Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Fermantasyon çeşitleri

fermantasyon çeşitleri nelerdir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    sena123

    • 2015-12-21 17:36:44

    Cevap : Fermantasyon çeşitleri: 
    Laktik asit fermantasyonu
    Alkol fermantasyonu
    Sitrik ait fermantasyonu
    Bütrik asit fermantayonu

    Diğer Cevaplara Gözat
    Fermantasyon çeşitleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-12-21 17:59:24

    Cevap : FERMANTASYON TÜRLERİ
    1) Glikozun Fermantasyonu
          a)Alkol Fermantasyonu
          b)Laktik Asit Fermantasyonu
              -Homolaktik Fermantasyon
              -Heterolaktik Fermantasyon
          c)Karışık Asit Fermantasyonu
          d)Butirik Asit Fermantasyonu
          e)Solvent Fermantasyonu
          f)Bütandiol Fermantasyonu
          g)Propionik Asit Fermantasyonu
          h)Sitrik Asit Fermantasyonu

    2) Amino Asit Fermantasyonu
    GLİKOZUN FERMANTASYONU
    a) Alkol Fermantasyonu:
    Bira mayası başta olmak üzere maya mantarlarında ve şarap bakterilerinde gerçekleşir. Pirüvik asit ortama 1 molekül CO2 vererek aset aldehite dönüşür. Aset aldehit, NADH2 nin hidrojenlerini tutarak etil alkole dönüşür. Bu reaksiyon sonunda serbest kalan NAD glikolizde tekrar kullanılabilir. Alkol fermantasyonunun genel denklemi şu şekildedir: Glikoliz+2ATP ---> 2CO2 + 2Etil Alkol + 4ATP 

    b) Laktik Asit Fermantasyonu:
    Omurgalıların çizgili kaslarında ve yoğurt bakterilerinde gerçekleşir. Pirüvik asit CO2 çıkışı olmadan laktik aside dönüşür. Yoğurt bakterileri sadece oksijensiz solunum yapabilirler. Süt şekerini fermantasyona uğratarak laktik asit üretirler.
    Çizgili kaslarda kas hücrelerine yeterli oksijen gelmediği zaman fermantasyona başvurulur. Az miktarda oluşan laktik asit kasın daha iyi çalışmasını sağladığı halde, kasta fazla laktik asit birikirse kas sertleşir ve kasılamaz olur. Kasta oluşan laktik asit kana geçerek karaciğere taşınır. Bu esnada beyne de ulaştığı için yorgunluk duygusu meydana getirir. Karaciğere gelen laktik asit yeterli oksijen geldiğinde pirüvata dönüşerek solunum sonucu H2O ve CO2 ye parçalanır. Bir kısmından ise glikoz sentezlenir. Glikoliz+2ATP ---> 2Laktik Asit + 4ATP + Isı
    Gıda üretiminde rolü: Laktik asit fermantasyonu geçmiş çağlardan beri kullanılmaktadır. Laktik asitin etkisiyle gıda asitlenir, bu da bozulmaya neden olacak mikroorganizmaların büyümesini engeller, hatta öldürebilir. Bunun örnekleri sütün ekşimesinden elde edilen yoğurt, yayık ayranı, tuzsuz beyaz peynir sayılabilir. Alman lahana turşusu, Korelilerin kimçisi ve diğer bazı başka turşu türleri de bu şekilde hazırlanır.
    Hayvancılıkta rolü: Yazın elde edilen yeşil otların kışa kadar dayanması için laktik asit fermantasyonuna tâbi tutulması işlemine silaj denir. Yeşil otlar, silolara doldurularak veya plastikle örtülerek oksijenle teması kesilir. Bu ortamda büyüyen laktik asit bakterileri ortamı asitlendirerek silajın bozulmasına neden olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olurlar.
    hemolaktik fermantasyon, pirüvattan laktik asit üretimidir; Bakteriler arasında Streptokoklarda ve laktobasillerde görülür. Kaslar da yeterince oksijen almadıkları zaman laktik asit üreterek kısa süreli olarak enerji üretimini sürdürürler. Glikoz başına 2 ATP üretilir.
    Heterolaktik Fermantasyon ise laktik asit ile diğer asit ve alkollerin üretimidir. Örneğin E. coli, fosfoketolaz yoluyla glikozdan laktik asit, etanol, CO2 üretip bu yolla 1 ATP elde edebilir.

    c) Karışık Asit Fermantasyonu: 
    Pirüvat’tan asetat ve format veya pirüvat, suksinik asit ve formik asit meydana gelir ve glikoz başına 3 ATP elde edilir. Düşük pH’de (6pH’den küçük) formik asit CO2, H2′ye dönüşür. Clostridium türleri de karışık asit fermantasyonu yapar.

    d) Butirik Asit Fermantasyonu:
    Asidojenik bir bakterinin gerçekleştirdiği reaksiyon sonucu başlıca fermantasyon ürünleri olarak bütirat, asetat, CO2 ve H2 ni meydana getirir.

    e) Solvent Fermantasyonu: 
    Bazı Clostridium türleri, şekerleri asetik asit ve bütirik aside dönüştürüp sonra bunlardan aseton ve butanol yaparlar.

    f) Bütandiol Fermantasyonu: 
    Erwinia-Enterobacter-Serratia grubunun özelliğidir, son ürün olarak bütandiol oluşur.

    g) Propionik Asit Fermantasyonu: 
    Bu fermentasyonda pirüvat oksaloasetik asite dönüşür, bu süksinik asite indirgenir, o da propionik aside dönüşür. Bu süreçte 9 karbondan sadece 1 ATP oluştuğu için bu yolu kullanan bakteriler çok yavaş büyür.

    h) Sitrik Asit Fermantasyonu:
    Üretilen pirüvik asitler oksijen varlığında ortama birer tane CO2 ve H2 vererek asetik asite parçalanır.Asetik asit kısa adı CoA olan bir enzim ile bağlanarak asetil CoA oluşur.Bu arada açığa çıkan hidrojenler NAD tarafından tutularak NADH2 üretimi yapılır. 2Pirüvik asit---> 2AsetilCoA+2CO2+2NADH2

    AMİNO ASİT FERMANTASYONU: 
    Bu fermantasyon türü çürüme sırasında olur ve karbonhidrat yokluğunda, proteinden beslenen Clostridium cinsi bakteriler tarafından yapılır. Bazı amino asitler elektron alıcısı, bazıları da elektron vericisi olarak işler ve reaksiyon sonunda çeşitli kötü kokulu ürünler oluşur. Amino asit başına 3 ATP molekülü üretilir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.