Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Güçlü etkileşim nedir, türleri nelerdir?

Güçlü etkileşim nedir, türleri nelerdir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Sokratesla

    • 2021-05-09 11:42:38

    Cevap : Güçlü etkileşim nedir, türleri nelerdir sorusunun cevabı:

    Molekül oluşturan atomları bir arada tutan güçlü etkileşimlere kimyasal bağ denir. İyonik, kovalent ve metalik olmak üzere üç tür kimyasal bağ vardır.

    İki kuvvet
    Maddeleri oluşturan tanecikleri bir arada tutan iki önemli kuvvet vardır:
    1. Molekül içi bağlar
    2. Moleküller arası bağlar
    Kimyasal bağlar fiziksel bağlara göre daha kuvvetlidir. Kimyasal bağlar güçlü etkileşimler olarak da bilinir.

    Kimyasal bağ: Kimyasal bağ, molekül içinde atomların bir arada kalmalarını sağlayan kuvvetlerdir.

    Oluşması
    Kimyasal bağların oluşması neticesinde kimyasal bağa katılan atomlar ilk hallerine göre daha kararlı hale geçerler. Bunun nedeni atomların soy gaz  dizilimine (oktet dublet kuralı) geçmeye çalışmalarıdır. Bağ oluşumu sonucunda bağ atomları daha az enerjiye sahip olurlar. Böylece kimyasal bağlar oluşurken dışarıya enerji çıkar.
     
    2 H2 + O2 →  2 H2O + Enerji


    İyonik bağ: Metal  ve ametal atomları bileşik oluşturduğunda oluşan çekime iyonik bağ denir. İyonik bileşik ise  iyonik bağ içeren bileşiklere iyonik bileşik denir.

    Oluşumu
    İyonik bağ, kovalent bağlar ve metalik bağlar gibi kimyasal türler arasındaki güçlü etkileşime dayanan bir kimyasal bağdır. İyonik bağ oluşumu elektron alışverişine dayanır. İyonik bağın kaynağı etkileşim esnasında oluşan anyon ve katyon arasındaki güçlü elektrostatik çekim kuvvetidir. İyonik bağ, iki iyonun bir arada durmasını sağlar.


    Kovalent bağ:
    Ametal atomları arasında değerlik elektornlarının ortak kullanılması ile oluşan güçlü etkileşime kovalent bağ denir.

    Oluşumu
    İki ametal atomunun ortaklaşa kullandığı bir çift elektron ile bir tkovalent bağ oluşur. Paylaşılan her elektron çifti bir kovalent bağ demektir.


    Molekül
    Kovalent bağ, farklı türden ya da aynı türden atomlar arasında oluşabilir. Aynı türden ametallerin oluşturduğu kovalent bileşiğe element molekülü farklı cins ametal atomlarının oluşturduğu kovalent bileşiğe bileşik molekülü denir.
     
    molekül örnek
    Element molekülü H2, O2Cl2, O3
    Bileşik molekülü H2O, CO2, CH4NH3

    Gücü
    Kovalent bileşik, zıt yüklü iyonlara sahip olmadığı için kovalent bağ iyonik bağa göre daha zayıftır.

    Polarlık
    Kovalent bağların polar ya da apolar oluşu molekülü oluşturan ametallerin aynı ya da farklı cins olmasıyla ilgilidir. Buna göre aynı cins elementlerden oluşan kovalent bağ apolar farklı cins elementlerden oluşan kovalent bağ ise polar kovalent bağdır.


    Metalik Bağ: Metalik bağ, metal atomlarını bir arada tutan ve metal içerisinde serbest dolaşan elektronlar ile pozitif iyonlar arasında oluşan elektriksel çekim kuvvetidir.

     

    Model
    Metallerin özellikleri iyonik bağlar kovalent bağlarla açıklanamamaktadır. Metal atomları elektron alışverişi yaparak iyonik bağ oluşturamazlar. Ayrıca metaller katı halde elektriği iletirler. Fakat iyonik bileşiklerin sıvı hali ve sulu çözeltileri leri elektriği iletirler. Metal atomları 1, 2 ya da 3 değerlik elektronuna sahiptir. Bu yüzden elektronları ortaklaşa kullanarak oktet ve dublet kuralı uymaları da mümkün değildir. Yani kovalent bağ da oluşturamazlar. Bu durumda metalleri bir arada tutan kuvvetin açıklanması için daha farklı bir modelolmalıdır.

    Serbest elektronlar
    Metallerin değerlik elektronları ile atom çekirdeği arasındaki çekim oldukça zayıftır. Bu nedenle elektronlar metal içinde serbestçe dolaşabilirler.

    Katyonlar
    Serbest dolaşan elektronlarını kaybetmiş pozitif iyonlar (katyonlar) ile serbest halde dolaşan negatif yüklü elektronlar (e-) arasında çekim kuvveti oluşur.

    Elektron denizi
    Metal atomlarında yer alan değerlik elektronları çekirdek tarafından fazla bir çekim kuvvetine maruz kalmadıkları için serbestçe hareket edebilirler. Bu elektronların hem kendi atomunda hem de komşu atomlarda serbestçe dolaşması ile elektron denizi oluşur. Elektronlar şekilde gösterildiği gibi hangi atoma ait oldukları belli olmayan alanlarda dolaşırlar.
     
    Metalik bağ
    Pozitif iyonlar, elektron denizi içinde yüzerler. Metallerdeki negatif yüklü elektron denizi ile pozitif metal iyonları arasında oluşan elektrostatik etkileşime metalik bağ denir. Metalik bağlar, metal atomlarını bir arada tutan kuvvettir. Metalik bağlar, iyonik bağlar ve kovalent bağlara nispetle daha zayıftır.

    kimyasal türler



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.