Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Geometrik Bir Şekil

Bulmacada Geometrik Bir Şekil sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-01-25 17:06:04

    Cevap :
    Bulmacada 'Geometrik Bir Şekil' nedir sorusunun cevabı:
    Kare ve çengel bulmacada sorulan 'Geometrik Bir Şekil' sorusunun yanıtı birden fazladır. Bu nedenle bulmacanızdaki boşluk sayısına ve harf dizilişine göre aşağıdaki cevaplarımızdan birini seçmelisiniz.


    İşte cevaplar:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 4 harfli ise cevaba KARE yazabilirsiniz.
    2. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 5 harfli ise cevaba ÜÇGEN yazabilirsiniz.
    3. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 5 harfli ise cevaba YAMUK yazabilirsiniz.
    4. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 10 harfli ise cevaba DİKDÖRTGEN yazabilirsiniz.
    5. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 5 harfli ise cevaba ELİPS yazabilirsiniz.
    Diğer Cevaplar:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 7 harfli ise cevaba Murabba yazabilirsiniz.
    2. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 6 harfli ise cevaba Dördül yazabilirsiniz.
    3. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 8 harfli ise cevaba Müselles yazabilirsiniz.
    4. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 6 harfli ise cevaba Çarpık yazabilirsiniz.
    5. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 8 harfli ise cevaba Mustatil yazabilirsiniz.
    6. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 7 harfli ise cevaba Eksilti yazabilirsiniz.
    KARE kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Murabba (7 harfli)
    2. Dördül (6 harfli)
    ÜÇGEN kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Müselles (8 harfli)
    YAMUK kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Çarpık (6 harfli)
    DİKDÖRTGEN kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Mustatil (8 harfli)
    ELİPS kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Eksilti (7 harfli)
    Sözlükte KARE Nedir:
    Bütün kenar uzunlukları eşit ve bütün açıları 90° olan dörtgene kare denir. Bütün kenarları ve açıları (90'ar derece) birbirine eşit olan dörtgendir. Matematiğin en temel geometrik şekilleri arasındadır. Aynı zamanda dikdörtgendir ve eşkenar dörtgendir. Bu iki özel dikdörtgenin tüm özelliklerini taşır. Aynı zamanda kare bir düzgün çokgendir. Eski adı ise murabbadır.

    Karenin Özellikleri


    1.Dört kenarının da uzunluğu birbirine eşittir. 2.Karşılıklı kenarları birbirine paraleldir. 3.Dört açısı da 90 derecedir. 4.İki adet köşegeni vardır. Bu köşegenler aynı zamanda açıortaylardır ve uzunlukları birbirlerine eşittir. 5.Alanının formülü bir kenarı "a" olan karede 'axa'dır. 6.Köşegenlerin kesim noktası 90 derecedir. 7.Köşegenlerin kesiştikleri nokta karenin ağırlık merkezidir. 8.Alanını bulmak için bir kenar uzunluğunun karesi alınır. 9.Köşegenleri birbirini dik ortalar. 10.Çevresi a.4 veya 'a+a+a+a'ya eşittir. 11.Aynı zamanda bir düzgün çokgendir. 12.Karenin eski adı murabbadır.

    Karenin Alanı


    Bir kenarı a olan karenin alanı A(ABCD) = a²

    Karenin Diğer Özellikleri


    a. Karenin köşegenleri birbirini dik ortalar. Köşegenlerin kenarlarla yaptığı açılar 45° dir. Karenin Özellikleri b. Bir kenarı a olan karenin köşegeni |AC| = |BD| = a2 Karenin Özellikleri
    Sözlükte ÜÇGEN Nedir:
    Üçgen Nedir ? (Özet) : Düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşiminden oluşan geometrik şekle üçgen denir.

