Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Göstermeye bağlı edebi metinler nelerdir

Göstermeye bağlı edebi metinler nedir? Özellikleri ve çeşitleri nelerdir ?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    bade

    • 2015-05-17 16:52:46

    Cevap : Olayı bir topluluk önünde canlandırma esasına dayanan metinlerdir. Ortaoyunu, karagöz, komedi, dram… gibi türler bu bölüme girer.

    TİYATRO
    Hayattaki olayları konu edinen, sahnede oynanmak amacıyla yazılan edebi eserdir.
    Tiyatro göstermeye bağlı bir güzel sanat dalı olarak “dramatik sanatlar”dan biridir.
    Roman ve hikâye soyut olduğu halde, tiyatro somuttur.
    Tiyatro metinlerindeki temel ifade biçimi “ gösterme” ve “anlatma”dır
    Tiyatro eserleri, konularına göre dram, trajedi ve komedi gibi türlere ayrılır.

    a. MODERN TÜRK TİYATROSU
    1. Trajedi: Seyirciye, hayatın acıklı yönlerini göstermek, ahlak ve erdemi anlatmak için yazılmış manzum eserlerdir.

    Özellikleri:

    Konusunu seçkin kimselerin hayatından ya da mitolojiden alır.
    Kahramanları tanrılar, tanrıçalar ve soylu kimselerdir.
    Kusursuz bir üslubu vardır. Kaba sözlere yer verilmez.
    Eser baştan sona kadar ağırbaşlı, ciddi bir hava içinde geçer.
    Çirkin olaylar, seyircinin gözü önünde gerçekleştirilmez, sahne arkasında gerçekleştirilir. Bu olaylar haberciler tarafından sahnede aktarılır.
    Üç birlik kuralına uyulur. (Yer, zaman, olay)
    Oyunda koroya yer verilir.
    Ünlü trajedi yazarları; Eski Yunan; Aiskhylos, Eurupides, Sophokles. Fransız; Corneille, Racine.

    2. Komedi: İnsanların ve olayların gülünç yönlerini ortaya koymak, izleyenleri güldürmek ve düşündürmek amacıyla yazılmış tiyatro eseridir.

    Özellikleri:
    Konusunu, yaşanılan hayattan ve günlük olaylardan alır.
    Kişiler halktan ve yüksek zümreden her çeşit insan olabilir.
    Her türlü söze şakaya yer verilir.
    Kişilerin her türlü davranışları sahnede gösterilir.
    Birbirini izleyen diyalog ve koro bölümlerinden oluşur.
    Manzum olarak yazılır.
    Üç birlik kuralına uyulur.
    Türün yazarları, Yunan-Aristophanes, Fransız- Moliere.

    3. Dram: Hayatı olduğu gibi acıklı ve gülünç yönleriyle sahnede göstermek için yazılan tiyatro eseridir.

    Özellikleri:

    Hayatı olduğu gibi yansıtır. Trajedi ve Komedi kaynaşmıştır.
    Konusunu günlük yaşamdan ve tarihten alır.
    Üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur.
    Olaylar, çirkin dahi olsa sahnede gösterildiği gibi kişiler hangi sınıf ve halktan olursa olsun dramda yer alır.

    b. GELENEKSEL TÜRK HALK TİYATROSU

    1. Karagöz: Seyirlik halk oyunlarından olan Karagöz, bir gölge oyunudur. Oyunda Karagöz cahil halk tipini; Hacivat ise aydın tipini temsil eder. Geleneksel Türk Tiyatrosu ürünlerindendir.  Manda ve deve derisinden yapılan resimlerin, bir ışık yardımıyla sahnedeki perdeye yansıtılmasıyla oluşur. Bir gölge oyunudur. Bu nedenle bazı kaynaklarda “Hayal-i Zıl” şeklinde de adlandırılır. Kahramanları Karagöz, Hacivat, eşraftan kimseler, Beberuhi, Tuzsuz Deli Bekir, satıcılardır. Karagöz; okumamış, hazır cevap, söylenenleri ters anlayan ve buna göre cevaplar veren kaba bir adamdır. Hacivat ise aydın ve yarı aydın kişileri temsil eder. Karagöz oyununda bütün konuşmalar perdenin arkasındaki tek kişi tarafından yapılır. Bu nedenle Karagöz oynatmak zor bir iştir. Karagöz oyununun oynatıldığı perdeye “hayal perdesi” denir. Oynatan kişi de hayali ya da hayalbaz olarak adlandırılır.
    Karagöz oyunu dört bölümden oluşur:

    Giriş: Sahneye göstermelik denen bir resim konulur.  
    Muhavere: Karagöz ve Hacivat’ın karşılıklı konuşmaları  
    Fasıl (Asıl oyun)
    Bitiş: Oyunun sonunda hatalar için özür dilenen ve bir sonraki oyunun yerinin belirtildiği bölümdür.

