Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Eylül romanının karakterleri ve tipleri

Eylul romanının karakterleri ve tipleri

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-25 15:52:07

    Cevap : Eylül Romanı Karakterleri;

    Süreyya: Suad’ın kocasıdır. sanki çerez parasına çalışıyormuş olan Süreyya evli olmasına rağmen ailenin maddi yönünden haberdar değildir. İki küçük aileyi içine alan bu büyük ailede çocuk gibi sorumsuz bir şekilde yaşamaktadır. Düşünce bakımından kapasitesi çok sınırlı ve hatta karısından çok düşük olan Süreyya, Suad’ı bir eşten çok bir ana gibi görmekte ve bu ilişkinin bütün sorumluluğunu ona yüklemektedir. Karısının parasıyla kiraladığı yalıda karısına karşı hiçbir sorumluluk duymadan onu sevgi ve ilgisinden mahrum ederek kendisini başıboş bir hayat sürme hakkına sahip zannetmektedir. Yalı sevdasından sonra yelkene, sandala, kürek çekmeye başlar. Hiçbir şey umurunda değildir varsa yoksa kendine özel uğraşları. Karısının isteklerini kibarca reddeder. Kendi istekleri ne olursa olsun yapılmak zorundadır. Karısıyla hiçbir ortak ilgisi bulunmayan bu düşüncesiz bencil adam hiçbir şey vermeden çok şey istemeyi marifet sanar.

    Suad: Süreyya’nın karısıdır. Necip’in yasak aşkıdır. Genç, güzel, zeki, kültürlü bir kadındır. Kocasını mutlu etmek için bütün maddî ve manevî imkanlarını kullanır. Babasından gizlice istediği parayla bir yalı kiralayıp oraya taşınırlar. Belli bir süre yalıya taşınmanın heyecanı onları mutlu eder. Kocası yalı sevdasından sonra yelkene, sandala merak salar. Tek düşüncesi ve tek önem verdiği şey sandalıyla denize açılıp kürek çekmek hoşça vakit geçirmektir. Suad sadece kendisinin uğraştığı bu evliliğin başarısız olduğunu kabullenmiştir artık. Beş yıllık bir geçmişi olan bu evliliğin sadece şekilden ibaret olduğunu gerçekte evliliğin temeli sayılan hiçbir sevgi, heyecan ve ortak zevk anlayışlarının olmadığını anlar. Suad için hayat bu andan itibaren çekilmez olur. Süreyya’nın halasının oğlu olan Necip yalıya sık sık gelmektedir. Suad ve Necip müziğe karşı olan tutkuları nedeniyle vakitlerinin çoğunu piyanoyla geçirirler. Suad bir süre sonra, saygı duyup beğendiği Necip’in kendisine aşık olduğunu anlar. Suad evli bir kadın olduğu için karamsarlığa girer. Bu ilişki sonrasında kendisinin alçalacağını düşünür. Fakat içinde Necip'e karşı olan duygularına da bir türlü engel olamaz.

    Necip: Süreyya’nın halasının oğludur. Genç, yakışıklı, iyi eğitim görmüş, pek çok kadınla evlilik dışı ilişki kurmuş, kadın erkek ilişkisi konusunda deneyimli birisidir. Kadınlara güvenmeyen, evlilikten aşırı derecede korkan birisiyken Süreyya Suad ilişkisine büyük bir hayranlık duyar. Güzelliğinin dışında ruh bakımından da çok iyi olan Suad, Necip’in bir kadında aradığı tüm özelliklere sahiptir. Sadece böyle bir kadınla evlenebileceğini düşünür. Ona göre Suad, eşine bağlı, nazik, güler yüzlü, samimi bir kadındır. Müziğe karşı duydukları yakın ilgi onları yakınlaştırır. Necib bir süre sonra bu çok beğendiği kadına aşık olur. Evinin kapılarını kendisine açmış olan dostunun karısına aşık olduğu için günlerce vicdan azabı çeker pişmanlık duyar. Sonrasında Suad’ın da kendisini sevdiğini anlayan Necip, bu hayatın sevip sevilmeden yaşanmayacağını düşünür. Kendi arzularını ahlaki değerlerin üzerinde gören Necip, aşktan başka her şeyin boş olduğunu, bu nedenle hayata sımsıkı sarılarak bundan olabildiğince zevk almayı ister. Romanın sonunda konakta yangın çıkarherkes dışarıdadır ama Suad ortalıkta yoktur. Bu sırada Necib Suad’ın içeride olduğunu öğrenir. Süreyya ve Necip alevler içindeki konağa girerler, Suad’ın iniltisini duyarlar. Alevler ve dumanlar bir anda her yeri sarar, Süreyya odaya girip girmemekte tereddüt eder, bu esnada Necib, dehşetle haykırarak içeri girer. Onun içeri girmesiyle tavan yıkılır. Necib ve Suad içeride kalır.

    Hacer: Süreyya’nın kız kardeşi, ve Fatin’in karısıdır. Yeni evli olmasına rağmen kocasını sevmeyen hatta ondan iğrenen bir kadındır.Necib'le tek taraflı bir ilişki yaşamaktadır. Mutsuzluğundan dolayı aşırı kıskanç, genç ve güzel birisidir. Fırsat buldukça sokaktan geçen erkekleri kendine sevgili adayı olarak görür. Necip’in Suad’a olan ilgisini anlayan Hacer onu çok kıskanır, sürekli laf ederek Suad’ı sıkıştırır. Ortalık yerde Necip’in sık sık gelmesinin Suad’a olan ilgisinden olduğunu söyler onları zor durumda bırakır. Bu arada Necip’le ev ortamında şakalaşıp cilveleşmekten de çekinmez.

