Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Fen ve teknoloji bir canlıyı araştır

bir canlıyı araştır nerde yaşar nasıl beslenir bize faydaları nelerdir onun hayatını zorlaştıran neler ve ona nasıl yardımcı oluruz

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Gülperi

    • 2015-04-04 08:42:05

    Cevap : Deniz kaplumbağası, denizlerde yaşar. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak şekilde kürek biçimi almıştır dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir. Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadır. Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgelerinden biri Köyceğiz Dalyan sahilidir.

    Bu arada kaplumbağaların soyunun tükenmesi yumurtlama kumsallarının işgali, avlanma ve ışık kirliliğinden kaynaklanır. Yavruları ışığı takip ederek karaya gelir. Yapay ışık kaynakları erginlerin yumurtlamasına engel teşkil ederken yavrular içinde yanlış yönelim etkenidir. Yanlış yönelim sonucu denize ulaşamayan yavruların kuruyarak ya da avcılarına yakalanarak ölme riski artar. Avlanmak da sayılarını azaltır.Türleri tehlikededir ve nesilleri tükenmektedir. Aynı zamanda yumurtadan geceleyin çıkmalarının nedeni gündüz güneşin ışığıyla yön değiştirmeleridir.

    Deniz kaplumbağalarının yapısal özellikleri nelerdir?
    Günümüzde yaygın olarak görülen Chelonia mydas ve Caretta caretta türlerinin yapısal özelliklerini incelersek, bu canlılar hakkında bilgi sahibi oluruz. Canlıların bacakları değişime uğrayarak, kürek şeklini almıştır. Chelonia mydas türlerinin yüzgeçlerinin yanlarında bir tırnak bulunan canlıların, yavrularında iki tırnakta görülmektedir. Caretta caretta türlerinde ise, iki tırnak bulunmaktadır. Simetrik bir yürüyüşleri bulunan canlıların büyük kafaları ve güçlü çeneleri bulunmaktadır. Ağırlıkları 100-230 kg arasında değişmektedir. Bir kere de bıraktıkları yumurta sayısı 90-130 arasındadır. Yumurtaların çapları 90-130 mm arasındadır. Erkek olanlar denizin dışına çıkmazken, dişiler yumurtaları bırakmak için kumsala çıkar. Erkek ve dişiler üreme zamanında beslenme alanından ayrılarak, yuvalanma yerlerine yakın alanlarda çiftleşirler. Yavrular yumurtadan çıktığında denize giderler. Ergenliğe ulaştıklarında yumurta bırakmak için, tekrar aynı kumsala gelirler. Kendilerine besin olarak deniz analarını, deniz çayırlarını, süngerleri, mercanları, yengeç ve mürekkep balıklarını seçerler. Yumurtadan çıkan yavrulardan yaklaşık olarak 1000 taneden bir tanesi ergenliğe ulaşabilir.

    Deniz kaplumbağalarının nesillerini tehdit eden faktörler nelerdir?
    İnsanlar tarafından eti, yumurtası ve yağından faydalanmak için avlanmaları, canlıların sayısındaki düşüşün en önemli nedenidir. Kabuklarından süs eşyaları yapılması, derisinden ayakkabı yapılması, yağının parfüm yapımında kullanılması bu canlıların hayatını tehdit etmektedir. Üreme ve beslenme alanlarının yok edilmesi ile denizlerde yaşanan kirlilik nesillerinin devamını zora sokmaktadır. Bu canlıların en önemli üreme ve yaşam alanı Yunanistan ve Türkiye kıyı bölgeleridir. Koruma altına alınmış olan deniz kaplumbağalarının nesillerini korumaya insanlar olarak yardımcı olmalıyız. Onların bu duruma gelmesinde en önemli katkıyı da bizler yapmıştık.

