Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 8 yıl önce
  • 2 Cevap

Fizik nedir? Neden fizik öğrenmeliyiz?

Fizik nedir? Neden fizik öğrenmeliyiz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-09 08:17:33

    Cevap : Doğa olaylarını konu alan bilim dalına fizik adı verilir. Eski Yunancada “doğa” anlamına gelen “physis” teriminden gelen fizik aynı zamanda doğa bilimi olarak da adlandırılır.

    Fizik, maddenin yapısal özelliklerini ve niteliklerini değiştirmeyen olay ve hareketleri inceleyerek bunları kanunlara bağlar. Astronomi, kimya, jeoloji, biyoloji gibi bilim dalları da birer doğa bilimi olduğu hâlde, fizik en temel doğa bilimi olarak kabul edilir.

    Fizik, maddenin yapısal özelliklerini ve niteliklerini değiştirmeyen olay ve hareketleri inceleyerek bunları kanunlara bağlar. Astronomi, kimya, jeoloji, biyoloji gibi bilim dalları da birer doğa bilimi olduğu hâlde, fizik en temel doğa bilimi olarak kabul edilir.

    Diğer doğa bilimleri ile yakın ilişkisi bulunan fizik aynı zamanda tıp ve mühendislik gibi uygulamalı bilimlerle de ilişkilidir.
    Fizik hem teorik hem de deneysel çalışmaları içeren bir bilimdir.

    Fizikçiler doğadaki olay ve olguları gözler, bu olguların arkasındaki ilkeleri ve oluş biçimini anlamaya çalışırlar. Bir konuda yapılacak gözlemleri düzenlemek ve açıklamak için bilim insanları tarafından bazı görüş veya modeller geliştirilir. Bu görüş veya modellere teori (kuram) denir. Teoriler gözlemlerden türetilmez. Gözlemler ancak bir model veya teorinin ortaya çıkmasında etkili olabilir. Model veya teoriler, yapılan gözlem ve deneylerin sonucunda kabul görür veya reddedilebilir. Gözlem ve deneylerle kanıtlanmış teorilere yasa denir.

    Fizik biliminin konularını genel olarak günlük hayatta sıkça karşılaşabileceğimiz olaylar oluşturur. Önceki sınıflarda fen ve teknoloji ya da fen bilimleri derslerinde öğrendiğiniz hareket, kuvvet, ısı, ışık, ses, elektrik, uzay gibi kavramlar fiziğin konuları arasındadır.

    Doğa bilimlerinin ana kaynağı olan fizik, yaşamımızın hemen her alanı ile ilgili bir bilim dalıdır.

    Neden Fizik Öğrenmeliyiz
    Çünkü fizik kurallarını bilmek hayat kurtarabilir: Tarih derslerinden örnek verecek olursak Mimar Sinan’ı çoğunuz duymuşsunuzdur. Onun eserleri yıkılmadan günümüze kadar ayakta kalabildiyse bu Mimar Sinan’ın fizik kurallarını çok iyi bildiği ve o kuralları eserlerini inşa ederken kullandığı içindir. Bir örnek verecek olursak Mimar Sinan köprülerinde dalga kıranlar inşa etmiştir. Bu dalga kıranlar köprü ayaklarına etki eden suyun etkisini hafifletmiş ve köprüler yıkılmadan kalabilmiştir.
    Doğadaki bazı hayvanlar da bilmeyerek de olsa bile fizik kurallarını kullanabiliyorlar.
    Doğadaki hayvanlar bile fizik kurallarını uyguluyorsa sizler de bu kuralları bilmelisiniz.
    Mürekkep balıkları ise düşmanın korunmak için etki tepki yasasından yararlanır. Düşmanı geldiği anda mavi bir sıvı fışkırtır ve geriye doğru hareket eder. Mürekkep balığı bazen yaşamını bu fizik kuralına borçlu olabilir. Fizik birçok bilimle ilgilidir: 
    Çok geniş kapsamlı olması nedeniyle alt alanlarına ayrılarak incelenebilir. Kendi içinde alanları olduğu gibi diğer bilimlerle de ilgilidir. Tıp: Hastanelerde kullanılan aletlerin çoğunun çalışmasında fizik prensipleri vardır. Röntgenler fizik dersinde elektromanyetik dalgalar konusunda göreceğiniz x-ışınları ile çalışırlar. Dolayısıyle fizik kuralları bilinmeyip yeni araçlar icat edilmeseydi insanlar hastalıklara ve ölümlere mahkûm olabilirdi. Bu aletler geliştirilmeseydi hastalıklar nasıl teşhis edilecekti. Hiç düşündünüz mü? Tarih: Tarih boyunca insanlar özellikle savaşlarda ve mimaride fizik kanunlarını kullanmışlar ve başarılı olmuşlardır. Yıkılmaz gibi görünen kaleler ve surlar mancınıklarla yıkılır hale gelmiştir. Dolayısıyle bir fizik kuralından yararlanmak dünyanın haritasını ve dünyadaki güç dengesini dahi değiştirebilir. Aynen Amerika Birleşik Devletleri’nin 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atom bombası atması olayında olduğu gibi. Coğrafya: Dünya’nın şekli ve hareketleri, enerji kaynakları, hidroelektrik santraller, haberleşme ve güneş tutulması gibi konular her iki dersle de ilgilidir. Fizik dersindeki bilgileriniz ile coğrafya dersindeki bu konularda da daha başarılı olabilirsiniz.
    Bunun dışında fizik bilimi biyoloji, kimya, jeoloji, astronomi, meteoroloji ve felsefe gibi bilimlerle de ilişkilidir. 
    Fizik dersi diğer derslerdeki başarıyı ve bilgi düzeyini artırabilir.
    Matematik: Fizik dersini öğrenirken matematik de öğrenebilirsiniz. Özellikle denklem çözme ve geometri bilginiz artar.
    İngilizce: Eğer öğretmeniniz formüllerdeki harflerin hangi ingilizce kelimelerin baş harfi olduğunu söylüyorsa ingilizce kelime dağarcığınız da artar. Coğrafya: Özellikle fizik ve coğrafyanın ortak konuları açısından ele alacak olursak bu konulardaki bilgi düzeyiniz daha da artabilir.
    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Fizik dersindeki ölçme ve birim sistemi konusundan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki hak, haksızlık ve adalet konuları ile ilişkilendirilmesi yapılabilir.