    Fatin: Hacer’in kocasıdır. Sırf babasının parası için Hacer’le evlenmiş kişiliksiz, cimri bir şerefsizdir. Ailede kimse tarafından saygı gösterilmeyen birisidir. Bu durum onu hiç alakadar etmemektedir. İnsani duyguları takmayan biridir. Beyefendinin himayesinde yaşayıp Hacer’e sözde kocalık etmektedir.

    Beyefendi: Süreyya ve Hacer’in babasıdır. Sadece kendisini düşünen, eşi ve çocuklarıyla olan ilişkisi sevgi ve saygı prensibine dayanmayan, ailedeki herkese hükmedebileceğini düşünen otoriter birisidir. Bir baba ve kocadan çok, bir efendidir. Hep kendi dediği olsun ister, kimsenin keyfi için bir saatini bile harcamaz.

    Hanımefendi: Süreyya ve Hacer’in annesidir. Aile içinde sabrı,şefkati temsil eder. Ailenin manevî direğidir. Kocasının ilgisizliklerine, haksız davranışlarına yıllarca sabır göstermiştir. Ezik bir kadın olmasına rağmen, yıllarca ses çıkarmamıştır. Suad, ahlâkî yönden Hanımefendiyi çok beğenir, onun takdire layık yüce bir kişi olduğunu düşünür.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-05-06 11:11:45

    Cevap : A) DIŞ YAPI İNCELEMESİ 

    Eserin Adı: Eylül 
    Yazarı: Mehmet RAUF 
    Basım Yeri ve Tarihi: İkbal Kitaphanesi-1925 
    Kaçıncı Baskı Olduğu: 3. Baskı 

    B) İÇ YAPI İNCELEMESİ 

    1. KONU YÖNÜNDEN 
    Eserin Konusu: Aşktan başka kaygıları olmayan çalışmayı ayıp sayan,hazır yiyici kişilerin yaşamı ele alınmıştır. 
    Yazarın konuya bakış açıları: Hep aşk hep şiddetli aşk,hep şiir ve musiki 
    Eserin ana olayı: Suad,Süreyya ve Necip üçlüsü arasındaki aşk-sadakat-evlilik üçgeninde,bu insanların ruhsal çözümlemesi yapılmıştır. 
    Yazarın Ana Düşüncesi: 
    Eserin Planı: ilk bölüm giriş,2 den 20 bölüme kadar gelişme,21 ve 22 sonuç bölümüdür. 

    2. YAZILIŞ TEKNİĞİ YÖNÜNDEN 
    1. Eserin Yazılış Tekniği ağır bir dil kullanılmış 
    2. Eserin Çeşidi Tahlil Romanıdır. Edebi Akıma Göre Realizm 
    3. KAHRAMANLARI YÖNÜNDEN 
    1. Kahramanları Suad,Süreyya,Necip,Hacer 
    2. Kahramanların Ruhsal Özellikleri Süreyya yaşadığı yeri beğenmeyen bir adamdır.Diğer kahramanların özellikleri belirtilmemiş. 
    3. Kahramanlar Arasındaki Bağlantılar Suad ile Süreyya evlidir.Necip,Süreyya’nın halasının oğludur.Hacer, Süreyya’nın kardeşidir. 
    4. kahramanlar Yüksek kültürlü kişilerdir.Yaşanılan olaylarla sosyal tabaka arasındaki ilişki İstanbul kültürlü bir şehirdir ve kahramanlarda kültürlü kişilerdir. 
    5. yazar kahramanları seçerken gerçek yaşamda karşımıza çıkabilecek tipler olmasına dikkat etmiştir. 
    6. olaylar karşısında kahramanların durumları: 
    7. kahramanların adlarıyla kişileri arasında bir benzerlik YOKTUR. 
    4. YER VE ZAMAN YÖNÜNDEN 
    1. Olay İstanbul’da geçer.taş ocağına yapılan bir yalı ve yağmur yağınca her yer çamur oluyor. 
    2. olay ortaya konulunca yer, olaya uygun bir biçimde ele alınmaktadır. 
    3. kahramanların sosyal ve kültürel yapılarıyla,olayın geçtiği yer arasında uyum vardır. 
    4. Olayların akışında zaman kırılmaları yoktur.Zaman belli bir düzenlilik içerinde sunulmaktadır. 
    5. DİL VE ANLATIM YÖNÜNDEN 
    1. eserin dili anlaşılır nitelikte değildir. 
    2. yazar,sözcükleri kullanırken seçici davranmıştır. 
    3. yazar,konuşmalarda ve anlatımlarda dili yerine göre güzel kullanmıştır. 
    4. Anlatım üçüncü kişi ağzından yapılmaktadır. 
    5. yazarın dil ve anlatımı,yaşadığı dönemle uygunluk göstermektedir. 
    6. anlatımda akıcılık nasıl sağlanmıştır? 
    6. YAZARIN KİŞİLİĞİ YÖNÜNDEN 
    1. Yazar,Servet-i Fünun Edebiyatını benimsemiştir. 
    2. Yazarın edebi kişiliğinde en belirgin özelliği ağır bir dil kullanması ve gerçekçi olması. 
    3. yazarın romanlarında işlediği belirgin bir konu vardır.Konusu gerçekçiliktir. 
    4. yazarın önemli eserleri:Ferda-yı Garâm,Eylül,Genç Kız Kalbi,Kadın İsterse,Aşıkane
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.