    Deniz Kaplumbağalarını Korumak için Biz Neler Yapabiliriz
    - Plajdaki bazı bölümler bu kaplumbağalar için ayrılarak örneğin bir tel yardımı ile çevrilerek yumurtaları korunabilir.
    - Karetta karettaların gece bu güvenli bölgeye çıkışlarını sağlamak adına sahilde ateş yakılması ya da gürültü çıkarılması önlenmelidir.
    - Sahillerde ışık düzenlenmesi yapılmalıdır.
    - Tehlikeli ve çevre kirliliğine yol açacak atıkların denize atılmaması sağlanmalıdır.
    - Karetta karettalar sahile çıktıklarında onların yanına koşmamak, resimlerini çekmek için fotoğraf makinesi kullanmamalıyız.
    - Üreme yapılması için hazırlanan kumsallara büfe,restorant gibi tesiler kurulmamalıdır.
     
    Deniz Kaplumbağalarını Koruma İçin Ekolojik Önlemler
    Deniz kaplumbağaları birçok deniz canlısına yataklık ve barınma sağlayan deniz çayırlarının büyümeleri için gerekli olan belirli aralıklarla kesim işlemini gerçekleştirirler. Sahillere bıraktıkları yumurta kalıntıları sahil ekosisteminin ve birçok canlının beslenmesi için önemli olduğu gibi kumulların erozyonla kaybını da önler. Kaplumbağaların işgalci ve zehirli denizanalarının hızla çoğalmalarını engellemede de önemli oldukları bilinmektedir.

    Neden Korumalıyız
    Deniz kaplumbağaları fazlasıyla çoğalma potansiyeline sahiptir: dişiler bir üreme mevsiminde yuvaya yüzlerce yumurta bırakabilir. Ancak doğal koşullar altında bile, bir sene hayatta kalabilen yavru kaplumbağa sayısı çok azdır. Yavrular denize ulaşmaya çalışırken çoğunlukla yengeç, çakal, tilki ve kuş gibi yırtıcılara yem olur. Bir yavru kumsaldaki mücadeleyi kazansa bile denizde kendisinden daha büyük bir balık tarafından avlanması an meselesidir. Bütün bu doğal süreçlerin üzerine dünyanın bazı ülkelerinde insanların beslenmek amacıyla yuvalardan yumurtaları toplaması, rahatsız etmesi veya yuvalama alanlarına zarar vermesi yavru deniz kaplumbağalarının yaşama şansını azaltıyor.
    Yedi tür deniz kaplumbağasının ikisi IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’ye göre “önemli derecede tehlike altında” dır. Yapılan araştırmalar, Pasifik Okyanusu’nda deri sırtlı deniz kaplumbağasının (Dermochelis coriacea), Akdeniz Havzası’nda ise yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas)’nın hızla azaldığını gösteriyor.
    Deniz kaplumbağalarını tehdit eden diğer faktörler:
    • Doğrudan besin maddesi olarak tüketilmeleri: Tüm dünyada deniz kaplumbağalarının sayısındaki ciddi düşüş avcılık ve yumurtalarının toplanmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle besin sıkıntısı çekilen bazı ülkelerde, kaplumbağalar eti, yumurtası ve yağı için yakalanıyor, toplanıyor ve besin maddesi olarak kullanılıyor. 
    • Bazı türlerin kabuğunun süs eşyası yapımında, derisinin ayakkabı ve çanta yapımında kullanılması; yağından parfüm sanayinde faydalanılması: Deniz kaplumbağalarının derisi, deri ürünlerinde kullanılıyor; bazı ülkelerde süs eşyası olarak satılıyor. Türkiye’nin de taraf olduğu Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’ne (CITES) göre deniz kaplumbağalarının ticareti yasaktır. 
    • Üreme, beslenme ve kışlama alanlarının tahrip edilmesi: Kontrolsüz yapılaşma önemli yuvalama alanlarının tahrip edilmesine yol açmıştır. Yollardan ve binalardan gelen ışıklar yumurtadan çıkan yavruları etkilemekte ve onları denizden uzaklaştırmaktadır. Kumsallardaki araç trafiği kumları sıkılaştırmakta ve dişi bireylerin yuva yapmasını imkansız hale getirmektedir. 
    Deniz dolguları ve dalgakıranlar kıyı akıntılarının düzenini değiştirebilir ve kumsalların erozyona uğramasına ve/veya tamamen yok olmasına sebep olabilir. Deniz kaplumbağalarının önemli kışlama alanları tortulaşma, karadaki besinlerin akıp gitmesi, hassasiyet taşımayan turizmin gelişmesi, seçici olmayan balıkçılık yöntemleri ve iklim değişikliği sebebiyle zarar görmektedir. 
    • Tesadüfi avcılık: Deniz kaplumbağaları sürüngendir. Nefes almak için yüzeye çıkamadıklarında boğulurlar. Dünyada her sene binlerce deniz kaplumbağası balık ağlarına, uzun mesafeli oltalara, trol ağlarına yakalanarak ölmektedir. 
    • Denizel-karasal kirlilik: Deniz kaplumbağaları denizde yüzen plastik malzemeleri deniz anası sanıp yediği için boğulabilirler. Denize atılan ağların deniz kaplumbağalarına dolanması sonucu boğulmaya ve beslenemeyecek/yüzemeyecek hale gelmelerine sebep olabilir. Kumsaldaki çöpler yumurtadan çıkan deniz kaplumbağalarının denize ulaşmalarını engelleyebilir. 
    • Doğal predasyon: Deniz kaplumbağaları, yetişkinliğe erişme sürecindeki yüksek ölüm oranını toparlamak için her yumurtlama döneminde (bazen bir sezon içinde birden fazla) bir seferde 150’den fazla yumurtayı yuvaya bırakır. Deniz kaplumbağası ve yırtıcılar arasındaki ince denge insan müdahalesiyle yeni yırtıcıların belirmesiyle veya artmasıyla deniz kaplumbağasının aleyhine dönebilir.
    • İklim değişikliği: Değişen iklimler ve küresel ısınma deniz kağlumbağası popülasyonunu ciddi şekilde etkileyebilir. Deniz kaplumbağalarının cinsiyeti sıcaklığa bağlı olduğu için küresel sıcaklıklardaki artış yuvadan çıkacak erkek-dişi oranını tamamen değiştirebilir ve türün nüfusunda tutarsızlıklara yol açabilir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Fen ve teknoloji bir canlıyı araştır