    Üçgenin Özellikleri;


    1. Bir Üçgenin iç açılarının toplamı 180° dış açılarının toplamı 360°'dir. 2. Üçgende bir dış açı, kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir. 3. Bir dik üçgenin dik kenarlarına 'a' ve 'b' dersek hipotenüs'ün karesi bu kenarların uzunluklarının karelerinin toplamına eşittir. Buna Pisagor Teoremi denir.

    Üçgen Nedir ? (Detay)


    Bir doğru üzerinde olmayan (doğrusal olmayan) A,B,C gibi üç noktanın birleşiminden oluşan kapalı şekle ÜÇGEN denir.

    (ABC Üçgeni)=[AB]U[AC]U[CB] DIŞ BÖLGE

    Bir üçgen noktalar kümesidir ve içinde bulunduğu düzlemi üç ayrı noktalar kümesine ayırır. Bunlar; a)Üçgenin İçinde Kalan Noktalar Kümesi b)Üçgenin Kendisi c)Üçgenin Dışında Kalan Noktalar Kümesi

    Bir Üçgenin Temel Elemanları


    1.Üçgenin Kenarları: [BC],[AC},[AB] doğru parçalarına “Üçgenin Kenarları” denir. Kenar uzunlukları karşılarındaki açıların kenarlarıyla adlandırılırlar. 2.Üçgenin İç Açıları: Üçgenin iki kenarının oluşturduğu her bir açı “Üçgenin İç Açısı” olarak adlandırılır. Bir üçgenin iç açıları toplamı 180º`dir. 3.Üçgenin Dış Açıları: Üçgenin iç açılarının komşu bütünleri olan açılara “Üçgenin Dış Açıları” denir. Bir dış açı kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir. Bir üçgenin iç açısıyla dış açısının toplamı 180º`dir. Bir üçgenin dış açıları toplamı ise 360º`dir.

    Bir Üçgenin Yardımcı Elemanları


    1.Üçgenin Yüksekliği: Üçgenin bir köşesinden karşı tarafa indirilen, köşe ile kenar arasında aklan doğru parçasına “Üçgenin Yüksekliği” denir.”H” ile gösterilir. 2.Üçgenin Kenar Ortayları: Üçgenin bir köşe ile bu köşenin karşısındaki kenarın orta noktasını birleştiren doğru parçasına “Üçgenin Kenar Ortayı” denir. “V” ile gösterilir. 3.Üçgenin Açı Ortayı: Üçgenin açılarını iki eş açıya bölen doğruların,köşe ile kenar arasında kalan doğru parçasına “ÜÇGENİN AÇI ORTAYI” denir. ” N” ile gösterilir.

    Üçgenin Kenarları Arasındaki Bağlantılar


    Bir üçgende iki kenarın uzunlukları toplamı üçüncü kenar uzunluğundan büyük; iki kenar uzunluğunun farkı, üçüncü kenarı uzunluğunda küçüktür.

    Üçgenin Açıları Arasındaki Bağlantılar


    Bir üçgende, bir köşedeki iç açı ile diş açının toplamı 180º`dir. Bir üçgende, bir dış açının ölçüsü, kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir.

    Üçgenin Kenar Uzunluklar ve Açıları Arasındaki Bağlantılar


    Bir üçgende ölçüsü büyük olan kenar karşısında büyük açı, küçük olan kenar karşısında küçük kenar vardır.

    Üçgenin Çeşitleri


    1.Kenarlarına Göre Üçgenler


    a)Çeşit Kenar Üçgen: Üçgenin kenarlarının hepsi farklıysa bu üçgene “Çeşit Kenar Üçgen” denir. b)İkiz Kenar Üçgen: Üçgenin kenarlarının iki tanesi eşit olan üçgene“İkiz Kenar Üçgen” denir. Bir ikizkenar üçgenin, taban açıların ölçüleri birbirine eşittir. c)Eşkenar Üçgen: Üçgenin kenarlarının hepsi eşit olan üçgene “Eşkenar Üçgen” denir. Bir eşkenar üçgenin iç açıları 60 `dir.

