Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Halk edebiyatının kavramı tanımı

Halk edebiyatının kavramı tanımı

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-04 10:07:04

    Cevap : Halkın edebî zevkini karşılamak üzere sözlü olarak ortaya konan, kendine has bir dile ve üslûba sahip edebiyat koluna HALK EDEBİYATI denir.
    Halkın asırlardan beri kuşaktan kuşağa sözlü olarak taşıdıkları sözlü kültürü halkbilimi ve bu kültürel kesitin destan, masal, atasözü, tekerleme, efsane, türkü, ağıt ve ninni gibi manzum ve mensur anlatı ve şiir gibi verimlerini içeren kısmını da Halk Edebiyatı olarak adlandıran anlayış Türkiye'de XX. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır.

    Türk Halk Edebiyatı kendi içinde üç kısma ayrılır.
    1. Anonim Halk Edebiyatı
    2. Tekke ve Tasavvufi Halk Edebiyatı
    3. Aşık Tarzı Halk Edebiyatı

    HALK EDEBİYATININ ÖZELLİKLERİ
    1-Türk Halk Edebiyatının hece vezni,kafiye düzeni nazım birimi olarak dörtlüklere dayalı türleri, koşma ve mâni nazım şekli esasına dayalıdır.
    2-Türk halk şiiri ve nesir-nazım karışık destan ve halk hikâyesi gibi türleri gerek İslâmiyetten önce ve gerekse sonraki devirlerinde daima müzikle birlikte icra edilmiştir. 
    3-Halk şiirinin icrasında daima diyaloga yer verilmiştir. 
    4-Türk Halk Edebiyatının bütün türlerinde eserler başlangıcından bu yana büyük ölçüde irticalen (doğaçlama) yaratılmış, ezberlenip hafızalarda muhafaza edilerek sözlü gelenek vasıtasıyla yayılmıştır. 
    5-Türk Halk Edebiyatı ürünleri, yukarıda sıralanan bazı süreklilik gösteren özelliklerinden hareketle, sözlü olma, geleneğe bağlılık, çeşitlenme  sözlü kültür ortamında anonimleşebilme ve kalıplaşma gibi sözlü edebiyatın evrensel niteliklerini taşımaktadır.
    6-Türk milletinin çok büyük bir çoğunluğuna hitap eden Halk Edebiyatının Anonim, Âşık ve Tekke gibi geleneklerinde oluşturulan ürünlerde yaratıldıkları devrin ve çevrenin yaygın Türkçesi kullanılmıştır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.