Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Fen dersinden: alaşım nedir ?

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    selen

    • 2015-04-02 14:14:12

    Cevap : Alaşım nedir sorusunu örnek vererek açıklayalım. Alaşım, bir metal elementin en az bir başka element (metalametal) ile homojen karışımıdır. Elde edilen malzeme yine metal karakterli malzeme olur. Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-04-02 12:48:47

    Cevap : Alaşım metal elementinin başka bir metal elementi ya da elementlerle homojen karışımına denir. Maddeler eritilerek birbirleri ile gerçekleştirdikleri karışıma alaşım denir. Alaşım sonucunda metallerin özelliklerinde farklılık görülür.

    Alaşımlara en bilindik örnekler
    Tunç (bakır-kalay)
    Pirinç (çinko-bakır)
    Lehim (kalay-kurşun)

    Alaşımlı ürünlerin kullanımı çeşitli fiziksel özelliklere sahip maddelerin elde edilmesi için kullanılır. Bunlar yüksek sıcaklıkta kullanılarak saf maddeye çeşitli işlem uygulanarak ihtiyaç olan fiziksel özellikli madde elde edilir.

    Örnek: Demirin sertliği yetersiz kalması sonucunda çelik elde etmek için kullanılır.

    Alaşımın gerçekleşmesi için birden fazla maddenin eritilerek karıştırılması gerekir. Madenlerin eritilmesinde oksitlenme meydana gelmemesi için kömür tozu kullanılarak üstü örtülür. Uçucu maddelerde alaşım farklı şekilde uygulanır; uçmadan önce farklı maddeler karıştırılarak uçması birazda olsa önlenmiş olur.

    Alaşım Örnekleri
    Bakır + kalay = tunç
    Altın + gümüş = yeşil altın
    Altın + gümüş = su yeşili altın
    Altın + gümüş + bakır = roz altın
    Demir + nikel = ampul teli

    Alaşımların Özellikleri ve Kullanım Alanları
    Saf halde bulunan metallerin kendilerine özgü özellikleri vardır. Bu özellikleri nedeniyle tek başlarına kullanıldıklarında yeterli olmayabilirler. Örneğin demirin sertliğinin yeterli olmadığı durumlarda, daha sert yapıdaki demir ve karbon alaşımı olan çelik kullanılır.
    Alaşımların üretilme amacı metallerin fiziksel özelliklerinin değiştirilmesi yoluyla onların daha kullanışlı, ekonomik ve dayanıklı hale gelmelerini sağlamaktır.

    Teknolojinin gerektirdiği yüksek özelliklere sahip malzemeler olan alaşımlar, yüksek sıcaklık, aşınma ve kimyasallardan alaşıma katılan metallere göre daha az etkilenirler.

    Açıklamalı Örnekler
    Alaşım Adı: Alaşımdaki Metaller
    Pirinç: Bakır ve çinko metallerinden oluşur. (Dişliler, pervane kanatları, buhar borularının bağlantı parçaları, valfler, vidalar ve başka pek çok makine parçası genellikle pirinçten yapılır. Pirinç çok iyi parlatılabilir ve bu nedenle de çaydanlık, tepsi, lamba, şamdan gibi bezemeli eşya yapımında kullanılır.)
    Beyaz Altın: Altın ve Nikel ( Mücevher yapımında kullanılır.)
    Çelik: Demir ve Karbon ( Çelik ve zincir yapımında kullanılır.)
    Duralumın: Alüminyum, Bakır ve Magnezyum (Duralümin uçak, otomobil, gemi sanayinde, ayrıca fotoğrafçılık, spor malzemeleri, ev eşyaları ve kimya sanayi gibi birçok alanda kullanılır.
    Amalgam: Cıva, Kalay, Bakır, Gümüş, Altın (Diş hekimliğinde dolgu maddesi olarak kullanılır. Yine kalay amalgamı eskiden ayna yapımında kullanılırdı. Metalürjide, çeşitli metaller amalgam yapılarak ayrılır. Kimyasal reaksiyonlarda amalgam, katalizör olarak kullanılır.
    Lehim: Kalay, Antimon (En yaygın lehimleme uygulaması baskı devrelerdeki (PCB) elektronik bileşenlerin montajıdır. Sıhhi tesisat sistemlerindeki bakır boruların bağlanmasında da lehim kullanılır. Konserve tenekeleri gibi sac metallerdeki bağlantılar, çatı izolasyonu ve yağmur dereleme olukları ve araba radyatörleri de geçmişte geleneksel olarak lehimlendiği gibi günümüzde de kısmen lehimlenmektedir. Mücevher parçalarının bağlanması ve tamirinde, küçük mekanik parçaların tutturulmasında da genellikle lehim kullanılır. Cam vitray yapımı da bir başka uygulama alanıdır.
    Fen dersinden: alaşım nedir ?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.