    2.Açılarına Göre Üçgenler


    a)Dar Açılı Üçgen:Üçgenin açılarından her birinin ölçüsü 90º`den küçük olan üçgene “Dar Açılı Üçgen” denir. b)Geniş Açılı Üçgen: Bir açısı geniş açı olan üçgene “Geniş Açılı Üçgen” denir. c)Dik Açılı Üçgen: Açılarından birisi dik açı olan üçgene “Dik Açılı Üçgen” denir.

    Üçgenin Alanını ve Çevresini Bulma


    Üçgenin çevresini bulabilmek için kenarlar toplanır.

    Ç = a + b + c

    Üçgenin alanını bulmak için yükseklikle kenar çarpılır ve ikiye bölünür.

    h x a h x b h x c A= ------- = ------- = ------- 2 2 2


    ÇÖZÜMLÜ SORULAR


    1)Tepe açısı 58º olan bir ikiz kenar üçgenin taban açılarından birinin ölçüsünü yazın. Bir üçgenin iç açıların toplamı 180º ise ve üçgenimiz ikiz kenar üçgen ise Taban açısı+Taban açısı+Tepe açısı=180º 2 Taban açısı+58º=180º 2 Taban açısı=180º-58º 2 Taban açısı=122º Taban açısı=61º olur. 2) Yandaki üçgenin, taban açılarından biri 78º,tepe açısı ise 22ºise öbür açıyı bulunuz. 22˚ Üçgenin iç açıları toplamı=180º 22º+78º+xº=180º 100º+xº =180º x =80º 78˚ x˚ 3)İki komşu bütünler açının ölçüleri ardışık tek sayı ise bu açıların farkı kaç derecedir? 2x+1 , 2x+3 ÞArdışık Tek Sayılar 180˚ ÞBütünler Açı 2x+1+2x+3=180˚ 4x+4=180˚ 2x+1= 44x2+1Þ89˚ 4x=180˚-4˚ Þ 4x=176˚ 2x+3= 44x2+3Þ91˚ x=44˚ 4)Yandaki şekilde harflerle belirtilen açıları, hangi açının özelliğiyle 130˚ 50˚ bulduğunuzu belirterek yazınız. A B A=50ºÞÇünkü 50˚ açısıyla ters açı konumundadırlar. C B=130ºÞÇünkü 130˚ açısıyla ters açı konumundadırlar. D E C=50˚ÞÇünkü A açısıyla iç ters açı konumundalar. D=50˚ÞÇünkü A açısıyla yöndeş açı konumundalar. E=130˚ÞÇünkü 130˚ açısıyla dış ters açı konumundalar. 5)Bir üçgen tarlanın ölçüleri 10x20x30 km`dir. Çiftçi tarlanın çevresini üç kat telle sarmak isterse ne kadar tel almalıdır? Alınacak Tel=Üçgenin Çevresix3 Alınacak Tel=(30+20+10)x3 Alınacak Tel=60x3 Alınacak Tel=180 km tel alınması gerekir. 6)Bir üçgenin kenarı 5 cm, yüksekliği ise 4 cm ise bu üçgenin alanı kaç cm ’dir? Üçgenin alanı=(5x4)/2 Üçgenin Alanı=20/2 Üçgenin Alanı=10cm²‘dir. 7)Bir eşkenar, çeşitkenar, ikizkenar üçgenin çevrelerini nasıl bulurdunuz?(Formülleri) Eşkenar Üçgen=3a Çeşitkenar Üçgen=a+b+c İkizkenar Üçgen=2a+b 8)Bir üçgenin özelliklerinden olan kenarları arasındaki bağlantıları genelleyin. b+c>a , a+c>b , a+b>c Þİki kenarın uzunlukları toplamı üçüncü kenar uzunluğundan büyüktür. b-c
    Sözlükte YAMUK Nedir:
    1. mat. Yalnız iki kenarı paralel olan dörtgen.
    2. mec. Birine karşı yanlış davranma.
    3. sf. Bir yana doğru eğik olan.
    4. sf. mec. Sözünden dönen, yanlışlık yapan (kimse): “O yamuk herifler bir daha giremezler mahallemize.” -A. Ümit.
    5. Koşut iki kıyısı olan dörtgen.
    6. “Yamuk” , yalnız iki tarafı paralel olan dörtgendir.Bu paralel kenarlar, yamuğun tabanlarıdır.
    7. Yamuk: Bir yamuğun alanı iki taban toplamının yarısı ile yüksekliğinin çarparığına eşittir. Misal: Yüksekliği 7 metre ve tabanları 10 ve 16 metre olan bir yamuk düşünelim: İki taban toplamının yarısı şuna eşittir. 16x10/2= 13 Yamuğun alanı 7 x 13 = 91 metrekaredir.
    Sözlükte DİKDÖRTGEN Nedir:
    Dikdörtgen, karşılıklı kenarları birbirine eşit, dik ve paralel olan dörtgene dikdörtgen denir. Bir dikdörtgende, karşılıklı kenarların orta noktalarını birleştiren birbirine dik iki simetri ekseni vardır. Bu eksenlerin kesim noktası aynı zamanda köşegenlerin de kesim noktasıdır, bu noktaya simetri merkezi denir. Dikdörtgenin dört açısı da dik açıdır ve köşegenleri birbirine eşittir. Dikdörtgenin alanı, tabanı ile yüksekliğinin çarpımına eşittir. Eski adı ise mustatil'dir.