    Karagöz oyunundaki tipler ana hatlarıyla şöyle tasnif edilir:

    Asıl Tipler: Karagöz, Hacivat
    Şive taklitleri yapan tipler: Kastamonulu, Kayserili, Bolulu, Eğinli, Arap, Acem, Arnavut, Laz, Kürt, Rumelili, Muhacir, Ermeni, Yahudi, Rum, Frenk
    Hasta Tipler: Beberuhi, Tiryaki, Kekeme, Altıkulaç, Sarhoş, Deli
    Diğer Tipler: Çelebi, Köçek, Zenne

    2. Orta Oyunu: Seyircilerle çevrilmiş bir alanda, yazılı bir metne bağlı kalmadan ve doğaçlama (tuluat) yoluyla oynanan bir oyundur. Pişekâr ve Kavuklu oyunun temel kişileridir.
    Halkın ortak malıdır. Oyunların güldürme unsurları karşılıklı konuşmalardaki söz oyunları, hazır cevaplılık, yanlış anlamalar ve yöresel konuşmaların taklitleridir. Oyunda Karagöz ile Kavuklu’nun; Pişekâr ile Hacivat’ın bütün özellikleri aynıdır. Karagöz ile Ortaoyunun farkı ise, Karagöz’ün perdede, Orta Oyun’un meydanda oynanmasıdır. Yani Orta Oyunu canlı kişilerle oynanırken Karagöz’de tasvirlerin gölgesi oynatılır.

    3. Meddah: 
    Geleneksel tiyatro içinde yer alan Meddah hikâyelerinde rol alan bütün kişileri, hikâyeyi anlatan ve meddah adıyla anılan tek kişi canlandırır. Hikâye anlatmak olan meddahlık bir taklit yapma sanatıdır. Perdesi, sahnesi, dekoru, kostümü bir sanatkârda toplanmış bir temaşadır.
    Meddah bir sandalyeye oturarak dinleyicilerine hikâyeler anlatır. Meddahın anlatışını, günlük yaşamdaki olaylar, masallar, destanlar, hikâyeler ve efsaneler oluşturur.
    Meddahın aksesuarını bir mendil ile bir sopa (baston) oluşturur. Genellikle güldürücü, ahlâkî ve edebi sonuç çıkarılacak hikâyelerine klişeleşmiş “râvıyân-ı ahbar ve nâkılân-ı âsar ve muhaddisân-ı ruzigâr şöyle rivayet ederler ki” şeklinde söz başı ile başlar, daha sonra kahramanları sayıp hikâyesini anlatır. Meddah hikâyenin kahramanlarını kendi yöresinin dili ve şiveleri ile konuşturan insandır.

    4. Köy Seyirlik Oyunları: 
    Köy seyirlik oyunları, adı üzerinde seyirlik oyunlardır. Tıpkı ortaoyunumuzda olduğu gibi bu oyunlar da genellikle köyün ortasında, köy meydanında oynanır. Seyirciler çepeçevre oyuncuları çevreler.
    Oyuncu – seyirci ayrılığı hem vardır hem yoktur. Oyuncuları oyuna seyirciler hep beraber hazırlar. Bir tas, bir şapka, bir baston, bir deve, bir sopa, bir tüfek olabilir. Sırası gelen oyuncu seyirci içinden çıkarak oyuna katılır, oyundaki görevi bittikten sonra yeniden seyircilerin arasına karışır. Köy seyirlik oyunlarında da ortaoyununda ve meddahta olduğu gibi doğaçlamaya büyük önem verilir.

