Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Etkin dinlemenin özellikleri

etkin dinlemenin özellikleri nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-14 00:40:36

    Cevap : ETKİN DİNLEME : Hayatta, konuşma ne kadar önemli ise, dinleme de en az onun kadar önemli ve gereklidir.

    Atalarımız "söz gümüşse sükut altındır" demişler. Bu sözleriyle dinlemenin konuş­maktan daha önemli olduğunu ifade eder­ken konuşmayı tamamen önemsiz saymamışlardır.

    Bir birikim amacı olan dinleme, en az konuşma kadar hayatımızda bir öneme sahiptir. Bu atasözünden yeni yeti­şenlere sadece konuşma eğitimini verme­nin yetmeyeceğini bundan daha çok dinle­me eğitiminin verilmesi gerektiğini çıkarmak mümkündür.

    Etkin dinleme alıcı açısından iletişimde ki gürültüyü azaltma ve mesajı tam ve doğru olarak alma becerisidir. Etkin dinleme sadece mesajı almakla sınırlı değildir. Mesajın alındığını geri bildirmeyi de içerir. Farkında olarak ve belirli kurallara uyularak yapılması gerekir.
    Psikoterapi,
    Eğitim,
    İş görüşmeleri,
    Çocuklarla etkileşim gibi değişik alanlarda etkin dinleme yapmak mümkündür.

    Amaç, çoğu zaman bir sorunun anlaşılması ve çözümüne yardımcı olunmasıdır.

    Etkin dinleme için uygun ortam seçilmelidir. Ortamın, mesaj içeriği üzerindeki bozucu etkileri en az seviyede olmalıdır. Gürültüsüz, yeteri kadar aydınlatılmış ve iletişim sürecine dışarıdan müdahale edilmesinin önlenmiş olduğu ortamlar tercih edilmelidir.

    Mümkünse konuya ilişkin bilginin önceden artırılması iletişimi kolaylaştırır. Özellikle teknik bir konu konuşuluyorsa, en azından konuya ilişkin kavramlar bilinmelidir.

    Dinleyicinin, konuşmacıya ilişkin tutumlarını iletişim ortamına taşımaması, konuşanın özellikleri ile konunun içeriğini iyi ayırdedebilmesi önemlidir. Böylece algı yanılmalarını önemli ölçüde azaltmak mümkün olabilir. 

    Dinleme sırasında anlaşılamayan sözlerin açıklanması istenmelidir. Açımlayıcı sorular sorulmalı ama soruların yönlendirici olmamasına özen gösterilmelidir. Yapılan açıklama tatmin edici olduğunda, bu konuşana geri-bildirilmelidir.

    Eğer yapılandırılmış bir konuşma yapılıyorsa konuyu değiştirmemeli, konuşanın planına uygun davranmalı ve konuşanın planını uygulamasına izin vermelidir.

    Yapılandırılmamış konuşmalarda konuşanın konuya sadık kalması için dinleyicinin soru sorması ve konunun fazla dağılmaması için konuşana yardımcı olması yararlı olacaktır. Konuşana müdahale sınırlı tutulmalı ve konuşanı ketleyecek tarzda yapılmamalıdır.

    Sadece sözlerin dinlenmesiyle yetinilmemeli, sözel olmayan davranışlara da dikkat edilmelidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, yüz yüze iletişimde duygusal mesajların %55'inin yüz ifadeleri, %38'nin söz ötesi ve ancak %7'sinin sözlerle verildiği hesaplanmıştır. Daha sonra yapılan çalışmalarda da buna yakın sonuçlar alınmıştır.

    Konuşmacı sözel ve sözel olmayan mesajlarla desteklenmeli ve konuşmaya teşvik edilmelidir. Bunun için söylenenlerin dinlendiğini belirten hafif baş sallama, söylenen son sözü kısaca tekrarlama, "hım", "ee" gibi sesler çıkarma metodları kullanılmaktadır.

    Dinleme sırasında teknik bir konunun öğrenilmesi, sözel ve sözel olmayan bir çok kanalın aynı anda dinlenmesi veya konuşma içeriğinin sonradan değerlendirilmesi amaçlanıyorsa kağıt kalemle veya başka bir yolla kayıt tutulmalıdır. Kayıt tutulması durumlarında iletişimde bulunan herkesin durumun farkında olması ve kayıt tutulmasını onaylaması uyulması gereken bir etik kuraldır.

    Konuşma tamamlandığında, duruma göre, dinleyicinin konuşmadan anladıklarını özetlemesi veya konuşmacının konuşmasını özetlemesini istemesi iletilmek istenen mesajla, alınan mesaj arasında fark olup olmadığını anlamak açısından gereklidir.

    Etkin Dinleme Nasıl Yapılır?
    1. Doğru orantıyı kullanın
    2. Göz teması sağlayın
    3. Not alın
    4. Başkalarının lafını ağızından almayın
    5. Ezbere karar vermekten kaçının
    6. Tepki verin
    7. Yargılamalardan kaçının
    8. Sorular sorun
    9. Konunun özüne yönelik sorular sorun
    10. Yanıt vermeden önce duraklayın

    Etkin Dinlemenin Faydaları
    1. -Açık ve dürüst iletişime yardımcı olur.
    2. -Karşınızdakinin konuşma yeteneğini artar.
    3. -Karşınızdakinin, kendine güveni artar.
    4. -Olumsuz duyguları tartışma fırsatı verir.
    5. -Kendisi dinlenen kişi, diğer kişileri ve sizi dinlemeyi öğrenir.
    6. -Karşınızdaki söylemek istediklerini konuşarak anlatmayı öğrenir.
    7. -Karşınızdaki temel sorununu kendi fark eder.
    8. -Karşınızdaki, anlaşıldım duygusunu yaşar.
    9. -Karşınızdaki size karşı olumlu duygular besler.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.