    Dikdörtgenin Özellikleri Nelerdir ?


    1. Dikdörtgenin dört açısı da 90 derecedir. İç açıları toplamı 360 derecedir. 2. Dikdörtgenin karşılıklı kenarları birbirine eşittir. 3. Dikdörtgeni ikiye eşit bölen çizgiye simetri denir. 4. Dikdörtgenin karşılıklı kenarları paraleldir ve karenin 2 katının görünümündedir. 5. Dikdörtgen aynı zamanda bir dörtgendir. 6. Dikdörtgenin iki tane köşegeni vardır.Uzunlukları eşittir. 7. Dikdörtgenin a-yukarı boydan giden sağ ve sol pergelleri birbirine eşit b-soldan sağa doğru giden pergelleri ise farklıdır bunu bu farkla anlaya biliriz. 8. Dikdörtgenin çevre uzunluğu Ç=2(a+b) dir 9. Dikdörtgenin alanı A=a.b dir.

    Dikdörtgen Prizması Nedir ?


    6 tane dikdörtgensel bölgenin birleşmesi sonucu meydana gelen prizmaya dikdörtgenler prizması denir. Örnek: Kibrit kutusu bir dikdörtgen prizmadır.

    Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri:


    - Yüz Sayısı =6 - Yanal Yüz Sayısı =4 - Taban Sayısı =2 - Köşe Sayısı =8 - Yanal Ayrıt Sayısı =4 - Taban Ayrıt Sayısı =8 - Toplam Ayrıt Sayısı =12 - Tabanlar ve yanal yüzler dikdörtgendir. Dikdörtgenler prizmasında bir köşede birleşen ayrıtlara uzunluk, genişlik ve yükseklik denir. Kural : 1. Dikdörtgenler prizmasının yüzleri dikdörtgensel bölgedir ve karşılıklı yüzleri birbirine eşittir. 2. Boyutları a,b,c olan dikdörtgenler prizmasının taban alanı a.b dir. 3. Dikdörtgenler prizmasının hacmi, boyutlarının çarpımına eşittir.

    Dikdörtgen Prizmasının Hacmi Nasıl Hesaplanır?


    Dikdörtgenler prizmasının hacmini, V boyutlarını a,b,c ile gösterelim

    V = a x b x c

    olur. Boyutları a,b,c olan dikdörtgenler prizmasının taban alanı a x b dir. Bunu Ta ile gösterelim. Yükseklikte c dir. Buna göre hacim: V= taban alanı x yükseklik olur.