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-04-04 08:33:33

    Cevap : Kunduz; ormanlık bölgelerdeki göllerde, ırmaklarda yaşayan memeli bir hayvandır. İki katlı yuva yapma, ağaçları keserek sularda engel kurma özelliği bakımından çok ilgi çekici bir hayvandır, kürkü de değerlidir. Fare, sincap gibi hayvanların da içinde bulunduğu kemirgenler familyasından olan kunduzların başlıca iki çeşidi vardır. Avrupa kunduzları şimdi gittikçe azalmaktadır. Avrupa kunduzlarıyla çok yakın akraba olan Amerika kunduzları ise daha çok A.B.D. de, Kanada’da yaşar.

    Kunduzların Yaşadığı yerler
    Kuzey yarımkürede, akarsu kenarlarında. Özellikleri: Kamburumsu vücutlu, geniş yassı kuyruklu. Su içinde kulübe ve bentler yapar. Ağaçları kemirerek devirir. Ağaç kabuklarını yer, soyulmuş dalları çamurla sıvayarak bent ve yuva yapar. Arka ayakları perdeli olduğundan iyi yüzücüdür. Postu için avlanır. Ömrü: 20-30 yıl. Çeşitleri: Avrupa (Castor fiber) ve Amerika (Castor Canadensis) kunduzları olmak üzere iki türü bilinir. 


    Kunduzun Vücut Yapısı
    Kuzey Amerika kunduzları bütün kemirgenlerin en irileridir. Ergin bir kunduzun boyu, kuyruğu saymadan, 60 cm. i geçer; kuyruk da 25 cm. kadardır. Kunduzun küçük bir kafası vardır. Çenesi pek kuvvetlidir. Ağzının ön tarafında, her çenede ikişer tane olmak üzere, 4 kesici diş bulunur. Çok keskin olan bu dişler sayesinde kunduzlar 60 cm. kalınlıktaki ağaçları bile kesebilirler.
    Kunduzun ön ayakları küçük, arka ayakları büyüktür. Arka ayak parmakları perdelidir. Kuyruğu sandal küreğinin uç kısmına benzer, yassıdır; pullu, kalın bir deriyle kaplıdır. Hayvan yüzerken kuyruğunu dümen gibi kullanır, bir tehlike sezince kuyruğunu suya, ya da yere vurarak ses çıkarır, arkadaşlarına haber verir. Kuyruk, ağaç keserken, hayvanın dayanmasına da yarar.
    Kunduzun vücudu koyu kahverengi sık tüylerle kaplıdır. Kunduz kürkü çok kıymetli olduğu için, hayvan yüzyıllardan beri avlana gelmiştir.

