Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Endüstriyel tesislerde kullanılan kimyasal madde depolarının özellikleri

endüstriyel tesislerde kullanılan kimyasal madde depolarının özellikleri sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-01-11 12:13:59

    Cevap : Parlayıcı, Patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler üretilenveya işlenen veya depolanan binaların özellikler:
    1. Tek katlı olacak;
    2. Duvarları yanmaz maddeden,
    3. Tavanları hafif ve yanmaz malzemeden
    4. Dış yan cephelerine bakan pencereler ince kırılmaz camlı olacak ve patlamalarda büyük parçalar halinde havaya fırlamayacak malzemeden yapılmış olacaktır.
    5. İşyerlerinin tabanları, düz, yanmaz, sızdırmaz, herhangi bir cismin çarpmasıyla kıvılcım çıkarmaz malzemeden yapılacakve kolay temizlenir, hafif meyilli tarzda inşa edilecektir.
    6. Kullanılan maddelerin, kimyasal bir olay sonucunda işyeri tabanınıaşındırıp tahrip etmesi veya parlayıcı, tehlikeli ve zararlı gaz ve dumanlar meydana getirmesi önlenecektir
    7. Tabanda yangın söndürme cihazlarının vereceği fazla su ve kimyasal maddelerin ve işyerindeki bütün sıvıların eşiklerden taşmasını önleyecek şekilde toplanmasını ve bir depoya veya dinlendirme kuyusuna girmesini sağlayacak drenaj sistemi bulunacaktır.
    8. Binalardaki giriş çıkış kapıları, pencereler, panjurlar ve havalandırma menfezlerinin kapakları belirli bir basınç karşısında dışarıya doğru açılacak şekilde yapılmış olacaktır
    9. Giriş ve çıkış kapıları, yanmaz malzemeden, çıkış güvenliği ilkelerine uygun ve mümkün olduğu kadar büyük boyutta, kolayca dışarıya açılabilecek ve doğrudan doğruya açık havaya yol verecek şekilde yapılmış olacak ve işyerinde ayrı cephelerde olmak üzere en az iki kapı bulunacaktır.
    10. Birden fazla bölümleri bulunan işyerlerinde, bölümlerden herbirinin, biri doğrudan doğruya,diğeri genel koridora açılan, en az iki kapısı bulunacaktır.
    11. Binanın bütün pencereleri, gerektiğinde çıkış için kullanılabilecekşekilde yapılmış olacak, pencerelere demir parmaklık veya kafeskonulmayacaktır..
    12. İşyeri, herhangi bir tehlike vukuunda işçiler tarafından derhal boşaltılabilecek şekilde tertiplenmiş olacak; bölümlerden birinin çıkış yolu, diğerinin geçişini zorlaştırmayacaktır.
    13. İç bölmeler, meydana gelecek en yüksek basınca dayanıklıve çatlaksız, düz yüzeyli ve yanmaz malzemeden yapılmışaçık renkte boyanmış veya badanalanmış, kolaycayıkanabilir ve temizlenebilir şekilde olacaktır
    14. Asansörler ve merdivenler yanmaz malzemeden yapılmış ve binanın diğer kısımlarından ayrı bölmelerde veya binanın tamamiyle dışında kurulmuş olacaktır. Asansörlerin kapıları kendiliğinden kapanan, toz geçirmez şekilde yapılacaktır.
    Depolamada Alınacak Güvenlik Önlemleri
    ✓Kimyasal madde deposu işyerinin diğer bölümlerinden ayrı bağımsız birbölüm halinde,
    ✓Taban, tavan ve duvarları yanmaz malzemeden yapılmış (yangına dayanıklı),
    ✓Tavan ve pencereler herhangi bir basınçta kolay dışarı açılacak şekilde hafif malzemeden,
    ✓Bütün kapı ve pencereler dışa açılır nitelikte, sürgülü kapılarda ayrıca dışa açılır kanatlı kapılı,
    ✓Tabanı, içine konulacak kimyasal maddelerden etkilenmeyecek nitelikte,
    ✓Tabanı, herhangi bir yangın halinde kullanılabilecek su ve benzeri söndürücüleri akıtacak özellikte drenaja sahip,
    ✓Tabanında, depolanan farklı özellikte maddelerin birbiri ile karşılaşmamaları için, farklı maddeler drenaj yolları ile ayrılmış bölümlere konulmuş, olmalıdır.
    ✓Kimyasal madde depoları içinde elektrik tesisatı bulunmaması tercihedilmeli, aydınlatma ise ışık dışarıdan yansıtılarak yapılmalıdır.
    ✓İçeride elektrik tesisatı bulunması zorunlu olan hallerde ise tesisatexproof ve kapalı sistem olmalıdır.
    ✓Havalandırma hem alttan hem üstten karşılıklı olmalıdır.
    ✓Cebri çekişli havalandırma sistemi bulunan depoların elektrik motorları exproof olmalıdır.
    ✓Depo dışında ve uygun bir uzaklıkta, depo içinde nelerin bulunduğu, herhangi bir yangın halinde hangi malzeme ve yöntemlerle, neşekilde müdahale edileceği bilgilerini ihtiva eden bir uyarı levhası konulmalıdır.
    ✓Depoların drenaj hattı çevre kirliliğine sebep olmaması için, yağmur kanalı veya şehir pis su kanalına doğrudan bağlanmamalıdır.
    ✓Drenaj hattı toplama çukurlarına bağlanmalı, burada toplananatıklar usulüne uygun olarak bertaraf edilmelidir.
    ✓Bazı kimyasal maddeler bir araya geldikleri zaman birbirleriyle çok şiddetli reaksiyona girerler. Dolayısıyla sızıntı, yangın, kaza vb. durumlarda ambalajları, taşma kapları hasara uğrayabilir ve böyle durumlarda birbirleriyle reaksiyona girebilirler. Şayet belli birmiktardanfazlaiseler,bunların beraberce depolanmasına izin verilmemelidir. Kimyasal maddeler özelliğine göre ayrı bölümlerde depolanmalıdır.
    Örneğin;
    Yanabilir maddeler ile oksitleyici maddelerin birlikte depolanmasına izin verilmez. Yanıcı maddeler ile oksitleyici maddeler reaksiyona girebilir ve yangını başlatabilirler.
    Buna benzer olarak; Zehirli ve Çok Zehirli Maddelerin Oksitleyici Maddelerle, Zehirli, Çok Zehirli ve Oksitleyici Maddelerin Parlayıcı Maddelerle , Zehirli, Çok Zehirli ve Oksitleyici Maddelerin Peroksitler, Suyla temas edince parlayıcı gaz çıkaran maddeler, Basınçlı Gazlar, Dondurulmuş Sıvı Gazlar, Amonyumnitrat Gübrelerle bir arada depolanması sakıncalıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-11 12:17:21

