin uygun göreceği taksit zamanlarında ve en fazla bir yıl içinde taksitler halinde ödenebilir. Alacağın kalan kısmına kanunî faiz uygulanır.

    10) Kesinleşen ecrimisil İdarece nasıl tahsil edilir?

    Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde rızaen ödenmeyen ecrimisil, Millî Emlak birimlerince 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere onbeş gün içerisinde vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilir. Vergi daireleri veya gelir servisleri, kendilerine intikal ettirilen ecrimisil alacaklarını anılan Kanunun kapsamına giren amme alacakları gibi takip ve tahsil ederek sonuçlarını millî emlak birimlerine bildirirler.
    Fuzuli şagiller tarafından dava açılmış olması (yürütmeyi durdurma kararı alınmadıkça), ecrimisilin takip ve tahsil edilmesi işlemini durdurmaz.

    11) Ecrimisil taksitle ödenebilirmi?

    Ecrimisil ihbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin tebliğinden itibaren otuz günlük süre içinde ecrimisil borçlusunun ödeme güçlüğü nedeniyle yazılı olarak talep etmesi ve toplam ecrimisilin en az yüzde yirmibeşinin peşin olarak ödenmesi kaydıyla ecrimisil, en fazla bir yıl içinde taksitler hâlinde ödenebilir.
    Ecrimisil taksitlerine kanuni faiz oranı uygulanır. Taksitle ödeme sürecinde, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun uyarınca Bakanlar Kurulu Kararıyla yeni kanuni faiz oranının belirlenmesi halinde, Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen tarihten itibaren kanuni faiz, yeni oran üzerinden hesaplanır.
    Ecrimisil taksitlerinin vadeleri ile taksit sayısı ve taksit tutarı, ecrimisil ihbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin tebliğinden itibaren otuz günlük sürenin son günü esas alınarak en fazla bir yıl içinde olmak üzere İdare tarafından, fuzuli şagilin talebi de dikkate alınmak suretiyle tespit edilir. Tespit edilen taksitlere ilişkin olarak, bu Genel Tebliğin ekinde yer alan ödeme planı düzenlenir. Fuzuli şagil tarafından imzalanan ödeme planının bir örneği kendisine verilir, bir örneği de dosyasında saklanır.

    12) Ecrimisil taksitleri vadesinde ödenmezse ne olur?

    Ecrimisil taksitlerinden birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, kalan ecrimisil alacağının tamamı muaccel hâle gelir ve Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin muhatabına tebliğ tarihini takip eden otuzuncu günün bitiminden itibaren kalan ecrimisil alacağının tamamı gecikme zammı uygulanmak suretiyle 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine onbeş gün içerisinde intikal ettirilir.

    13) Ecrimisile karşı itiraz hakkı varmıdır ?

    Ecrimisil ihbarnamesinin tebliğinden itibaren vatandaşın veya vekilinin 30 gün içinde İdareye dilekçe ile itiraz hakkı vardır.İdare bunun üzerine 30 gün içinde olumlu yada olumsuz bir ecrimisil tutanağı düzenleyerek ilgilisine tebliğ eder.
    Bu tebligattan itibaren 60 gün içinde İdari yargıda ecrimisil ihbarnamesinin veya ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali için dava açabilirsiniz.
    Ecrimisil ihbarnamesine karşı dava açılmış olması ecrimisil tutarının tahsil edilmesini engellemez. Ancak yürütmeyi durdurma talepli dava açtıysanız ve Mahkeme yürütmeyi, durdurma kararı verdiyse dava sonuçlanıncaya kadar tahsilat işlemleri durur.
    İdarenin İtirazı üzerine Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına karar vermesi halinde İdare tahsilat işlemlerine deva edebilir.

    14) Ecrimisil ihbarnamesine karşılık ne yapmamızı önerirsiniz ?

    Ecrimisil ihbarnamesini aldıktan sonra konuya hakim bir Avukatın denetiminde, ilk itirazın yapılmasını, reddi halinde dava açmanızı, Danıştay süreci dahil olmak üzere davayı takip etmenizi, kesinleşmesi halinde ödemenizi öneririz.

    15) İşgalin devamı halinde tekrar ecrimisil tahsil edilebilirmi?

    Kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen taşınmazlardan süresi dolduğu hâlde tahliye edilmeyen, sözleşmesi feshedilen veya herhangi bir sözleşmeye dayanmaksızın fuzuli olarak işgal edilen Hazine taşınmazlarının tahliyesi; hasat sezonu, iş ve hizmetlerin mevsimlik faaliyet dönemi de dikkate alınarak defterdarlık veya malmüdürlüğünün talebi üzerine, bulunduğu yer mülki amirince en geç onbeş gün içinde sağlanarak, taşınmaz İdarece görevlendirilecek memurlara boş olarak teslim edilir.
    Ancak fuzuli şagilin işgal veya tasarruf ettiği taşınmazdan tahliyesinin herhangi bir nedenle sağlanamamış olması, aynı taşınmazdan ikinci ve müteakip defa ecrimisil bedeli istenmesine engel teşkil etmeyeceği gibi, ikinci ve müteakip defalar ecrimisil tahsil edilmiş olması, Kanun ve Yönetmelik hükümleri uyarınca fuzuli şagilin tahliye edilmesine de engel teşkil etmez. Ecrimisil bedellerinin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermez.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.