Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Felsefi şüphenin bize katkısı nedir

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.
    Zeus 1 Takipçi

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-01-09 04:56:06

    Cevap : Aristotales, felsefenin antik Yunanistan’daki doğuşunda, “Yunan toplumunun ulaştığı refah düzeyinin yanında, bireylerin duyduğu merak ve şüphenin” etken olduğunu söylemiştir.

    İnsanlardaki merak ve şüphe duygusu bugünkü biliminde kaynağını oluşturur. Merak yeni şeyleri keşfetmemizi sağlarken, şüphede o bilginin doğruluğu üzerine yani gerçekte göründüğü gibi olup olmamadığını anlamamız konusunda işe yarar. Çünkü herşey gözüktüğü gibi değildir. Herşeyin gözüktüğü gibi olduğuna inansaydık bilim asla bu kadar gelişemezdi. Çok şeyi başaramaz ve çok insanın canı yanardı. Çünkü şüphe olmasaydı bir çok şeyi denedikten sonra sonuçlarını görecektik. Böyle düşündüğümüzde şüphe bize hız, güvenlik ve gelişim sağladığını kolayca anlayabiliriz.

    Örneğin su 100 derecede kaynar. Bazı insanlar bunu keşfetmiş ama bu sonuçtan şüphe eden insanlar acaba su her koşulda 100 derece demi kaynar sorusunu sormuş ve suyu deniz seviyesinde, dağların üzerinde, yerin altında kaynatmışlar ve aslında her koşulda 100 derecede kaynamadığı görülmüştür. Aslında suyun kaynama derecesinin hava basıncına bağlı olduğu anlaşılmıştır. Hava basıncının düşük olması, suyun kaynama derecesini de düşürür. Yüksek yerlere çıkıldığı zaman hava basıncı düşük olduğundan, su 100 derecenin daha altındaki sıcaklıklarda kaynar. Şüphe etmeseydik bu korkunç bir yanılgıya dönüşecek belki bugün uzaya çıkamamış olacaktık.

    Şüphe sorgulamaktır. Sorgulama ne bilip bilmediğimizle ilgilidir. Şüphe olmasaydı bugün felsefede bilimde olmazdı. Ünlü filozof Sokrates'in bilgisinden şüphe eder söylediği şu söz aslında herşeyi açıklıyor: "Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.." 

    Descartes şüphe için öz dönüşüm der yani insanın kendinden şüphe ederek kendini bulması. Biz de eğer bildiğimiz bilgilerden şüphe edersek açık fikirli olur ve gelişmeye açık oluruz. Ama bilgilerimiz doğrudur nasılsa diye düşünürse o zaman gelişime kapalı bir insan oluruz. Oysa bugün bildiğimiz birşey yarın doğru olmayabilir bu nedenle bilgilerimizi sürekli güncellemeli ve doğruluğunda şüphe etmeliyiz. Örneğin maddenin en küçük yapı taşı atom deniliyordu bugün böyle olmadığı ispatlandı eğer bundan şüphe eden birileri olmasaydı bu konu araştırılmaz ve hep atom kalmaya devam ederdi. Gelişmiş toplumlar ve insanlar kendilerinden ve bilgilerinde şüphe ederek sürekli güncelleme ihtiyacı duyarlar bu nedenle gelişmişlerdir zaten. Herşeyi bildiğini sana insan ve toplumlarda her zaman geri kalmaya mahkumdurlar. Atatürk'ün sözünü hatırlayalım; "Eğer bir gün benim sözlerimle bilim çelişirse bilimi seçin" bu kendi bilgisinden şüphe edebilen, gelişmeye açık, özgüvenli ve yüksek zekaya ait olabilcek bir söz zaten aksi halde her zaman kendi bildiğinin doğru olduğunu iddaa ederdi. Oysa Atatürk Türk insanına nasıl gelişmiş bir ülke seviyesine gelebilceğimizi bu ve bunun gibi onlarca sözünde açık şekilde göstermiştir. Bu yüzden büyük bir fikir adamıydı ve şüphenin önemini burada bile görebiliyoruz.

    Eğer şüphe etmeyi bilmezsek bize söylenen herşeyi doğru kabul eder ve büyük yanılgılar yaşarız. Biz öğrendiğimiz herşeyi sorgulamak ve doğruluğunda şüphe etmek zorundayız aksi halde körü körüne inanmış oluruz. Bu bizi geri bırakır ve yanlış bir çok bilgiye sahip oluruz. Bugün sosyal medyada binlerce yalan bilgi dolaşıyor eğer bizim felsefemiz duyduğumuz, okuduğumuz her bilginin doğruluğunu sorgulamaksa o zaman bu yalanlar bizi kandıramaz ama değilse işte kandırılan bireylerle bir toplum nasıl geri bırakılır hepmiz örneklerini görebiliriz.

    Hepinize bol şüpheli, bol felsefeli ve bol bilimli günler..
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.