    V = Ta x c

    şeklinde gösterilir.

    Çözümlü Örnek Sorular:


    Soru 1 : Boyutları 5m, 400cm, 20 dm olan dikdörtgenler prizması şeklindeki bir sınıfta kaç metreküp havanın bulunduğunu hesaplayalım. Çözüm: Öncelikle verilen birimleri metreye çevirip, metre cinsinden yazalım; 400cm = 4m 20dm = 2m Buna göre hacim; V = 5m x 4m x 2m = 40m3 tür. Öyleyse, bu sınıfta 40m3 hava bulunur.
    Soru 2 : Taban alanı 24dm2 olan bir dikdörtgenler prizmasının yüksekliği 3dm dir. Prizmanın hacminin kaç desimetre küp olduğunu bulalım. Çözüm: Ta = 24 dm2 c =3 dm dir. Bunları, V = Ta x c ifadesindeki yerine yazalım: V = 24 dm2 x 3 dm V = 72 dm3 olur.
    Soru 3 : Hacmi 5.4 dm3, taban alanı 2.7 dm2 olan dikdörtgenler prizmasının yüksekliğinin kaç desimetre olduğunu bulalım. Çözüm: Dikdörtgenler prizmasının hacim formülü; V = Ta x c dir. 5.4 = 2.7 x c den c = 5.4:2.7 c = 2 dm bulunur.

    Dikdörtgen Prizmasının Alanı Nasıl Hesaplanır


    Bir dikdörtgenler prizmasının açılımını kareli zemine yerleştirelim.

    Yukarıdaki dikdörtgenler prizmasının alanı 62 birim karedir.
    Bir dikdörtgenler prizmasında 2′şer 2′şer eş olmak üzere 3 çeşit dikdörtgen bulunur.
    ÖRNEK:
    a = 5 cm
    b = 2 cm
    c = 8 cm olan dikdörtgenler prizmasının alanı kaç santimetrekaredir? A = 2(axb) + 2(axc) + 2(bxc)
    A = 2(5×2) + 2(5×8) + 2(2×8)
    A = (2×10) + (2×40) + (2×16)
    A = 20 + 80 + 32
    A = 132 santimetrekare (prizmanın alanı) KARE PRİZMANIN ALANI:
    Bir kare prizmanın açılımını kareli zemine yerleştirelim.

    Yukarıdaki prizmanın alanı 10 birim karedir.
    ÖRNEK:
    Taban ayrıtı 7 cm ve yüksekliği 12 cm olan prizma şeklindeki bir kutuyu kaplamak için ne kadar kağıt gerektiğini bulunuz.
    Çözüm:
    Prizmada kare şeklinde 2 tane taban ve dikdörtgen şeklinde 4 tane yanal yüz olduğundan;
    A = 2(a x a) + 4(a x h(b)) dir.
    a= 7 cm
    h(b) = 12 cm verilmiş.Verilenleri yerlerine yerleştirirsek A = 2(7×7) + 4(7×12)
    A= (2×49) + (4×94)
    A = 98 + 376
    A = 474 santimetrekare olur. Karesel Bölgenin Alanı: Dikdörtgensel Bölgenin Alanı:
    Aşağıda verilen şeklin alanını bulalım. Üçgensel Bölgenin Alanı: Dik üçgenin alanı; taban kenarı ile yüksekliğinin çarpımının ikiye bölünmesi ile bulunur.
    ÖRNEK:

    Çözüm:
    Renkli alan ABCD dikdörtgeninin alanından AFC ve FBE üçgenlerinin alanları toplamının çıkarılması ile bulunur.Yani

    Buna göre ABCD dikdörtgeninin alanı;
    AC x AB dir.
    AC = 7 cm AB = 3 + 8 = 11 cm
    7 x 11 = 77 santimetre kare olur. ACF üçgeninin alanı :
    FBE üçgeninin alanı:

    İki üçgenin alanlarını toplayıp, dikdörtgenin alanından çıkarırız.
    KÜPÜN ALANI
    Bir küpün açılımını kareli zemine yerleştirelim.

