Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Hacim maddenin ayırt edici özelliklerinden midir doğru mu yanlış mı

hacim maddenin ayırt edici özelliklerinden midir doğru mu yanlış mı

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-11-01 18:12:40

    Cevap : Hacim ve kütle madde miktarına bağlı olduğundan ayırt edici özellik değildirler. Bir maddenin birim hacimdeki kütlesine yoğunluk denir. ... Erime noktası, madde miktarına bağlı değildir ve katılar için ayır edici özelliktir. Bir maddenin erime ve donma noktaları birbirine eşittir.

    Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?

    Maddedin ayırt edici özelliklerini 4 ana başlıkta inceleyebiliriz; 

    1. ⚊Özkütle
    2. ⚊Kaynama,donma,erime noktası
    3. ⚊Boşluklu yapı
    4. ⚊Eylemsizliktir

     Kütle ve hacim maddelerin ortak özellikleridir. Fakat bunlar dışında pek çok ayırt edici özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler fiziksel, kimyasal veya biyolojik gibi özelliklerdir. Maddelerin kokusu, rengi, işlevi birbirlerinden farklı olmaktadır. Maddelerin kokusuna ve şekline bakarak ayırt edilebilecek birçok madde bulunmaktadır. Fakat maddeleri tanımak için sadece tadına bakmak ve şekline bakmak yetmez. Hatta bazı maddeleri koklamak veya tadına bakmak oldukça tehlikeli olabilir.

     Maddeleri tanımak ve diğer maddelerden ayırmak için maddeler ayırt edici özellikle sahiplerdir. Bu ayırt edici özellikler her maddede farklı değerlere sahiptir. Maddenin ayırt edici özelliklerden bazıları erime noktası, kaynama noktası ve donma noktasıdır. Ayrıca maddelerin yoğunlukları da ayırt edici özellikleri arasında yer almaktadır.

     Maddenin ayırt edici özelliklerinden olan erime maddenin katı bir halden sıvı hale geçmesine denmektedir. Maddelere belirli ısı verildiğinde bir değere kadar ısılarında artış gerçekleşir. Daha sonra bu madde sıvı hale gelene kadar sıcaklığı sabit kalır. Maddenin erime sıcaklığı sabit kalan bu sıcaklığa denir.

     Maddelerin diğer bir ayırt edici özelliği olan donma sıvı halde olan bir maddenin soğutularak katı hale geçmesidir. Bir maddenin erimeye başladığı sıcaklık ile donmaya başladığı sıcaklık aynıdır.

     

     Isıtılan sıvıların sıcaklıkları kaynamaya başladığı noktada artar. Su 100 C oluncaya kadar sıcaklığı artar. Devamında su ısıtılmaya devam edilir ise sıcaklık artmaz. Sabit kalır. Böylece suyun 100 C olduğunda kaynadığı anlaşılır. Fakat her sıvının kaynamaya başladığı sıcaklık farklıdır. Bu sebeple kaynama noktası maddelerin ayırt edici özelliklerinden biridir.

     Ayrıca suda çözünemeyen maddelerin bazıları su yüzeyinde kalı iken bazıları batmaktadır. Bunun kütle ile bir alakası bulunmamaktadır. Ağır bir madde suda yüzerken, hafif bir maddenin suya battığı bilinmektedir. Bu durum maddenin yoğunluğu ile alakalıdır. Bu sebeple yoğunluk maddelerin ayırt edici özelliklerinden birisidir.

     Kısaca Maddenin Özellikleri

     

     Kütlesi ve hacmi olan varlıklara madde denir. Maddeler doğada katı, sıvı ve gaz halde bulunmaktadır. Maddelerin ortak özellikleri her maddede bulunan özelliklerdir. Maddelerin sadece kendilerine ait özelliklerine ise ayırt edici özellik denmektedir. Maddelerin ortak özellikleri 3 şekildedir. Maddenin ortak özellikleri şunlardır:

     - Eylemsizlik: Bir maddenin sahip oldukları şekil ve hareket durumlarını koruma durumuna eylemsizlik denmektedir.

     - Hacim: Her maddenin uzayda kapladıkları yer bulunur. Uzayda kapladıkları yere ise hacim denir.

     - Kütle bir cisimde olan maddenin miktarıdır. Kütle tüm maddeler için ortak özelliktir.

    Daha detaylı inceleyecek olursak; 

    Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir. Bu ayırt edici özellikler; fiziksel, kimyasal, biyolojik, nükleer... şeklinde sınıflandırılabilir.

    Doğada birbirindenden farklı sayısız miktarda madde vardır. Kütle ve hacim maddelerin, ölçülebilen ortak özellikleridir. Maddelerin kendine özgü özellikleri de vardır. Maddelerin rengi, kokusu, tadıve şekli birbirinden ayrı olabilir. tadına kokusuna ve şekline bakarak ayırt edebileceğimiz meaddeler vardır. Limonun tadı ve portakalın tadı birbirinden farklıdır. Tuz ve şekeri birbirinden ayırtetmek için tadına bakılabilir. Ancak her maddeyi tanımak ve diğerlerinden ayırmak için tadına, rengine, kokusuna ve şekline bakmak yeterli değildir. Ayrıca her maddeyi koklamak veya tatmak tehlikelide olabilir.

