Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Eski uygarlıkların kullandığı sayı sembollerini araştırınız

eski uygarlıkların kullandığı sayı sembollerini araştırınız sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-10-07 10:51:09

    Cevap :

    Eski Uygarlıkların Kullandığı Sayı Sistemleri Nelerdir?

    Mısır Matematiği

    Mısırlıların kullandığı matematik onlu sayı sistemiydi ve günümüzdeki ile benzerlik gösteriyordu. Mısırlıların geçmiş zamanlarda matematikle ilgili yaptıklarını kalan papirüslerden anlayabiliyoruz. Örneğin Rhind papirüsü bize 85 matematik problemi göstermektedir. Mısırlılar matematik işlemlerini yapmak için değişik çözümler de getirdiler. Örneğin bir sayıyı 13 sayısıyla çarpmak istedikleri zaman o sayıyı önce 4 ve 8 sayıları ile çarpıyor, çıkan sonucu kendisine ekliyorlardı. Örnek vermek gerekirse:

    1. 3.4 = 12
    2. 3.8 = 24
    3. 24+12 = 36
    4. 36+3 = 39

    Bu işlemi şu an kullandığımız matematik sistemiyle direkt olarak 3.13 = 39 şeklinde yapacaktık. Sonuç aynı fakat işlem daha uzun. Mısırlıların matematikte kullandığı tek sistem bu değildi. Örneğin kesirli işlemlerde de değişik bir sistem geliştirmişlerdi. Bütün kesirler, payı 1 olan birim kesirlerin toplamı olarak yazılarak işlemler yapılırdı.

    Doğu Matematiği

    Doğu matematiği genelde uygulama içerikli bir gelişim göstermiştir. Doğu matematiğinde öncelik tarımsal hesaplamalara verilmişti ve git gide kendilerini geliştirmişlerdi. Takvimin hesaplanması da Doğu için öncelik olmuştur. Gelişen matematik yalnızca uygulamaya yönelik değildi, zamanla gelişti ve bilinmeyenler azalarak sırlar ortaya çıktı.

    Mezopotamya Matematiği

    Mezopotamya belki de eski uygarlıklar arasında matematik alanında en hızlı ve başarılı gelişen uygarlıktı. Bundan yüzyıllar öncesinden kalan Mezopotamya kalıntılarında bile bu uygarlığın ne kadar çok geliştiğini görebiliriz. M.Ö. 2100 tarihinden kalan Mezopotamya matematik hesaplamaları bunun en büyük kanıtıdır. Mezopotamya matematiğinde yalnızca onlu sistem değil 60lı sistem de kullanılmıştır. Sümerliler, bu gün kullandığımız, özellikle zaman kavramlarının bu sistemle beraber temelini atmışlardır.

    Günümüzde kullandığımız 1 saatin 60 dakika olması ve 3600 sayısına bölünmesi, her dakikanın 60 saniye olması Sümerlilerin kullandığı matematik sistemlerine dayanır. Neden 60? Günümüzde bile bu sistemi görmemizin sebebi, 60 sayısının bir çok böleni olmasından kaynaklanır diyebiliriz.

    Bu uygarlıkların tümünün kullandıkları matematik sistemlerini, gelişimlerini ve tarzlarını incelediğimizde bugünkü kullandığımız matematiğin temelini oluşturduklarını anlayabiliriz. Zaman içinde gelişen matematiğin amacının da gittikçe kolaylaştırılması, kolay anlaşılabilir olması olduğunu da görebiliriz.

    Aşağıdaki tabloya baktığımızda bugün kullandığımız sayı yazılışlarıyla eski Mısır uygarlığı matematiğinin karşılaştırıldığını görebilirsiniz. O dönemler için yine kolaylık için üretilen bu sayılardan 1 sayısının şu an kullandığımızla aynı olduğunu fark ediyoruz.

     



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-10-07 10:49:50

    Cevap :



    Çok eski zamanlardan beri hesap yapmak için kullanılan matematikteki rakamlar farklı medeniyetler tarafından farklı sembollerle ifade edilmişti.

     
     

    Alışveriş yaparken, yemek pişirirken, otomobil kullanırken, problem çözerken ya da spor yaparken... Günlük hayatımızın birçok anında farkında olmasak da matematikten faydalanırız. Çok eski zamanlardan beri hesap yapmak için kullanılan matematikteki rakamlar farklı medeniyetler tarafından farklı sembollerle ifade edilmişti.

    İnsanların yerleşik hayata geçmesiyle birlikte ticaretle uğraşmaya başlamaları ve tarım alanlarının hesaplanmasına ihtiyaç duymaları, matematiğin yazılı sembollerle ifade edilmesine neden oldu. İlk başlarda rakamlar doğa veya dünya ile ilişkili, kolay algılanabilecek sembollerle yazılıyordu: Örneğin 1 için Güneş, 2 için gözler ya da bir kuşun kanatları, 3 için yonca, 4 için hayvan ayakları kullanılıyordu.