    Yukarıdaki küpün alanı görüldüğü gibi 6 birim karedir. ÖRNEK:
    Bir ayrıtının uzunluğu 12 dm olan bir küpün alanı kaç santimetre karedir?
    Çözüm:
    Bir küpte 6 tane kare şeklinde yüz vardir.
    a= 8 dm = 80 cm olur.
    Karenin alanı a x a olduğundan 80 x 80 = 6400 (bir karenin alanı)
    6400 x 6 = 38 400 santimetrekare (küpün alanı) ÖRNEK:
    Alanı 150 santimetrekare olan küpün bir kenarının uzunluğu kaç cm olur?
    Çözüm:
    Küpün birbirine eşit 6 yüzü olduğundan verilen alanı önce 6′ya böleriz. 150:6=25
    a x a =25 ise
    a = 5 cm olur. (ayrıt uzunluğu) ALIŞTIRMA:
    Aşağıda verilen blokun yüzey alanını hesaplayınız.

    Üstteki prizma ölçülerinden de anlaşılacağı gibi bir küptür.Sadece alt tabanı, alttaki prizmaya çakıştığı için hesaplanması gereken 5 yüzü vardır.Bu nedenle
    5(a xa)
    5(4 x4)= 5 x 16= 80 (üstteki küpün alanı)
    Altta verilen dikdörtgenler prizmasının boyutları
    a=9 cm
    b=3 cm
    c=4 cm olur.(c kenarı aynı zamanda küpün kenar uzunluğudur.)Buna göre
    2(axb) + 2(axc) + 2(bxc) prizmanın alanını verir.
    2(9×3) + 2(9×4) + 2(3×4)=
    2×27 + 2×36 + 2×12=
    54 + 72 + 24=150 santimetrekare(tüm alan olur.)
    Ancak küpün oturduğu alanı tüm alandan çıkarırsak
    150 – (4×4) =
    150 – 16 =134 (dikdörtgenler prizmasının alanı)
    Blokun alanı = küp +dikdörtgenler prizması
    Blokun alanı = 80 + 134 = 214 santimetrekaredir.

    Yukarıda küplerden meydana gelmiş olan blokun alanını hesaplayalım.
    a = 5 cm
    1 numaralı küpün sadece alt tabanı görünmüyor.Yani 5 yüzün alanı hesaplanacak.Bir yüzün alanı 5×5 = 20
    5 yüzün alanı 20 x 5 = 100 santimetrekare(1 nolu küpün alanı) 2 numaralı küpün alt ve üst tabanları ile bir yan yüzü görünmüyor.Dolayısı ile 3 yüzünün alanı hesaplanır.
    3 x 20 = 60 santimetrekare(2 nolu küpün alanı) 3 numaralı küpün alt tabanı ve 1 yan yüzü görünmüyor.Dolayısı ile 4 yüzünün alanı hesaplanır.
    4 x 20 = 80 santimetrekare(3 nolu küpün alanı) 4 ve 7 numaralı küplerin sadece birer yan yüzleri çakışık olduğundan 5′er yüzleri hesaplanır.
    5 x 20 = 100
    2 x 100 = 200 santimetrekare(4 ve 7 nolu küplerin toplam alanı) 5 ve 6 numaralı küplerin de üst taban ve 2′şer yanal yüzleri çakışık olduğundan 3′er yüzlerinin alanı hesaplanır.
    3 x 20 = 60
    2 x 60 =120 santimetrekare(5 ve 6 nolu küplerin toplam alanı) En son olarak tüm küplerin alanlarını toplarız. 100 + 60 + 80 + 200 + 120 = 560 santimetrekare

    Dikdörtgenin hacmi nasıl hesaplanır


    Dikdörtgen 2 boyutlu bir nesnedir ve sadece x ve y boyutları vardır. Bu nedenle hacmi ölçülemez. Hacminden söz edilen bir nesnenin ise 3 boyutu olmalıdır, x, y ve z si olan bir nesnenin hacmi ölçülebilir. Yani dikdörtgenin değil ancak dikdörtgen prizmasının hacmi ölçülebilir. Dikdörtgenler prizmasının hacmi; x.y.z ile ölçülebilir.