    Geleneksel Tiyatro Türlerini Modern Tiyatro Türlerinden Ayıran Özellikler:

    Geleneksel Türk tiyatrosunda yazılı bir metin yokken modern Türk tiyatrosunda yazılı metin vardır.
    Geleneksel Türk tiyatrosunda sahne ve dekor anlayışı yokken modern Türk tiyatrosunda sahne ve dekor kullanıl-maktadır.
    Geleneksel Türk tiyatrosunda belirli tipler varken modern Türk tiyatrosunda çeşitli karakterler ve tipler birlikte yer almaktadır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-18 04:16:33

    Cevap : Bu dagöstermeye bağlı edemi metinler sunusu başarılar.
    Göstermeye bağlı edebi metinler nelerdir

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    Göstermeye Bağlı MetinlerTiyatro ve türleriedebiyathocam.blogspot.com

    2. Sayfa
    Olmuş ya da olabilecek olayların, oyuncular tarafından sahnede oynanması için yazılmış yapıtlardır. Başlangıçta İnsanları eğlendirme amacıyla ortaya çıkmış olan bu tür, daha sonra gelişerek sadece eğlendirme değil; insanları etkileme, yaşamdan kesitler sunarak onları düşündürme ve eğitme aracı olarak edebiyatta yerini almıştır. Tiyatronun ilk örnekleri Eski Yunan edebiyatı sanatçıları tarafından ortaya konmuştur. Geleneksel Türk tiyatrosunda (Karagöz, Ortaoyunu, Meddah) yazılı kaynaklara pek rastlanmamaktadır. Çok eskiye dayanan geleneksel tiyatromuz, sözlü tiyatro ürünleri olarak değerlendirilmektedir. Edebiyatımızda yazılı ilk tiyatro örnekleri Tanzimat'la birlikte görülmektedir. Edebiyatımızda Yazılan İlk Tiyatro Yapıtı: Şair Evlenmesi - ŞinasiEdebiyatımızda Sahnelenen İlk Tiyatro Yapıtı: Vatan yahut Silistre - Namık Kemal  Tiyatro Yapıtları Konularına Göre Üçe Ayrılır: 1) Tragedya 2) Komedya 3) DramTİYATRO

    3. Sayfa
    Seyircide heyecan, korku ve acıma hissi oluşturarak seyircinin ruhunu arındırmayı amaçlayan tiyatro ya¬pıtlarıdır. Trajedi türünün ilk temsilcileri; Eski Yunan edebiyatı sanatçıları Aiskhylos, Sophokles, Euripides'tir. 17. yüzyılda yaşamış olan Fransız edebiyatı sanatçıları Corneille ve Racine de önemli trajedi yazarlarıdır. Özellikleri:Konular tarihten ve mitolojiden alınır.Kahramanlar; tanrı, tanrıça ve soylulardan oluşur.Şiir biçiminde {manzum olarak) yazılır.Birbiri ardınca süren koro ve diyalog bölümleri vardır.Kötü, çirkin sayılabilecek bayağı söz ve söyleyişlere yer verilmez, seçkin bir üslupla yazılır.Kişiler arasındaki dövüşme, yaralama ve öldürme gibi korkunç ve çirkin olaylar sahnede gösterilmez; bu olayları haberciler aktarır.İnsanoğlunun hırslarını, kavgalarını gösterir; çoğu, felaketli sonuçlara bağlanır.Zaman, yer, olay birliğine uyulur. Bir olay, aynı yerde bir günde geçebilecek biçimde düzenlenir. Buna "üç birlik" kuralı (olay, zaman ve yer birliği) denir.TRAGEDYA (TRAJEDİ)

    4. Sayfa
    Tragedya Türünde Bazı Yapıtlar: Pereler, Yalvaran Kızlar, Agamemnon -Aiskhylos Antigone, Kral Oidipus, Elektra – Sophokles İphigenia, Helene, Herakles - Euripides Le Cid, Horace, Cinna - Corneille Andromak, Phaidra, Davacılar – Racine 

    5. Sayfa
    ANDROMAK'tan – Racine Şefiz: Hâkim olacaksınız, size söylemiştim ben, Kendi kaderinizle Yunanistan 'a rağmen, Andromak: Heyhat! Nasıl netice verdi nutuklarım bak! Bana kalan şey yalnız oğlumu suçlandırmak. Şefiz: Bu, Madam, kocanıza yeter bir sadakattir; Fazla fazilet sizi bir cani yapabilir. Sevk eder uysallığa ruhunuzu o asıl. Andromak: Ona ben Pirüs'ü mü halef yapayım? Nasıl? Şefiz: Yunanlıların aldığı oğlunuz böyle diler. Sanır mısınız bundan ruhlar üzgündürler?