    Eski Mısır’da da rakamlar için resimli semboller tercih ediliyordu. Bu semboller çiçek, parmak, kurbağa gibi resimlerden ve çizgilerden oluşuyordu: Örneğin 1 rakamı dik bir çizgi şeklinde, 10 sayısı yay, 100 sayısı spiral ip, 1000 sayısı ise çiçek resmiyle ifade ediliyordu. 9 rakamı için dokuz çizgiyi ya da 3000 sayısı için üç çiçek sembolünü yan yana koymak gerekiyordu.

    data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/eski_misir_rakamlari.png

    Eski Mısırlılar, matematikte günümüzdeki gibi 10 tabanlı sayı sistemini kullanıyordu. Bu sayı sisteminin insan elindeki 10 parmaktan esinlenilerek oluşturulduğu düşünülüyor.

    10 tabanlı sayı sisteminde sayılar 0’dan 9’a kadar rakamlardan oluşur. Bu rakamlar kullanılarak sayılar 10 ve katları şeklinde basamaklandırılır, sayı değeri bulunurken verilen sayının en soldaki rakamı, yanındaki basamak sayısınca 10 ile çarpılır.

    Örneğin 12.345 sayısı

    1x104+2x103+3x102+4x101+5x100

    şeklinde yazılır. Yani 12.345 sayısındaki 1’in sayı değeri aslında 10.000’dir.

    Babilliler ise matematikte 60 tabanlı sayı sistemini kullanıyordu. 60 tabanlı sayı sisteminin, 60 sayısının kendinden küçük bölenlerinin çok olması nedeniyle kesirli işlemlerin yapılmasını kolaylaştırdığı için tercih edildiği düşünülüyor. Örneğin bir günün 12’şer saatten gece ve gündüz olarak bölünmesi günlük işlerin planlanmasında kolaylık sağlıyor.

    Babillilerin kullandığı matematik sisteminde toplamda 59 sembol vardı. Bu semboller ise sadece iki şekilden oluşuyordu. 1 rakamı çivi ile, 10 sayısı ise bir köşe çengeliyle resimlendiriliyordu.

    data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/babil_rakamlari.jpg

    1 rakamını temsil eden çivi görseli ve 10 sayısını temsil eden köşe çengeli görseli

    Babillilerin matematik sembollerinde 1 rakamını temsil eden görsel aynı zamanda 60 ve 60’ın katlarını da ifade ediyordu. Sembollerin yazılışlarındaki birbirine uzaklıkları ise sembolün hangi sayıyı temsil ettiğini gösteriyordu. Örneğin 61 sayısı birbirine belirli mesafede yan yana duran iki tane 1 rakamı yani iki tane çivi ile gösteriliyordu.

    class=attr__format__media_original

    Günümüzde 1 günü 24 saate, 1 saati 60 dakikaya, 1 dakikayı 60 saniyeye ya da 3600 saliseye bölmemiz veya çemberi 360° olarak ifade etmemiz 60 tabanlı sayı sistemine dayanıyor. Bu sayı sistemi hâlen denizcilik ve astronomide koordinat hesaplamalarında kullanılıyor.

    Görseli büyütmek için üstüne tıklayın.

    data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/es.jpg

    Üzerinde matematik sembolleri bulunan Babil kil tableti

    Mayalar ise matematikte 20 tabanlı sayı sistemini kullanıyordu. Yani 10 tabanlı sistemdeki gibi 1, 10 100 veya 1000 yerine 1, 20, 400 ve 8000 sayılarıyla işlemleri gerçekleştiriyorlardı. Mayaların 20 tabanlı sayı sisteminin el ve ayak parmaklarının toplamından oluştuğu düşünülüyor. Toplamda 19 sayıdan oluşan bu sistemde sadece üç sembol bulunuyordu. Bu semboller 0’ı temsil eden deniz kabuğu şekli, 1’i temsil eden nokta ve 5’i temsil eden yatay çizgiden oluşuyordu. Mayalar 0’ı rakam olarak kullanan en eski medeniyetlerden biridir.

    data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/mayalar_matematik_sembolleri.jpg

    1’den 19’a kadar olan sayıların Mayaların kullandığı matematik sembolleriyle ifade edilişi

    Mayalar rakamları yazarken sembolleri yan yana değil aşağıdan yukarı doğru yerleştirirlerdi. Örneğin 18 sayısı için aşağıdan yukarıya üç tane 5 sembolü ve bunların üzerine üç tane 1 sembolü eklerlerdi. 20’den büyük sayıları yazarken Babilliler gibi sayıları sembollerin birbirlerine olan mesafeleriyle oluştururlardı. Sayının değerini en alttaki sayıyı 1 ile, onun üzerindeki sayıyı 20 ile çarparak hesaplarlardı. Örneğin 31 sayısını yazmak için 11 sayısını 1 ile, 1 sayısını ise 20 ile çarpar ve elde edilen değerleri toplayarak sayının gerçek değerini bulurlardı.

    Rakamları ifade etmedeki farklılıklar günümüzde de mevcut. Birçok ülke matematikte rakamlar için 0, 1, 2, 3, 4,... gibi benzer semboller kullansa da Yunanistan, Suudi Arabistan ve Çin gibi bazı ülkeler rakamları kendi alfabelerindeki sembollerle ifade ediyor.

     

    Kaynaklar:

    1. https://www.thescientificteen.org/post/exploring-ancient-mathematical-symbols
    2. http://mathshistory.st-andrews.ac.uk/HistTopics/Babylonian_numerals.html
    3. Ifrah, G., Çakıl Taşlarından Babil Kulesine, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları, 2004.
    Cevap Yaz Arama Yap




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.