Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Evlerde ısınma amaçlı kullanılan maden

Evlerde ısınma amaçlı kullanılan maden nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Viento

    • 2020-01-27 10:41:33

    Cevap :

    Evlerde ısınma amaçlı ve termik santrallerde enerji elde etmek için kullanılan maden taş kömürüdür.

    Kömür kavramı; katmanlı tortul çökeltilerin arasında yer alan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar açısından son derece zengin bir kayaç türüdür. Kömür, taş kömürü, torkugillerden meydana gelmektedir. Dünyanın birçok bölgesinde yer alan kömüre, yerin yüzeye yakın kısımlarında ya da çeşitli derinliklerde rastlanmaktadır.

    Taş kömürü, evlerde ısınma amaçlı kullanılmaktadır. Günümüzde oldukça azalmıştır. Ancak eskiden sobalarda taş kömürü yakılmakta idi. Hala günümüzde de kullanılmaktadır.

    Taş kömürü ayrıca termik santrallerde enerji elde etmek için kullanılan madenlerden birisidir. Termik santrallerde enerji elde etmek amacıyla taş kömürü kullanılmaktadır.

    DETAY:

    Isınma Sektörü Kömür:

    Isınma Sektörü 2003 yılında TKİ koordinatörlüğünde fakir ailelere yapılan kömür dağıtımı esnasında, Kaymakamlık ve Valilik makamlarından elde edinilen istatistiki verilere göre Ülkemizin ısınma sektöründeki kömür ihtiyacı yaklaşık 14 milyon ton civarındadır. 2008 yılı itibari ile Ülkemizin yaklaşık 17 milyon ton kömür ihtiyacı olduğu görülmektedir. Bu kömür ihtiyacının yaklaşık yarısı ithalat yoluyla, yarısı ise TKİ ve diğer yerli kömür üreticileri tarafından karşılanmaktadır. İlk olarak 1989 yılından başlayarak günümüze kadar hızla artan ithal kömür ve son yıllarda kullanım ve yayılım alanı artan doğalgaz nedeniyle Isınma sektöründeki linyitin payı gerilemiştir. 1988’den itibaren Ankara’da, 1992’den itibaren de İstanbul, Eskişehir, İzmit ve Bursa’da konutlarda ve sanayide kullanılmaya başlayan doğalgaz yayılım ve kullanımının hızla artacağı, 21 yerleşim yerinde ihaleyi kazanan şirketlere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü lisans verildiği ve 11 yerleşim yerinde daha doğalgazın kullanılmaya başlanıldığı, 20 yerleşim yerinde ihale aşamasında olduğu, 22 yerleşim yerinde ise ihale çalışmalarının devam ettiği, 2012 yılından itibaren ise hemen hemen bütün illerimizde doğalgaz kullanımının başlayacağı göz önüne alındığında, kömür iyileştirilmesine ilişkin tesislerin sayısını ve kalitesini arttırarak, çevre kriterlerine uygun kömürlerin hazırlanması ve piyasa koşullarında yapılacak bir fiyatlandırma ile ithal kömürle rekabeti sürdürerek linyitin ısınma sektöründeki pazar payını koruyabilmesi mümkün gözükmektedir. Hatta, düşük kalorili kömürlerin ısınma sektöründe kullanılabilmesine ilişkin dumansız kazan ve soba teknolojilerinin geliştirilmesi ve Çevre Yönetmeliğinde yapılacak değişikle linyitin ısınma sektöründe ki pazar payını arttırması beklenebilir.

     

    Kömür:

    Homojen olmayan, kompakt, çoğunlukla bitki parçalarından meydana gelen, tabakalaşma gösteren, içerisinde çoğunlukla C, az miktarlarda H–O-S ve N elementlerinin bulunduğu ama inorganik (kil, silt, iz elementleri gibi) maddelerin de olabildiği, bataklıklarda oluşan, kahverengi ve siyah renk tonlarında, yanabilen, katı fosil organik kütlelerdir. Kömürler, bataklık ortamlarda, uygun şartların sağlanması durumunda, bitki parçaların bozuşması, parçalanması, bataklık suyu ile bir jel haline gelmesi, bazı kimyasal reaksiyonlar sonucu bu organik malzemenin fiziksel ve kimyasal değişiklere uğraması sonucu meydana gelirler. Çoğunlukla bitkisel maddeler veya bitki parçaları uygun bataklık ortamlarda birikip, çökelir ve jeolojik işlevlerle birlikte yer altına gömülürler. Bu organik kütleler, gömüldükten sonra, önceleri gömülmenin oluşturduğu basınç, daha sonra da ortamın ısısal şartlarından etkilenirler. Bu etkilenme sonucu bu organik maddenin bünyesinde fiziksel ve kimyasal değişimler meydana gelir. Sıcaklık ve basınç şartlarının bu kütleleri etkilemesi sonucu, bu ortamdan, sırası ile önceleri (turbadan - taşkömürü aşamasına kadar) su ve su buharı, CO2, CO; (taşkömürü aşamasında) CH4, O2 ve en ileri aşamalarda H2 (antrasit aşamasında) uzaklaşır. Bu şartların dışında (volkanik faaliyet, fay hareketleri, radyoaktif elementlerin bulunduğu ortamlarda) yerin ısısı olağanüstü bir şekilde ve normalden çok fazla bir şekilde artmaktadır. Isı ve basınç arttıkça önceleri “Turba” olarak adlandırılan ama kömür sayılmayan bu organik madde, önce “Linyit”, daha sonra “Alt bitümlü Kömür”, sonra “Taşkömürü”, “Antrasit” ve en sonunda şartlar uygun olursa “Grafit”e dönüşür. Bu ilerleyen olgunlaşma sürecine “Kömürleşme” denmekte, her seviyeye de “Kömürleşme Derecesi (“Rank”)” denilmektedir. Kömürün değişik şekilde uluslararası sınıflamaları vardır.

    Fakat genel olarak kullanılan ana unsur olarak kalorifik değerinin baz alındığı sınıflamaya göre kömürler 5 ana gruba (çeşite)ayrılır

    1. Turba
    2. Linyit Isıl Değer: 4610 Kcal/kg’ın altında
    3. Taşkömürü Isıl Değer: 5390-7700 Kcal/kg arasında
    4. Antrasit Isıl Değer: 7.000 Kcal/kg’ın üstünde
    5. Grafit,


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-01-27 13:19:12

    Cevap : Evlerden ısınmak için kullanılan maden kömürdür. Linyit kömürü daha ucuz olduğu için daha çok kullanılır ama ateşi daha azdır. Taş kömürü çok iyi ısıtır fakat linyite göre daha pahalıdır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.