Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Elektroliz ile bakır kaplama

elektroliz deneyi bakır kaplama nasıl yapılır

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-07 19:21:09

    Cevap : Elektroliz ile bakır kaplama;

    Elektroliz, elektrik akımı yardımıyla, bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin ayrıştırılması işlemidir.Elektroliz işlemi, elektroliz kabı ya da tankı denen bir aygıt içinde uygulanır. Bu aygıt, çözünerek artı ve eksi yüklü iyonlara ayrılmış bir bileşiğin (Elektrolit) içine birbirine değmeyecek biçimde daldırılmış iki elektrottan oluşur. Elektrotlar bir akım kaynağına bağlandığında meydana gelen gerilim (elektriki alan), iyonları karşıt yüklü elektroda (kutup) doğru hareket ettirir. Karşıt kutupta yükünü dengeleyen atom veya moleküller elektrotta çökelir veya elektrolit içindeki moleküllerle yeni reaksiyonlara girer.

    Herhangi bir metalle kaplamak istediğimiz bir cisim elektroliz kabında katot olarak kullanılır.Hangi metalle kaplamak istiyorsak o da anot olarak seçilir.Çözelti yerine anot olarak kullanılan metalin tuzunun, sudaki çözeltisi alınır.Teknikte kromaj,nikelaj ve gümüşle kaplama bu metodla olur.Bir demir çatal nikelle kaplanmak isteniyorsa,çatal katot,nikel ise anot olarak seçilir.Çözelti olarak nikel tuzu çözeltisi kullanılır.Sulu çözelti içindeki nikel iyonları katoda gider ve element halinde birikerek kaplama olayını gerçekleştirirler.

    Elektrolizle Kaplamanın İlkeleri

    Elektrolizle kaplamada metal tabaka, elektroliz kabı içinde katot görevi yapan iletken yüzeyler üstüne kaplanır. Kaplama maddesi olan metalin İYON’ larını içeren, uygun bir elektrolit kullanılır. Alçak gerilim ve doğru akım altında, metal iyonları katotta, «temel metal Kaplanacak metal levha ya da çubuk (anot), çözünür bir maddeden oluşuyorsa, metal, aynı anda çözeltiye karışır. Ama, bazı durumlarda, pratik nedenlerle, çözünmeyen anot kullanmak gerekir.

    Krom kaplama çözeltilerinde, elektriği ileten, ama değişmeden kalabilen kurşun anotlar kullanılır. Burada çözeltiden alman krom, biraz krom asit eklenmesiyle yenilenebilir. Çözünebilir bir anot söz konusu olduğunda, çözünen, metalin ağırlığı, geçirilen akım miktarıyla orantılıdır. Elektrokimyasal tepkimeler şöyle gösterilebilir.
    Katotta: Metal iyonları (+) elektronlar (—)
    Yapışma: Kaplamanın ana metale iyi yapışması için, iki metalin atomları arasında sıkı bir bağ olması gerekir. Bu nedenle, ana metalin yüzeyinde, ısıl işlem ya da genel üretim sırasında oluşabilecek oksit tabakası, yağ ya da birikintiler bulunmamalıdır. Dolayısıyle kaplanacak parçalar, kaplamadan önce, uygun biçimde hazırlanır. Oksit tabakası ya da pas söz konusuysa, seyreltik hidroklorik ya da sülfürik asitle «temizlemek

    Atım gücü: Elektrolizle kaplama çözeltisinin en önemli özelliklerinden biri, anottan farklı uzaklıklarda olan katot yüzeyleri üstünde, aynı kalınlıkta bir metal kaplama oluşturmasıdır (atım gücü).

    İyi bir atım gücü, karmaşık yapılı bir parçanın iç yüzeylerinde de yeterli oranda bir kaplama kalınlığı sağlar. Bu, özellikle, kaplanacak parçanın korozyona karşı korunması gereken durumlarda önemlidir. Yalın metal iyonunun, yüksüz bir molekülle birleşmesi sonucu oluşan birleşik metal iyonlu çözeltilerin atım gücü, genellikle yalın metal tuzlarının çözeltilerinden daha iyidir.

    Elektrolizle Kaplama Resimli Örneği


    1. Kullanılacak Malzemeler:
    Yeteri kadar sirke (Miktar konusunda bir fikrim yok), tuz , 1 adet kalem pil, kaplama metali (bakır tel), kaplanacak malzeme.

    Elektrolizle Kaplama

    2. Adım İki:
    İşe kaplama metalini ayrıştırmakatan başlayın.Sirkenin içine hem (+) hem de (-) kutuplara bakır teli takıp doğru akım verin. Burada 3 ila 12 volt arası doğru akım kullanabilirsiniz...

    Baloncukların çıkmaya başladığını görebilirsiniz. Arada sırada metalleri temizlemeyi ihmal etmeyin.

    Elektrolizle Kaplama

    3. Adım Üç:
    Ayrıştırma işleminin bittigini sıvımızın renginin komple değişmesinden anlarız.

    Elektrolizle Kaplama

    4. Adım Dört:
    Kaplanacak malzemeyi pilin (-) kutbuna bağlayın. Yeni ve temiz bir bakır teli de pilin (+) kutbuna bağlayın.

    Elektrolizle Kaplama

    5. Adım Beş:
    Metal para bakırla kaplanmaya başladı.

    Elektrolizle Kaplama

    6. Sonuç :
    Yaklaşık 45 dakika sonra paramız tamamen bakırla kaplanmış oldu. Kaplamada beklenilen süre ile kaplama kalınlığı doğru orantılıdır.

    Elektrolizle Kaplama

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.