Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Haber yazısı ve özellikleri

Haber yazısı ve özellikleri sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-10-07 05:39:12

    Cevap :

    Haber Yazısı Nedir:

    Bir olay veya durumdan sonra bilgi edinmeye haber denir. Bu haberlerin televizyon, gazete, dergi, radyo gibi yayın organları veya iletişim araçlarında yayınlanması için oluşturulan metne ise haber metni denir. Haberlerin; insanları bilgilendirmek, eğitmek, düşündürmek, bilinçlendirmek ve eğlendirmek gibi amacı vardır.

    Haber Yazılarının Özellikleri

    1. Haber metinleri objektif olmalıdır.
    2. Haberler bilgi, belge ve kanıtlara dayalı olmalıdır.
    3. İnandırıcı olmaları gerekir.
    4. Haber metni kendi içinde bir bütün oluşturmalıdır.
    5. Metnin başlığı ilgi çekici bir başlık olmalıdır.
    6. İnsanlarda merak duygusu uyandıracak şekilde yazılmalıdır.
    7. Haber metinleri güncel olmalıdır. Güncelliğini yitiren haberler insanları yanlış bilgilendireceği için haberler güncellenmeli ya da silinmelidir.
    8. Haberlerin anlatımı nesnel olmalıdır.
    9. Haberlerin ilgi çekici olmasına dikkat edilmelidir.
    10. Haber yazılarında yer alan kişilere haberin aktörleri denilmektedir.
      1. Etkileyen: Olayı başlatan, belirleyici olan kişiler veya kurumlardır.
      2. Etkilenen: Yaşanan olayın sonucundan etkilenen kişi veya kurumlardır.
      3. İzleyen/Gören: Yaşanan olaya tanık olanlara denir.
      4. Değerlendiren: Yaşanan olayı yorumlayacak veya bilgilendirecek olan kişilere denir. Değerlendirmeyi yapan kişinin uzman veya olayla ilgili bilgi sahibi veya bilgi birikimi olması gerekir.
    11. Bir haber; doğru, gerçek, nesnel, anlaşılır, kesin, hızlı ve dikkat çekici olmalıdır. Bu özellikler haberlerin nitelikleridir.

    Haber Yazısı Örneği:

    MEB, üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerinin sahte sağlık raporlarıyla uğraşmaması için devamsızlıkta rapor yerine velinin yazılı başvurusunu yeterli saydı.

    Halen 20 gün "özürsüz", 25 gün de rapor alarak "özürlü" devamsızlık yapabilen lise öğrencileri artık 25 günlük özürlü devamsızlıkları için de rapor almak zorunda olmayacak. Sadece lise son sınıf öğrencilerine verilen bu imkanla "öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği süre" de özürlü devamsızlıktan sayılacak. Ancak özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi 45 günü yine geçemeyecek.

    Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu dün "özürlü devamsızlık" konulu illere bir genelge göndererek uygulamanın detaylarını bildirdi. Genelgede Bakan Çubukçu, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin yıl boyu yoğun bir çalışma temposu göstererek ÖSS'ye hazırlandıklarını kaydetti. Öğrencilerin sınav streslerinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmelerini amaçladıklarını vurgulayan Nimet Çubukçu, "Bu yıla mahsus olmak üzere yönetmelikte belirtilen özürlerin yanı sıra öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği sürenin de özürlü devamsızlıktan sayılması, öğrenci ve velilerine moral kazandıracaktır." dedi.

    Benzer bir genelge geçen sene nisan ayında da yayınlanmıştı. Bu sene üniversite sınavlarının iki aşamalı olması ve birinci basamak sınavının (YGS) nisan ayında yapılacak olması nedeniyle öğrenciler "rapor" telaşına erken düşmüştü. Bakanlık da geçen seneki genelgesini bu sene erkene aldı ve öğrencileri rahatlattı.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2022-10-07 05:40:48

    Cevap :

    HABER YAZISININ ÖZELLİKLERİ KISACA:

    Haber yazıları, ilgi çekici konularda toplumun merakını giderecek bilgi aktarımını belirli tekniklerle sağlamalıdır.
    Haber okuru, haber metninde merak ettiği sorulara yalın ve açık biçimde yanıtlar bulmak ister. Bu noktada haber yazısının olaya, zamana, mekâna, olayın oluş biçimine, olayın oluş nedenine ve olayı kimin ya da kimlerin gerçekleştirdiğine dair nesnel bilgiler içermesi gerekir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.