Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Freud sürçmesi

Freud sürçmesi nedir örnek sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2021-11-01 06:59:26

    Cevap : Freud sürçmesi

    Bilinen anlamıyla dil sürçmesi; söylenmek istenen sözcüğün doğru telaffuzunun bilinmesine rağmen istemsizce eksik ya da yanlış söylenmesidir.

    Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, dil sürçmelerini biraz farklı yorumluyor. Ona göre dil sürçmesi, davranışlarımızın tümünün gerçek kaynağı olan bilinçaltımızın konuşma dilimizde kendini göstermesi anlamına geliyor. Freud, bu zamansız tezahüre “Parafraks” ya da Latince “Lapsus” adını vermiş. Parafrakslar; bilinçaltında, buz dağının görünmeyen kısmında sakladığımız kelimelerin ağzımızdan fırlamasıdır. Aslında söylemek istediğimiz ama söyleyemediğimiz ya da “söylenmesi yasak kelimeler” kategorisine ekleyip bilincimizden uzaklaştırdığımız şeylerdir.

    Örneğin “Sence tango kursuna mı gitmeliyim yoksa salsa mı?” diye soran arkadaşına “Bence tanga daha estetik bir dans.” diye cevap veren birey, yaptığı hatayı fark ettiği anda hafif bir utanç duygusu yaşayacaktır. Muhatabıysa çok büyük ihtimalle olayı gülünç bulacak ama üzerinde çok da durmayacak ve arkadaşını daha fazla utandırmayacaktır. Freud’ün bu olayı basit ve masum bir dil sürçmesi olarak değil, bastırılmış cinsel dürtülerin gün yüzüne çıkması şeklinde yorumlardı.

    freud sürçmesi

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Mehmet303

    • 2021-11-01 07:00:55

    Cevap : Freud sürçmesi nedir örnek sorusunun cevabı;

    Parafraks olarak da adlandırılır. Diğer birdeyişle dil sürçmesi.  Konuşmada belleğin bir müdahalesi nedeniyle oluşur, ya da fiziksel eylem bilinçsiz bastırılmış dilek veya içgüdü. Klasik örnekler dil sürçmelerini içerir , ancak psikanalitik teori aynı zamanda yanlış okumaları, yanlış anlamaları, yanlış yazmaları, geçici unutmaları ve nesnelerin yanlış yerleştirilmesini ve kaybolmasını da kapsar.

    Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, Gündelik Yaşamın Psikopatolojisi kitabında “Hemen her zaman amaçlanan konuşmanın dışında var olan rahatsız edici bir etki keşfettim” diyerek parapraksisin tanımını yapar. Freudyen Sürçme olarak anılan ve bilinçaltının bastırılmasıyla konuşma, hafıza veya fiziksel eylemde ortaya çıkan hatalar parapraksisin temelini oluşturur.

    Freud’e göre toplumsal tabular, kabul görmeyen düşünceler veya inançlar bilinçli farkındalıklardan yoksun bırakılıyor ve yapılan dil sürçmesi ise bilinçaltında gizli olanı açığa çıkarmaya yardımcı oluyor. Freudyen sürçme bilinçaltında güvenle saklanmış sözel engeller, yasaklanmış dürtüler -cinsellik ve küfür gibi- dil hatları ile kişinin bilinç bulmacasını açığa çıkarıyor.
    Freud bu kadar ünlü olsa da, modern psikologlar ve dil bilimciler bu görüşü pek desteklemiyor.

    Tüm bunları test etmek için ustaca bir çalışma planlandı. California Davis Üniversitesi’nde yapılan çalışmada heteroseksüel erkeklerden oluşan üç gruptan ikisi, orta yaşlı bir profesör tarafından karşılandı, üçüncü grup ise kadınsı bir şekilde giyinmiş bir laboratuvar asistanı ile deneye başladı. Çalışmanın ortak yazarlarından psikolog Michael Motley “asistan etkileyici kısa bir etek ve yarı şeffaf bluz giymişti” diyor.

    Katılımcılardan, kelime çiftlerinin bir listesini sessizce saniyede bir oranında okumaları istendi. Oluşturulan liste kelime çiftlerinin, hata yapmaya hazır Rahip William Archibald Spooner’ın adını taşıyan, iki kelimeyle ilk seslerin veya harflerin değiştirildiği dil sürçmelerini tetiklemek üzere tasarlanmış olmasıydı.

    Freud’un tahmin ettiği gibi, güzel laboratuvar asistanın grubundaki erkekler, cinsel temelli sürçmeler yaptılar. “past fashion (eski moda)” yerine “fast passion (hızlı tutku)”, “sappy hex (güçlü büyü) yerine “happy sex (mutlu seks)” gibi daha fazla hata yaptılar.

    Tartışmasız dil yanılsamalarının temelinde birçok sebep söz konusu (konuşma hızı, kelime yapısı, yaş, kişinin uyku-uyanıklık durumu…). Ancak Freud’ün düşünceleri -her ne kadar kanıtlanması zor olsa da- bize bilinçaltını anlamada yardımcı olmaya devam edecek gibi görünüyor.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.