    6. Sayfa
    Toplumda ve insan ilişkilerinde görülen gülünç yanların ortaya konulduğu tiyatro yapıtlarıdır, Toplumda ve günlük yaşamda görülen eksiklik ve aksaklıklar, seyirciye güldürü öğeleriyle verilirken, seyircinin bu konular üzerinde düşünmesi amaçlanır. Bu türün ilk temsilcisi, Eski Yunan edebiyatı sanatçısı Aristophanes'tir. Fransız sanatçı Moliere, komedi türünün en ünlü yazarıdır. Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk tiyatro yapıtı olan, Şinasi'nin "Şair Evlenmesi" komedi türündedir. Ayrıca Ahmet Vefik Paşa -Moliere'den çeviri ve uyarlama biçiminde- bu türde birçok yapıt ortaya koymuştur. ÖzellikleriKonular, günlük yaşamdaki olaylardan alınır.Kahramanlar, toplumun her kesiminden olabilir.Şiir biçiminde (manzum olarak) yazılır.Her türlü bayağı söze, şakaya yer verilir, üslupta seçkinlik aranmaz.Kişilerin öldürme, yaralama gibi her çeşit davranışı sahnede gösterilebilir."Üç birlik" kuralına uyulma zorunluluğu vardır.Birbiri ardınca süren koro ve diyalog bölümleri vardır.İnsanoğlunun eksikliklerini gülünç biçimde göstererek onu eğitme amacı güdülür.KOMEDYA (KOMEDİ)

    7. Sayfa
    Cimri, Kibarlık Budalası - Moliere Eşekarılan, Kurbağalar, Kuşlar – Aristophanes   Komedya Türünde Bazı Yapıtlar

    8. Sayfa
    Örnek 3 Tragedya türü ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?Acıklı yönü ağır basan bir tiyatro türüdür.Ana karakterlerin halktan olması en önemli özelliğidir.Konulan, mitolojiden ve tarihten alınır.Zaman, yer ve olay birliği kuralına uyulur.Klasik bir dil ve üslup anlayışıyla yazılır. 1996-ÖYS KOMEDYA (KOMEDİ)

    9. Sayfa
    Çözüm: Tragedyada ana karakterler halktan değil, tam aksine seçkin ve soylu kişilerden seçilir. Cevap B KOMEDYA (KOMEDİ)

    10. Sayfa
    Örnek 4  Aşağıdakilerden hangisi klasik komedyanın özelliklerinden biri değildir? Karakterleri çoğunlukla üst tabakadan, soylu kişilerden seçmeKonulan, çağdaş toplumdan, günlük yaşantıdan almaToplumsal çelişkilerin gülünç yanlarını vurgulayarak düşündürmeyi amaçlamaVurma, yaralama gibi acı verici olayları izleyicinin gözü önünde canlandırmaBirbiri ardınca kesintisiz sürüp giden diyalog ve koro bölümlerinden oluşma1992-ÖYSKOMEDYA (KOMEDİ)

    11. Sayfa
    Çözüm: A seçeneğinde belirtilen, "Karakterleri çoğunlukla üst tabakadan, soylu kişilerden seçme" komedyanın değil, tragedyanın bir Özelliğidir. Komedyada karakterler toplumun her kesiminden seçilebilir.Cevap AKOMEDYA (KOMEDİ)

    12. Sayfa
    Hem tragedyanın hem de komedyanın özelliklerini içeren, yaşamı olduğu gibi, hem acıklı hem de gülünç yönleriyle yansıtan tiyatro yapıtlarıdır. 19. yüzyılda, tragedyanın katı kurallarını yıkmak amacıyla meydana getirilmiştir. Shakespeare, Victor Hugo, Goethe ve Schiller bu türde başarılı yapıtlar ortaya koymuşlardır. Namık Kemal'in "Vatan yahut Silistre" adlı yapıtı dram türünde yazılmıştır. Abdülhak Hamit Tarhan da dram türünde birçok yapıt vermiştir. Özellikleri:Acıklı ve gülünç sahneler bir arada yer alır.Olaylar, tarihten ya da günlük yaşamdan alınabilir."Üç birlik" kuralına uyma zorunluluğu yoktur.Olaylar, çirkin bile olsa sahnede gösterilir.Kahramanlar toplumun hangi kesiminden olursa olsun dramda yer alabilir.Şiir ya da düzyazı biçiminde yazılabilir.DRAM

