Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Fosiller çözülerek petrol kömür gibi fosil yakıtları oluştururlar mı

fosiller çözülerek petrol kömür gibi fosil yakıtları oluştururlar mı sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Bilge kız

    • 2021-09-09 16:27:11

    Cevap : Fosiller çözülerek petrol kömür gibi fosil yakıtları oluştururlar mı sorusunun cevabı:

    Fosiller Nasıl Oluşur?

    Canlı kalıntılarının buz kütlesi içerisinde kalması, onun binlerce sene boyunca korunmasına bununla beraber fosilleşmesine sebep olabilir. Toprak üstünde hayatları sona eren canlıların çevre şartlarına bağlı şekilde kil, kum, toprak gibi etmenlerle kaplanması, havayla temasın kesilmesine neden olur. Tortu halinde kalan canlıların kalıntısı binlerce sene hiç bozulmadan kendisini koruyabilir. Çevresel şartları bu fosillerin petrole dönüşmesine destek de olabilir.

    Fosil Yakıtlar Neler - Nasıl Oluşur?

    Milyonlarca sene, yerin derinliğinde toprak ve kaya altında kalmış olan, basınç- ısı altında fosilleşen bitki- hayvanlardan oluşmuş enerji kaynaklarına fosil yakıt ismi verilir. Fosil yakıtların en mühim özelliği, yüksek oranda karbon ve hidrokarbon içermiş olan organik maddelerden ortaya çıkmasıdır. Fosil yakıtlar, belli bir yerde milyonlarca sene önce toprağın altına gömülen hayvan ve bitki atıklarının termokimyasal tepkime geçirmesi neticesinde oluşmuşlardır. Yani, fosil yakıtlar belli yerlerde ve kısıtlı sayıdaki bir rezerve sahiplerdir.

    Fosil yakıtların; petrol, kömür ve doğal gaz şeklinde sınıflandırıldığını söylemek kesin olacaktır. Dünya fosil yakıt rezervinin yüzde yetmişini kömür oluşturmaktadır. Bununla beraber yüzde on dördünü petrol, yüzde on dördünü gaz ve yüzde ikisini başka fosil kaynaklar oluşturmaktadır.

    Fosil yakıtların genel olarak dağılımı incelendiği zaman gaz ve sıkı rezervleri dünyanın belli coğrafi yerlerine yoğunlaştığı, kömürün ise sürekli bir dağılımı bulunduğu ve üretiminin yaklaşık elliden fazla ülke çapında gerçekleştiği söylenebilir. Fosil yakıtların, günümüz çapında oldukça fazla bir değere sahip olduğunu belirtmek önemli olacaktır.

    Fosil yakıtlar, belirli bir bölgede milyonlarca yıl önce toprağın altına gömülmüş bitki hayvan atıklarının termokimyasal tepkimeler geçirmesi sonucu oluşmuşlardır. Yani, fosil yakıtlar belirli bölgelerde ve sınırlı sayıda bir miktara (rezerve) sahiptirler.

    1760’da buhar makinesi icat edilince taş kömürü, 1873’te dinamo icat edilince su gücü kaynakları, 1900’lerde içten patlamalı motorlar ve 1910’larda içten yanmalı dizel motorlar icat edilince petrol büyük önem kazanmıştır.

    Fosil yakıtlar kömür, petrol ve doğal gaz olarak sınıflandırılabilmektedir. Dünya fosil yakıt rezervinin yüzde 70’ini kömür, yüzde 14’ünü petrol, yüzde 14’ünü doğal gaz ve yüzde 2’sini de diğer fosil kaynaklar oluşturmaktadır.

    Fosil yakıtların genel dağılımı incelendiğinde, sıvı ve gaz yakıt rezervleri dünyanın belirli coğrafi bölgelerine yoğunlaştığı, kömürün ise düzenli bir dağılım gösterdiği ve üretiminin 50’den fazla ülkede gerçeklemektedir.

    Fosil yakıtlar nelerdir



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.