Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Fonksiyonalistlere göre suçun gerekliliği

Fonksiyonalistlere göre suçun gerekliliği nedir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-11-24 16:32:50

    Cevap : Durkheim suçun her sağlıklı toplumun bütünleyici bir parçası, kamusal sağlığın bir unsuru olduğunu ileri sürer (Durkheim, 1985: 91).

    Durkheim'a göre suç gereklidir ve toplumsal yaşamın temel koşullarına bağlıdır. Çünkü bağlı olduğu bu koşullar, ahlakın ve hukukun normal evrimi açısından vazgeçilmez koşullardır. O'na göre suçlular, adeta yarınki ahlakın birer öncüleridir (Durkheim, 1985: 94 ).

    Patolojik niteliği tartışılmaz sanılan bir olgu varsa, o da suçtur. Bütün suçbilimciler bu noktada birleşir. Durkheim suçun patolojik olarak çözümlenmesini eleştirir. Suç yalnızca şu ya da bu tür toplumların . çoğunda değil, ama her türden bütün toplumlarda gözlemlenir. Suçluluğun varolmadığı toplum yoktur. Suçluluk biçim değiştirir ve böyle nitelendirilen edimler her yerde aynı edimler değildir, ama her yerde ve her zaman, ceza baskısını üzerine çeker (Durkheim, 19t85: 90). Bu nedenle suç normaldir..

    Örneğin, cezayı oluşturan toplumsal tepki, suçun incittiği toplumsal duyguların şiddetine bağlıdır. Bununla birlikte bu duyguları aynı şiddet derecesinde tutma gibi , yararlı bir fonksiyonu yerine getirir. Çünkü uğradıkları saldırılar cezasız kalırsa, bu duygular çok geçmeden zayıflar (Durkheim, 1985: 1 15).

    Ve yine Durkheim'e göre  kabahat ya da suçları cezalandıran baskı (ceza) hukuku ve özü toplumsal kurallara karşı kusurları cezalandırmak değil, bir kabahat işlendiğinde, işleri yeniden düzene koymak ya da bireyler arasındaki işbirliğini örgütlemek olan onarıcı ya da işbirliğini sağlayıcı hukuktur. Baskı hukuku, mekanik_ dayanışmalı toplumlarda ortak bilincin belirtisidir. Çünkü cezaları çoğaltarak ortak 1 duyguların gücünü, yaygınlığını ve özelliğini ortaya koyar (Aron, 1989: 229f İkinci hukuk tipi, cezalandırmaz. Ancak, her şeyin eski haline dönmesini sağlar. Toplumsal bütünlüğün, üyeler arasındaki bağlılığın ve birey ile grup arasındaki ilişkilerin düzenleyicisi olan, toplumsal bilinç ile bireysel bilinç arasındaki ilişki, ceza kanunları ile belirlenir. Eski hale getirici kanunlar bireylerin bireylerle olan ilişkilerini düzenler ve toplum içinde yeni organlar meydana getirirler. Bunlar toplumsal işbölümünün sonucudur. 



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.