    Farklı Meslek Dallarında Fiziğin Rolü
    Fizik biliminin günlük hayatta sıkça karşılaşabileceğimiz olaylarla ilgilendiğini belirtmiştik. Fizik, yaptığı iş ne olursa olsun her
    insanın ihtiyaç duyabileceği bir bilim dalıdır. Isınma, aydınlanma, iş yapma, ulaşım, haberleşme, hastalıkların teşhisi ve tedavisi, uzay
    araştırmaları, inşaat çalışmaları gibi aklımıza gelen her meslek dalının fizikle az ya da çok ilişkisi vardır.

    Tüm mühendislik alanlarının ve teknolojinin temelinde fizik yatmaktadır. Fiziğin temel yasaları bilinmeden; bir araba motorunun,
    çamaşır makinesinin, buzdolabının, televizyonun, cep telefonunun ya da uzay aracının tasarlanması mümkün olamaz.

    Bir araç sürücüsünün güvenli seyahat edebilmesi için fren sisteminin çalışması, takip ve durma mesafesi, lastik ve hava şartlarının
    yol güvenliğine etkileri gibi konularda yeterli mekanik bilgisine sahip olması gerekir.

    İnşaat işlerinde zeminin özellikleri, inşaatta kullanılacak malzemelerin mukavemeti, depreme dayanıklılık, ısı yalıtımı gibi birçok konu fizik bilgisi gerektirir. Vücudumuzda iskeletin çalışması, kanın kalpten pompalanması ve damarlarda dolaşması, nefes alıp verme, besinlerin enerjiye dönüşmesi gibi hayatsal olaylar fizik kurallarına göre gerçekleşir ve açıklanabilir. 

    Tıpta kullanılan görüntüleme yöntemlerinden röntgen, elektromanyetizma ve optik alanları, kısaca MRI olarak adlandırılan
    manyetik rezonans görüntülemede atom fiziği alanının bilgilerinden yararlanılarak geliştirilmiştir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-11-09 08:22:52

    Cevap : Fizik öğretme ve öğrenmek için en az 27 nedeniniz var! 

    Bunlar: Tabiattaki kuvvetlerin ve cereyan eden olayların bilinmesi ve kontrol edilmesi için. İnsan merakını gidermek için. Dersleri geçip okuma hayatınızı devam ettirmek için-tabi ki fenciler için! Bilginin tabiatını anlayarak iyi ve kötü arasında seçim yapmak için. Tabiat ve sınırlılıklarından haberdar olmak için. Teknolojik dünyadan yabancılaşmayı önlemede yardım ettiği için. Kendi dünyamızı anlamada yardımcı olduğu  için. Uydurma ve gerçekleri birbirinden ayırt etmede yardımcı olduğu için (güç bilgidedir). Sağlıklı ve güvenli bir hayat sağlamada rehberlik edip bize yardımcı olduğu için. Bilimsel davranışların gelişmesinde yardımcı olduğu için. Ekonomik gelişimi devam ettirmede yetenekli çalışma gücünü sağladığı için. Problem çözme becerilerini geliştirdiği için. İnsanoğlunun büyük başarısına bir ayna olduğu için. Yeni fikirlere açık olmada öncülük ettiği için. Çalışmalarla, en basit sistemleri ve geniş başvuru sahası olan prensipleri örneklerle açık olarak  sağlayabildiği için. Diğer alandaki çalışmalarla konu birliği sağladığı için. Tarihin gelişmesi ve şekillenmesini sağladığı için. Eğitimli kişiler için önemli olduğu için-liberal eğitimin bir parçasıdır. Tartışma ve anlamada ortak temel sağlayabileceği için. Kendi sınır ve kapasitemizi anlamada yardımcı olduğu için. Dünya gezegenin idare edicisi olduğumuzu anlamada yardımcı olduğu için. Fiziksel dünyaları açıklamada insanlara kavramlarla yardımcı olduğu için. Daha iyi bir tüketici olma yolunda yardımcı olduğu için. Tabiata konulan düzeni anlamada yardımcı olduğu için. Kendi akıbetimizden haberdar olmada, bize en iyi öğreticilerden birisi olduğu için. Fizik uygulamalarında teknoloji kullanmayı anlama ve birbiriyle ilişkilendirmede yardımcı olduğu için. Bu yüzyılda, bu senede, bugünde bu zamanda bu yazılanları okuduğunuz için!
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.