Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Erozyon nedir

erozyon hakkında bilgi

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-04-03 13:52:07

    Cevap : Erozyon yani Aşınım (Özet) : Alm. Erosion, Fr. Erosion (f), İng. Erosion : Bir varlığın bir değeri yerine getirilemeyecek şekilde yok olmasıdır. Toprak biliminde ise; yeryüzündeki ana materyalin çeşitli etkenlerle aşınıp taşınması olayıdır. Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle yıpratılıp yerinden koparılarak eritilmesi veya bir yerden başka bir yere taşınması olayıdır. 
    Erozyon, tabiatın normal süreci içinde meydana geliyorsa normal erozyon; insanın tabiattaki toprak, su ve bitki arasındaki dengeyi bozucu nitelikteki müdahaleleri sonucu meydana geliyorsa hızlandırılmış erozyon adını almaktadır. Normal erozyon, genellikle insan müdahalesi olmayan yerlerde görülür ve çok yavaş olarak gelişir. Meraların aşırı derecede otlatılması, ormanların tahrip edilmesi ile daha az korunan toprak, su ile kolayca taşınabilmektedir ve erozyon hızlanmaktadır. EROZYONA YOL AÇAN ETMENLER 1- İklimin yarıkurak olması
    2- Bitki örtüsünün tahrip edilmesi
    3- Engebeli arazi yapısı ve eğim fazlalığı
    4- Meralarda aşırı otlatılma yapılması
    5- Toprakların nadasa bırakılması
    6- Hızlı nüfus artışı (Bitki örtüsü tahribi, yanlış arazi kullanımı)
    7- Eğimli yerlerde tarla açılması ve tarlaların eğime paralel sürülmesi EROZYONUN ZARARLARI 1- Tarım toprakları yok olur.
    2- Meralarda verim azalır.
    3- Baraj ve göller toprakla dolar.
    4- Akarsular kirlenir.
    5- Doğal denge bozulur. (Hayvan ve bitki türleri azalır, tarımsal verim azalır.) EROZYONU ÖNLEMENİN YOLLARI 1- Bitki örtüsü tahribini azaltmak, ağaçlandırma yapmak
    2- Mera hayvancılığı yerine ahır hayvancılığını yaygınlaştırmak
    3- Eğimli yamaçları basamaklar haline (taraça) getirmek
    4- Nadas yerine, nöbetleşe ürün ekimi yapmak
    5- Uygun olmayan alanlarda tarım yapmamak, eğimli alanlarda tarlaları eğime dik sürmek
    6- Halkı bilinçlendirmek, hızlı nüfus artışını önlemek.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    • 2015-03-23 14:13:58

    Cevap : Erezyon toprağın sel, rüzgar, çığ gibi nedenlerden dolayı yer değiştirmesi durumuna denir. En çok sel suları sonra ise rüzgardan oluştuğu görülmektedir.

    Erozyon toprağın aşınmasına engel olan bitki örtüsünün tahrip edilmesiyle koruyucu örtüden mahrum bırakılan toprağın su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve taşınması olayına denir. En önemli nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün tahrip edilmesidir. Buna ek olarak arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim faktörleri, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahaleler diğer etmenlerdir.

    Erozyonun başlıca nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün yokolmasıdır. Arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim faktörleri, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahaleler, erozyonun şiddetini belirleyen öğelerdir.
    Erozyon nedir

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Çınar

    • 2015-03-23 14:16:06

    Cevap : EROZYON NEDİR? Erozyon (toprak aşınımı), toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yokedilmesi sonucu koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır. Erozyonun başlıca nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün yokolmasıdır. Arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim faktörleri, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahaleler, erozyonun şiddetini belirleyen öğelerdir. Erozyon toplumsal sorunların artmasına da yol açmaktadır. Yanlış arazi kullanımı, tarım alanlarının verimini azaltmaktadır. Doğduğu ve büyüdüğü yerde geçim şansı ortadan kalkan insanların, kentlere göçmekten başka seçeneği kalmamaktadır. Köyden kente göç ise, alt yapının yetersiz olduğu kentlerdeki ekonomik ve toplumsal sorunları daha da ağırlaştırmaktadır.
    Barajlar ve yeraltı suları da, erozyonun etkilerinden nasibini almaktadır. Yerinden kopup giden topraklar, baraj göllerini doldurarak su depolama hacimlerini azaltmakta ve barajların ömrünün kısalmasına neden olmaktadır. Erozyon sonucunda toprağın altındaki cansız tabaka (ana kaya) ortaya çıkmaktadır. Faydalı toprak katmanlarını kaybeden arazilerde çölleşme başlamaktadır. NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 55 yıl sonra çöl olacaktır. Toprakları çölleşen bir ülkenin temel sorunları, açlık, sussuzluk, işsizlik ve iç göç olacaktır.


    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.