Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 3 Cevap

Fransız ihtilali ve türk inkilabı arasındaki farklar ve benzerlikler

fransız ihtilali ve türk inkilabı arasındaki farklar benzerlikler

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-06 11:33:34

    Cevap :

    Türk inkılabı ile Fransız inkılabının farklılıkları:

    1. Ulusal bağımsızlık ve ulusal egemenlik aynı anda gerçekleştirilmiştir.Örneğin Fransa’daki ve Rusya’daki inkılap şekillerinde yalnızca yönetim şekli değişerek ulusal egemenlik anlayışı benimsenmiştir.
    2. Fransız ve Rus inkılaplarından farklı olarak;Türk inkılabının hazırlığını yapanlar ve onu aksiyon alanlarında başarıya ulaştıranlar aynı kişilerdir.Fransa’da ihtilali hazırlayanlar Monteskiyo  Jan Jak Ruso,Didero ve Volter gibi düşünürlerdir.Ancak,bu düşünürlerin hiçbiri ihtilali görememiştir.İhtilali gerçekleştirenler ise,burjuva sınıfı,köylüler ve durumlarından memnun olmayan rahipler olmuştur.
    3. Türk İnkılabı’nda diğer inkılaplarda olan fikri hazırlık safhası yoktur.Çünkü olayların çok hızlı bir şekilde gelişmesi,inkılabın yapılması için bir tartışma ortamı oluşturulması için yeterli zaman bırakmamıştır.Bu nedenle tartışmak yerine bir an önce amaca ulaşmak için çalışılmıştır.
    4. Yıkılmakta olan bir devletin yerine tamamen yeni ve bağımsız bir devlet kurulmuştur.
    5. Siyasi inkılabın yanında kültürel alanda çağdaş batı kültürel alanda çağdaş batı kültürüne geçiş sağlanmıştır.Örneğin Fransa’da kültürel alanda farklı bir kültür ortamına dirilmesi amaçlanmamıştır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-06 11:30:53

    Cevap :
    Fransa İnkılapçıları ile İttihatçılar arasında, fertler arasında eşitlik sağlamak ve toplumun kendi kendilerini idare etmesi konusunda benzeri fikirler olmasına rağmen, mensup oldukları kültürel ve sosyal ortamdan kaynaklanan farklılıklarda vardır.

    Fransız İnkılapçıları Fransız burjuvaları olup aydınlanma düşüncelerine içten inanmaktadırlar. İttihatçılar ise, her ne kadar batının siyasi fikirlerine bağlı gibi görünseler de bir ikilem içindeydiler. Bir tarafta Osmanlı geleneksel kültürü, din, hukuk, tarih ve edebiyatından, diğer taraftan da batılı pozitif ve sosyal bilimlerden etkilenmişlerdir. İttihatçıların çoğunluğu, hürriyet sloganı altında Sultan II.Abdülhamit’le mücadele ederken ne, hürriyet kavramının sınırlarını ve anlamını, ne de meşrutiyet rejiminde söz konusu olacak demokrasi sisteminin kaidelerini oturtabilmişlerdir.

    II. Meşrutiyet’in liberal dönemi ile (1908-1913) Fransız İnkılabı arasında da çok fark vardır. Fransız İnkılapçıları siyasi ve sosyal sahalarda, Fransız toplumunu baştan aşağı değiştirmek şeklinde bir hedefe yönelmişlerdir. Mutlak monarşinin yerine cumhuriyeti kurdular, aristokrasinin ve kilisenin tüm yetkilerini ve imtiyazlarını yok ederek, fertlerin eşitliğine ve laikliğe dayanan bir siyasi yapı getirmeye çalıştılar.

    İttihatçılar ise bu uygulamaların uzağındaydılar. Osmanlı Devletine Meşrutiyeti getirirken, devletin temel vasıflarını değiştirmeksizin, Batıdaki siyasi ve iktisadi sistemi, imparatorluğa yerleştirirken ihtilal değil, reform sürecini başlatmışlardı.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-06 11:32:12

    Cevap :

    Türk inkılabının özellikleri:

    1. Bir işgalden sonra gerçekleşmiştir. Oluşumunda bağımsızlık öğesi öne çıkar.
    2. Yeni bir devlet ortaya çıkartmıştır.
    3. Küçük bir zümrenin çıkarlarını gözetmek amacıyla yapılmamıştır.
    4. Demokratiktir. Kurtuluş Savaşı’nın başında yapısal ya da ulusal kongreler ve TBMM’nin açılmasıyla demokratik yönetim izlemiştir.
    5. Evrensel nitelik gösterir. Temelinde olan çağdaşlık, akılcılık, eşitlik, ulusal egemenlik ve bağımsızlık ilkeleriyle tüm toplumlar için amaç edinilebilir. İnkılabı fikri yönden oluşturanlarla başarıya götürenler aynı kişilerdir.
    6. Türk inkılabı, emperyalist güçlere karşı gelmenin mümkün olduğunu dünyaya ilk defa kanıtlayan ve tutsak milletlere bağımsızlık yolunu açan harekettir. Ayrıca işlevini yitirmiş toplumsal kurumların akılcı bir davranışla değiştirilebileceğini de ortaya koymuştur.
    7. Türk inkılabının temeli milliyetçiliktir ve halkçılıktır. Bu nedenle inkılaplar halk tarafından benimsenip desteklenmiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.