    13. Sayfa
    Hernani, Cromvvell , Vİctor Hugo Haydutlar, Wilhelm Teli - SchillerDram Türünde Bazı Yapıtlar:

    14. Sayfa
    a) Opera: Sözlerinin tümü ya da çoğu "koro, solo, düet" biçiminde şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseridir. Oyunculara, orkestra eşlik eder.b) Operet: Eğlenceli, hafif konulu, içinde bestesiz konuşmalar da bulunan müzikli tiyatrodur. Daha çok halk için yazılmış eserlerdir.c) Opera Komik: Operetin, yüksek sınıf için yazılmış, besteli biçimidir. ç) Vodvil: Hareketli, eğlenceli bir konuya dayanan, içinde şarkılara da yer verilen hafif komedidir. Bu nedenle vodvil, bir "komedi türü" olarak da gösterilir.d) Bale: Konusu; türlü dans ve davranışlarla anlatılan müzikli, sözsüz tiyatro türüdür. Bu eserlerden önce ise çeviri ve uyarlama (adapte) tiyatro eserleri görülmektedir. Sonraki dönemlerde ise, teknik açıdan daha etkili tiyatro eserleri yazılmış ve sahneye konmuştur. Batılı özellikte tiyatro ürünlerinin Türk edebiyatına girmesinden önceki yüzyıllarda geleneksel Türk tiyatrosu vardı. Müzikli Tiyatro:

    15. Sayfa
    Geleneksel Türk tiyatrosu içinde orta oyunlarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Kavuklu ve Pişekâr; orta oyunlarında sıkça görülen sembolik kahramanlardır. Bu kişiler; yine, geleneksel tiyatromuzun önemli kahramanları Karagöz ile Hacivat'ın karşılığıdırlar. Kavuklu, bilimsel anlayıştan uzak, fakat ârif, halk adamını temsil etmektedir. Pişekâr ise, Osmanlıca kelimeler kullanmakta yetenekli, okumuş insanı temsil etmektedir. Her ikisi de birbirlerinin açık yönlerini tamamlayan önemli tiplerdir. Bunlar, orta oyunlarında mizahî unsurlarla topluma mesajlar verir ve insanları bilgilendirirler. GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU

    16. Sayfa
    1) Meddahlık: Bir kişinin tek başına hazırladığı oyun çeşididir. Kelime anlamı "metheden = övgücü" demektir. Meddah, anlattığı olay ya da hikâyeyi seyirci önünde çeşitli hareket ve taklitlerle canlandırır. Bu şekilde insanlar, eğlenirken düşünme imkânı bulur.GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU ÇEŞİTLERİ

    17. Sayfa
    2) Karagöz: Gölge oyunudur. Beyaz bir perde üzerinde çeşitli insan tiplerinin canlandırılmasıdır. Bu oyunlar, "Karagözcü" adı verilen usta bir sanatçı tarafından perdeye yansıtılır. Oyunun başkahramanı "Karagöz", okumamış, ama zeki ve anlayışlı bir halk adamıdır. İkinci kahraman "Hacivat" ise, Karagöz'e zıt kişilikte bir insandır. Arapça ve Farsça kelimelerle konuşur, zaman zaman bilgiçlik taslar. Karagöz, Türklere özgü bir oyundur. Çünkü çok eskiden beri Türkler, çeşitli adlar altında Karagöz oyununu biliyor ve oynatıyorlardı. Hatta Avrupa'da "Çin gölgeleri" diye adlandırılan gölge oyununun bile Karagöz' den geldiğini yapılan araştırmalar gösterir. Bu oyun, Osmanlı Türkleri arasında uzun zaman yaşadı. Batılı anlamda tiyatro türünün edebiyatımıza girmesinden sonra yavaş yavaş önemini kaybetti. Karagöz'deki diğer önemli tipler de şunlardır: Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir, Yahudi, Ermeni, Rum Doktor, Frenk, Arap, Acem, Arnavut, Trabzonlu, Rumelili vb.GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU

    18. Sayfa
    3) Orta Oyunu: Orta oyunu, açık bir meydanda oynanır. Seyirciler bu meydanın etrafını çepeçevre kuşatırlar. Ancak bir tarafını açık bırakırlar. Oyuncular, oyundan önce oradan meydana dahil olurlar. Çağdaş Türk tiyatrosuna en yakın örnektir. Konular ve tipler olarak Karagöz'e çok benzerler. En ünlü tipleri Kavuklu ve Pişekar'dır. Ayrıca; "Balama (Rum)", "Frenk" ve "zenne" tipleri de bulunmaktadır. Günümüzde, bazı köy ve kasabalarda, orta oyunları bütün canlılığı ile hâlâ devam eder. GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.