    Ayırt Edici Özellik: Maddeleri tanımayı ve diğerlerinden ayırmayı sağlayan özelliklere, ayırt edici özellikler adı verilir. Ayırt edici özellikler her madde için farklı farklı değerler alır. Kaynama Noktası, Erime Noktası ve Donma noktası ile yoğunluk maddenin ayırt edici özelliklerinden bazılarıdır.



    A. Erime ve Donma Noktası

     


    Erime: Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine erime denir.
    Bir katı maddeye ısı verildiğinde, maddenin sıcaklığında belirli bir değere kadar artış olur. Daha sonra madde sıvı hale geçene kadar sıcaklık sabit kalır. Sabit kalan bu sıcaklığa maddenin erime sıcaklığı adı verilir.

    Katı maddenin miktarı erime sıcaklığını etkilemez. Madde miktarı yalnızca kaynama ya da erime süresini etkiler. Örneğin; bir 100g buzda 0 Co de erir, 200g suda 0 C0 de erir.

    Donma: Sıvı haldeki bir maddenin soğuyarak katı hale geçmesine donma denir. Bir saf maddenin erimeye başladığı sıcaklıkla, donmaya başladığı sıcaklık aynıdır.Örneğin; su 0 Co ta donar, buz ise aynı sıcaklıkta erir. Maddeler hangi sıcaklıkta eriyorsa, sıvı halide aynı sıcaklıkta donar. Donma süresince sıcaklık sabit kalır.Maddelerin erime ve donma sıcaklıklarının bilinmesi, onların kullanılmasını kolaylaştırır.



    B. Kaynama Noktası

     


    Isıtılan sıvıların sıcaklıkları,kaynama başlayıncaya kadar artar. Su,ısıtılırken sıcaklığı 100 C oluncaya kadar sıcaklığı artar. Su ısıtılmaya devam edildiğinde sıcaklıkta artış olmaz. Bu durumda suyun kaynama sıcaklığının 100 C0 olduğu anlaşılır.

    Sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklıklar farklıdır. Etil alkol,aseton ve eter gibi saf sıvıların kendine özgü kaynama sıcaklıkları vardır. Örneğin eter 64 C’ta kaynar. Sıvıları kaynama sıcaklıklarına bakarak ayırt edebiliriz.



    SAF MADDE | ERİME ve DONMA SICAKLIĞI (C) | KAYNAMA VE YOĞUŞMA SICAKLIĞI
    Etil alkol | -117 | 78.4
    Civa | -39 | 356
    Su | 0 | 100
    Naftalin | 80 | 218
    Kükürt | 119 | 445
    Kurşun | 327 | 1950
    Bakır | 1084 | 2595
    Demir | 1535 | 2861



    C. Yoğunluk

     


    Suda çözünmeyen katılardan bazıları suda yüzer bazıları ise batar. Suda yüzen maddeler,kütleleri artırılsada suda batmaz.Kütlesi büyük tahta parçaları suda yüzerken,küçük taş parçaları suda batar.Bu durum, suda yüzme ve batmanın sadece kütleyle ilgili olmadığını gösterir.

    Aynı maddeden hem küçük hemde büyük hacimli parçalar suya atıldığında iki parçanında ya yüzdüğü ya da suda battığı görülür. Buna göre,suda batmayada yüzmenin sadece hacimle ilgili olmadığı söylenebilir.Suda yüzme batma,hacim ve kütle değerlerinin her ikisiyle birden ilgilidir.

    Hacimleri eşit olan iki farklı madde tartıldığında kütlelerinin farklı olduğu görülür.Hacmine oranla,kütlesi büyük olan maddelere yoğun maddeler adı verilir. Eşit hacimli iki farklı katıdan kütlesi büyük olan daha yoğundur.Yoğun olan maddenin birim hacmindeki madde miktarı daha fazladır. Yoğunluk: Bir maddenin birim hacminin kütlesine yoğunluk denir. Birim hacmi 1mL olarak alınır.Bu durumda bir maddenin 1mL sinin kütlesi, o maddenin yoğunluğunu verir. Bir maddenin yoğunluğunu hesaplamak için kütle ve hacminin bilinmesi gerekir.Bir maddenin yoğunluğu, Yoğunluk=Kütle/hacim eşitlği ile bulunur.Yoğunluk birimi g/mL dir. Suyun yoğunluğu 1 g/mL dir. Bu durumda yoğunluğu 1 den büyük olan maddeler suda batar.Küçük olan maddeler ise suda yüzer. Demirin yoğunluğu 7,8 g/mL,buzun yoğunluğu ise 0,9 g/mL’dir.Buna göre demir suda batar buz ise suda yüzer.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.