    Kunduzların Yaşayışı
    Kunduzlar toplu halde yaşarlar. Çift çift yaşıyanlara da raslanırk Kunduz çiftlerinin bütün hayatlarını beraber geçirdikleri sanılıyor Kunduzlar kendilerini savaşarak değil, saklanarak korurlar; bunun için de yuvalarını su içinde yaparlar.
    Kunduzlar yuvalarını, suyun içine, çalı – çırpıyla çamurdan yaparlar. Yuvaların yüksekliği 90 cm. yi bulur. Genişlikleri de çok defa 2 m. yi geçer. Yuvalar iki katlıdır. Her katta birer oda vardır. Su yüzeyinin üstündeki kat oturma odalarıdır. Alt kattaki oda yiyecek deposu olarak kullanılır. Kunduz yuvaları suyun içinde olduğundan, dışarıya da üstten hiçbir kapısı olmadığından hayvanları başka canlılardan korur. Yuvanın üst katında dışarıya açılan bir hava deliği vardır, o da büyük bir ustalıkla saklandığı için hiç kimse yerini bulamaz.
    Kunduzların yuvaya giriş çıkışı su içinden açtıkları bir tünelle sağlanır. Kunduzların yuva yapmak istedikleri yerdeki su gerektiği kadar derin değilse, bu şaşılacak hayvanlar bent yapmaya başlarlar. Kestikleri dallarla, ağaçlarla suyun yolunu keserler, sonra çamur da kullanarak çok sağlam bentler yaparlar. Böylece, hem kışın, hem de en kurak mevsimde yuvalarını çevreleyen suyun yüzeyi değişmez.

    Kunduz Bentleri
    Kunduzlar bent yapma işinde insanı şaşırtan bir ustalık gösterirler. Uzunluğu 300 m. yi geçen kunduz bentlerine rastlanmıştır. Hayvanlar bent yapmak için kestikleri ağacı, kolayca dereye taşıyamazlarsa kanallar açarlar, ağaçları bu kanallarda yüzdürerek getirirler. Ağaç küyükleri yerleştirildikten sonra aradaki boşluklar küçük dallarla, taşla, çamurla doldurulur. Kunduzlar çamuru ön ayaklarıyla göğüsleri arasında tutarak taşırlar.

    Bent yapılacak suyun akıntısı çok azsa, bent iki kıyı arasında dümdüz yapılır, akıntı çoksa, bendi akıntı yönüne doğru dışbükey yaparlar. Bentlerin bozulan yerleri durmadan onarılır.

    Kunduzlar ağaç kabuğu, tomurcuk, küçük dallar yerler. Her kunduz çiftinin yılda 2-6 yavrusu olur. Yavrular 2 yıl ana-babalarıyla kaldıktan sonra birer eş bulup çiftleşirler, kendilerine ayrı bir yuva yaparak orada yaşarlar.

    Kunduzlar son derece faydalı hayvanlardır. Yaptıkları bentler sayesinde suların yağış mevsimindeki başıboş akışını önlerler. Böylece, bitki yetişmesi bakımından çok faydalı olan toprağın üst kesiminin akıp gitmesi önlenir.

    Kunduzun bütün bu faydalarına karşılık zararı yok gibidir. Üstelik, kürkü çok değerlidir. Eti, kuyruğu da dahil olmak üzere, yenir. Gene kunduzdan çıkarılan kahverengi bir maddeden kokuculukta faydalanılır.

    Kunduzlar bizde yurdumuzun Ege Bölgesi’nde yaşar. Amerika’da bu hayvanların büyük faydası anlaşıldığından avlanmaları sınırlandırılmıştır. Üstelik, özel tuzaklarla yakalanan kunduzlar, kunduz bulunmayan bölgelere taşınmakta, böylece hayvanların çoğalması sağlanmaktadır.
    Fen ve teknoloji bir canlıyı araştır

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.