Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Gösterge Çeşitleri

Gösterge çeşitleri nelerdir ? Gosterge Nedir ?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-09 08:57:05

    Cevap : Özetle: Gösterge önce ikiye ayrılır. Bunlar dil ve dil dışı göstergelerdir. Dil dışı göstergelerde doğal ve sosyal göstergeler olrak ikiye ayrılır. Detay aşağıda kolay gelsin.

    Gösterge Nedir
    Kendi dışındaki bir varlığı, kavramı, anlamı gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen sözcük, nesne, görünüş veya olgulara gösterge denir.

    Gösterge Çeşitleri
    1. Dil Göstergeleri

    Söz veya yazıyla gerçekleştirilen her türlü etkinlik veya eylemdir.
    Dil göstergeleri nedensizdir. Yani “ağaç”a neden ağaç denmiştir de “su” denmemiştir bunun bir nedeni yoktur.
    Bir nedene bağlı dil göstergeleri de vardır. Bunlar yansıma sözcüklerdir. “şırıl şırıl” ya da “çıtır çıtır” gibi yansımalar doğadaki bir sesin taklidi şeklinde oluşturulmuştur. Yani o kelimenin nedeni, çıkan sesin öyle veya ona benzer olmasıdır.
    Dil göstergeleri çizgiseldir. Yani bir dizilişe sahiptir, aksi halde ses – anlam özelliği kaybolur. Yani “masa” kelimesi “masa” şeklinde çizgiselleşmiştir, “amas” haline getirilirse karşıladığı anlam tümüyle kaybolur.
    Bilgi Notu: Her sözcük bir dil göstergesi kabul edilirken resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler dil göstergesi kabul edilmez; dil dışı gösterge sayılırlar.

    2. Dil Dışı Göstergeler
    Söz veya yazı dışında resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimiklerden oluşan göstergelerdir.
    a. Doğal Göstergeler: İlkbaharda ağaçların yeşermesi, sonbaharda yaprakların sararması gibi her türlü doğal durum doğal göstergedir.
    b. Sosyal Göstergeler: Görgü kuralları, trafik lambaları, trafik işaretleri gibi insan eliyle oluşturulan unsurlar sosyal göstergelerdir.

    Dil Dışı Göstergelerle İlgili Bazı Kavramlar

    1)Belirti
    Amacı olmayan istem dışı gerçekleşen doğal göstergelere belirti denir. Belirtide gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki bir sebebe dayanır ve belirti ancak onu yorumlamayı bilene bir şey anlatır. Gece bir evde ışıkların yanıyor olması, o evde uyumayan birilerinin olduğunun belirtisidir. Bir yerde duman görülmesi, orada bir ateşin var olduğunun belirtisidir. İnsandaki öksürük veya ateş, o insanın hasta olduğunun belirtisidir. Gökyüzünde görülen simsiyah bulutlar, yağmurun yağacağının belirtisidir.
    2)Belirtke
    İletişim kurma, bir iletiyi aktarma, herhangi bir bilgi verme amacı taşıyan ve göstereni ile gösterileni arasında uzlaşıma bağlı bir ilişki bulunan göstergelere belirtke denir. Bu durumu birkaç örnekle açıklayalım.
    Aşağı ve yukarı yan yana iki ok işareti tek başına düşünüldüğünde geometrik bir şekilden başka bir şey değildir. Fakat bu şekil, bir trafik levhasında  yer aldığında sürücüler için bir ileti taşır, kendi dışındaki başka bir şeyin yerini tutar yani bir göstergeye dönüşür. Bir trafik levhasında görülen bu işaret, sürücülere trafiğin iki yönlü olarak işlediği ve dikkatli olunması gerektiği mesajını vermektedir. Bu işaretin bu anlama gelmesi insanlar arasındaki uzlaşımsal bir ilişkiyle açıklanabilir. Yani insanlar anlam konusunda uzlaştıkları için işaret bu anlama gelir.
    Mors alfabesi, kısa ve uzun işaretler kullanılarak iletişim kurulmasını sağlayan bir kodlar bütünüdür. Bu kodlarda harf ve rakamları gösteren her bir gösterge bir belirtkedir.
    3)Görsel Gösterge (İkon)
    Dili kullanmadan bir gerçekliği doğrudan doğruya aktaran bütün şekil, fotoğraf, çizim, resim gibi unsurlara görsel gösterge veya ikon denir. Bu tip göstergelerde gösteren ile gösterilen arasında gerçekten bir benzerlik vardır. İnsanlara ait fotoğraflar, resimler ve heykeller bu tip göstergelerdendir.
    4)Simge
    Bir toplumda gösteren ile gösterilen arasında sürekliliğini koruyan uzlaşmaya bağlı ve genellikle sebepsiz ilişkiye dayanan görsel biçimlerdir.
    Bayraklar, simge için en güzel örnektir. Bir güvercin resmi “bağlam”a bağlı olarak simge de görsel gösterge (ikon) de olabilir. Kağıda çizilmiş bir güvercin resmi, somut bir gerçekliğin kağıda aktarılmış biçimi yani görsel göstergedir. Ama aynı resim, Birleşmiş Milletler binası duvarında veya özgürlük anlatan bir metnin içinde yer aldığında “barışın” simgesi olur. Aynı şekilde bir terazi de kullanıldığı bağlama göre adaletin simgesi haline dönüşebilir. Kalp ise çoğu zaman sevgi veya aşkın simgesi olarak kullanılabilir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Eren Aktaş1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Gülperi

    • 2015-10-09 09:02:33

    Cevap : Benim bulduğum kayanağa göre 3 e ayrılıyor buyrun;
    1. Dil göstergesi: Söz veya yazıyla gerçekleştirilen her türlü eylem bu gruba girer. Her sözcük bir Dilgöstergesidir. 2. Doğal gösterge: Doğal güzellikler, yaprakların sararması gibi durumlar doğal göstergelerdir. 3. Sosyal gösterge: Trafik ışıkları, görgü kuralları gibi sosyal ögeler, sosyal göstergelerdir.
    Gösterge Çeşitleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.