    V= x.y.z

    Ya da

    V= a.b.c

    Dikdörtgen Prizması Nedir ?

    6 tane dikdörtgensel bölgenin birleşmesi sonucu meydana gelen prizmaya dikdörtgenler prizması denir. Örnek: Kibrit kutusu bir dikdörtgen prizmadır.

    Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri:

    - Yüz Sayısı =6 - Yanal Yüz Sayısı =4 - Taban Sayısı =2 - Köşe Sayısı =8 - Yanal Ayrıt Sayısı =4 - Taban Ayrıt Sayısı =8 - Toplam Ayrıt Sayısı =12 - Tabanlar ve yanal yüzler dikdörtgendir. Dikdörtgenler prizmasında bir köşede birleşen ayrıtlara uzunluk, genişlik ve yükseklik denir. Kural : 1. Dikdörtgenler prizmasının yüzleri dikdörtgensel bölgedir ve karşılıklı yüzleri birbirine eşittir. 2. Boyutları a,b,c olan dikdörtgenler prizmasının taban alanı a.b dir. 3. Dikdörtgenler prizmasının hacmi, boyutlarının çarpımına eşittir.

    Dikdörtgen Prizmasının Hacmi Nasıl Hesaplanır?

    Dikdörtgenler prizmasının hacmini, V boyutlarını a,b,c ile gösterelim

    V = a x b x c

    olur. Boyutları a,b,c olan dikdörtgenler prizmasının taban alanı a x b dir. Bunu Ta ile gösterelim. Yükseklikte c dir. Buna göre hacim: V= taban alanı x yükseklik olur.

    V = Ta x c

    şeklinde gösterilir.

    Çözümlü Örnek Sorular:

    Soru 1 : Boyutları 5m, 400cm, 20 dm olan dikdörtgenler prizması şeklindeki bir sınıfta kaç metreküp havanın bulunduğunu hesaplayalım. Çözüm: Öncelikle verilen birimleri metreye çevirip, metre cinsinden yazalım; 400cm = 4m 20dm = 2m Buna göre hacim; V = 5m x 4m x 2m = 40m3 tür. Öyleyse, bu sınıfta 40m3 hava bulunur.
    Soru 2 : Taban alanı 24dm2 olan bir dikdörtgenler prizmasının yüksekliği 3dm dir. Prizmanın hacminin kaç desimetre küp olduğunu bulalım. Çözüm: Ta = 24 dm2 c =3 dm dir. Bunları, V = Ta x c ifadesindeki yerine yazalım: V = 24 dm2 x 3 dm V = 72 dm3 olur.
    Soru 3 : Hacmi 5.4 dm3, taban alanı 2.7 dm2 olan dikdörtgenler prizmasının yüksekliğinin kaç desimetre olduğunu bulalım. Çözüm: Dikdörtgenler prizmasının hacim formülü; V = Ta x c dir. 5.4 = 2.7 x c den c = 5.4:2.7 c = 2 dm bulunur.
    Sözlükte ELİPS Nedir:

    Elips Tanımı Anlamı

    1. Bütün noktalarının belirli iki ayrı noktaya olan uzaklıklarının toplamı birbirine denk olan kapalı eğri.
    2. dil b. Eksilti.
    3. Dışözekliği 1 den küçük olan konik. Anlamdaş. söbek.
    4. Bir elips ile içinde kalan bölgenin bileşimi, Anlamdaş. söbek.
    5. Bütün noktalarının odak denilen belirli iki ayrı noktaya olan uzaklıklarının toplamı birbirine denk olan kapalı eğri Fr. Odaklar adı verilen sabit iki noktasından uzaklıkları toplamı sabit olan noktaların gösterdiği kapalı eğridir. Eğri ve kapalı bir geometrik şekildir. Karşılıklı iki tarafından genişlemiş bir çemberi andırır Kapalı bir eğri.

