Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Haber yazılarında dil hangi işlevde kullanılır ?

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ödevci_8

    • 2015-03-22 21:35:26

    Cevap : Göndergesel İşlev İletinin, dilin göndergeyi olduğu gibi ifade etmesi amacıyla oluşturulmasıdır. Dilin bilgi verme işlevidir. İletişimde bilgiler alıcıya nesnel bir anlatımla aktarılıyorsa bu, dilin göndergesel işlevde kullanıldığını gösterir. Dilin göndergesel işlevi daha çok, öğretici metinlerde, ders kitaplarında, ansiklopedilerde, kullanma kılavuzlarında, bilimsel metinlerde karşımıza çıkar. “İstanbul’da Sarayburnu sırtlarında kurulan ve yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, dünyada günümüze gelebilmiş sarayların en eskisi ve genişidir.” Bu cümlede Topkapı Sarayı ile ilgili bilgi aktarılmıştır. Bilgiye herhangi bir yorum eklenmemiş, yani bilgi nesnel bir üslupla aktarılmıştır. Dolayısıyla bu cümlede dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    • 2015-03-22 21:42:18

    Cevap : ÖĞRETİCİ METİNLER

    Gazete çevresinde gelişen öğretici metinler: söyleşi(sohbet), haber yazıları, fıkra, deneme, makale, eleştiri, röportaj.

    (Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, sohbet, haber yazıları, fıkra, deneme, makale, eleştiri, Röportaj, bilimsel yazılar, tarih yazıları, felsefi yazılar)

    §          Öğretici metinler bir olayı, kavramı veya nesneyi açıklamak, anlatmak ya da bildirmek amacıyla yazılan metinlerdir. Öğretici metinlerde amaç, okura bilgi vermek, haber vermek, okuru ikna etmek veya bir konuyu açıklamaktır.

    §          Bir şeyleri öğretmek amaçlandığından, öğretici metinlerde üslup, sanatsal metinlerde olduğu gibi öne çıkmaz. Başka bir deyişle öğretici metinlerde sanat yapma kaygısı yoktur.

    §          Öğretici metinler, kaynağını kurmacadan değil, gerçek dünyadan alır.

    §          Öğretici metinlerde bilimsel konular da güncel konular da işlenebilir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    • 2015-03-22 21:55:37

    Cevap : Haber: 1. Bir olay ve olgu üzerine edinilen bilgi. 2. İletişim veya yayın organlarıyla verilen bilgi.

    Belli bir zamanda ve yerde olmuş olayları merakı giderecek düzeyde ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktaran yazılara denir. Haber yazılarında inandırıcılık, belgelere dayanma, olayı tüm boyutlarıyla aktarma, yansız davranma, okuyucunun farklı yorumlamasına imkân vermeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir dil ve üslûpla aktarılması gibi unsurlara dikkat edilir.

    Dolaylı Anlatım; Herhangi bir konuda başkasından öğrendimiz bir haberi başkasına aktarmamıza denir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.