    Cevap :
    1- Kimyasal madde deposu işyerinin diğer bölümlerinden ayrı bağımsız bir bölümde.
    2- Deponun taban, tavan ve duvarları yanmaz malzemeden.
    3-Tavan ve pencereler herhangi bir basınçta kolay dışa açılacak şekilde hafif malzemeden.
    4- Bütün kapı ve pencereler dışa açılır olacak, sürgülü kapılarda ayrıca dışa açılır kanatlı kapı.
    5- Depo tabanı içine konacak kimyasal maddelerden etkilenmeyecek özellikte.
    6- Depo tabanı yangın halinde kullanılabilecek su ve benzeri söndürücüleri akıtacak özellikte drenaja sahip olmalıdır.
    7- Depo tabanında depolanan farklı özellikte maddelerin birbirine temas etmemesi için, farklı maddeler drenaj yolları ile ayrılmış bölümlere konmalıdır.
    8- Depo dışında ve uygun bir mesafede, depo içinde nelerin bulunduğu, herhangi bir yangın halinde hangi malzeme ve yöntemlerle, ne şekilde müdahale edileceği bilgilerini ihtiva eden bir uyarı levhası konulmalıdır.
    9- Yangın savunma sistemleri depolanan kimyasal maddenin özelliğine uygun olmalıdır.
    10- Depoların drenaj hattı çevre kirliliğine sebep olmaması için yağmur kanalı veya şehir pis su hattına doğrudan bağlanmamalıdır.
    11- Drenaj hattı toplama çukurlarına bağlanmalı. Burada toplanan atıklar daha sonra bertaraf edilmelidir.
    12- Havalandırmaları hem alttan hem üstten karşılıklı olmalıdır.
    13- Kimyasal madde dökülme ve sızmalarına karşı gerekli engelleyici malzeme ve uygun Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) olmalıdır.
    14- Kimyasal maddeler depodan ancak, günlük ihtiyaç kadar alınmalı, kullanım yerlerinde bir günlük ihtiyaçtan fazlası bulundurulmamalıdır.
    15- Boş olan kimyevi madde teneke ve kaplarının en az doluları kadar tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.
    16- İçinde daha önce parlayıcı madde bulunan boş kaplar, kullanım yerlerinde biriktirilmemelidir. İşi bitmiş olan kaplar derhal ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
    17- Parlayıcı, zehirli ve zararlı maddelerin depolandığı tankların etrafında tank kapasitesinin ½’si hacimde taşma havuzu bulunmalıdır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.