    Elips Nedir

    Elips, bir düzlemde verilen iki noktaya (F1, F2) uzaklıkları toplamı sâbit olan noktaların geometrik yeridir; verilen bu iki noktaya elipsin odakları denir. Odaklarının arasındaki uzunluğa 2c dersek ortadaki nokta elipsin merkez noktasıdır. Şekildeki elipsin 2a asal, 2b ise yedek eksenidir. Aynı zamanda c² + b² = a²'dir. Şekilde de görüldüğü gibi b ve F1 ile merkez arasındaki doğru parçası, yani c dik kenarlar, a ise hipotenüs´dür
     

    Elips Denklemi

    Elips, sabit bir noktaya ve verilen bir doğruya uzaklıkları oranı birden küçük bir sayıya eşit olan noktalarının geometrik yeridir. Denklemi olarak bulunur.

    x²/a²+y²/b²=1

    Merkezi (h,k) noktasında bulunan bir elipsin eşitliği de:

    (x-y)²/a²+(y-k)²/b²=1
     
    şeklinde verilebilir.

    Elips Parametresi

    Şekilde p ile gösterilen uzunluğun iki katı yani b ye paralel odaktan geçen kirişin uzunluğu 2p´yi bulmak için şu denklemi kullanabiliriz:

     2b²/a=2




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Kolay Bulmaca Cevabı Bulma Robotu

    Cevap Yaz

    Bilgilendirme: Bulmaca sözlüğümüzde Haberturk, Hürriyet, Sözcü ve Posta gazetesinin günlük kare ve çengel bulmacalarının cevapları ve Bulmacahane, CodyCross, Words Of Wonders Guru, WOW Guru gibi bulmaca oyunlarının cevapları yayınlanmaktadır. Ayrıca diğer gazete bulmaca cevapları, bulmaca kitabı, çapraz, karışık bulmaca cevaplarınıda sözlüğümüzde bulabilirsiniz. Bulmaca sözlüğümüzden arama yaparak bulmaca sorunuzdaki cevabı kolayca bulabilirsiniz. Eğer cevap henüz sitemize eklenmemiş ise soru sor butonuna tıklayarak hemen cevap verilmesini sağlayabilirsiniz.

    Yakın zamanda para ödüllü online bulmaca çözebileceğiniz bulmaca servisimiz yayına alınacaktır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak en iyi bulmaca çözenler listelerimiz olacak.

    Sözlüğümüzde cevabını bulabileceğiniz bulmaca çeşitleri: CodyCross bulmaca soruları, çengel bulmaca, kare bulmaca, sudoku bulmaca, rakam bulmaca, kelime şifre bulmaca, altıgen çengel bulmaca, halka bulmaca, sözcük avı, yapboz bulmaca, labirent bulmaca, mozaik bulmaca, resimli kelime bulmaca, 7 farkı bulun, lekare bulmaca ve kim milyoner olmak ister soruları ve cevapları.

    Ayrıca bulmaca cevapları sözlüğümüzde aradığınız kelimenin eş anlamı, mecazen ve mecaz anlamları, eski dildeki karşılıkları, osmanlıca karşılıklarıi, zıt anlamlarını bulabilirsiniz.

    Unutmayın bulmaca çözmek zekanızı geliştirdiği gibi çağımızın en kötü hastalıklarından biri olan alzheimer içinde doktorlar tarafından en önerilen çözümlerden biridir. Şimdiden güzel, sağlıklı günler dileriz..



    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.