Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Hareketlerimizi kontrol edebilme becerisi

Hareketlerimizi kontrol edebilme becerisi

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-01-12 11:55:49

    Cevap :

    Kendini Kontrol Etme Becerisi: Marshmallow Testi 

    Karşınızda upuzun, sizin en sevdiğiniz yemeklerin sıralandığı bir sofra gördünüz. Dikilmiş ona bakarken etrafınıza baktığınızda kimselerin olmadığını, sanki sofranın sizin için kurulmuşcasına durduğunu fark ettiniz. O an ne yapardınız? İç denetiminize sahip çıkıp sofranın sahibi var mı diye bekler miydiniz yoksa sofraya dalıp yemekleri silip süpür müydünüz? Kiminiz ‘Evet yerim’, kiminizin ‘Hayır yemem’ dediğini duyar gibiyim. Peki bu deneyi bir çocuğa uygulasaydık ve karşısına şu, en sevdikleri marshmallowlardan koysaydık ne olurdu?

    Zevki Erteleme Becerisi Testi: Marshmallow

    İlk defa 1970 yılında Colombia Üniversitesi’nde Walter Mischel tarafından uygulanan “Marshmallow Testi” yani “Zevki Erteleme Becerisi Testi”, 45 yıldır 4 ve 6 yaş aralığında anaokulu çağındaki çocukların, kendini kontrol edebilme ve duygularını yönetme becerilerini ölçmek için uygulanıyor.

    Deneyin Aşamaları

    Araştırmacı, çocuğu bir masaya oturtur ve önüne bir marshmallow bırakır. Çocuğa bir kaç dakikalığına buradan ayrılacağını bu süre içerisinde eğer isterse marshmallowu yiyebileceğini ancak yemeyip dönmesini beklerse ve önündeki marshmallowu yemezse gelince bir marhsmallow daha vereceğini söyler.

    marshmallow deneyi

    Marshmallowla yalnız kalan çocuklar zor anlar yaşarlarken tabii ki kimi dayanamayıp yedi, kimi ise sabırla ikinci marshmallowu bekledi.

    Zevki Erteleme Testi ile iki önemli şey gözlemlendi:

    1. Kendini kontrol edebilme becerisi.
    2. Beklemenin çocuk için ne kadar uygulanabilir bir şey olduğu.

    Bu deneyde, çocuğun güdülerini kontrol etmesi  ve beklerse çok daha iyi bir ödül kazanmanın mantıklı olduğunu düşünerek karar verme becerisini göstermesi bekleniyor. Diğer bir deyişe hem duygularını hem de mantığını kullanması bekleniyor.

    Araştırma çocuk daha küçükken uygulanarak, sonrasında zevki erteleyenler ve ertelemeyenler arasındaki akademik başarı durumu inceleniyor. Sonuç çarpıcı. Testi geçerek alacağı zevki erteleyebilen çocuklar erteleyemeyenlere göre akademik açıdan daha başarılı ve sınavlarda daha yüksek skor alıyorlar. Madde-alkol bağımlılık riskleri daha az, ebeveynlerinin gözlemlerine göre sosyal becerileri çok daha iyi.

    Peki bu kadar önemli olan öz-denetimimizi geliştirebilir miyiz? Nasıl geliştirebiliriz?

    Öz (İç) Denetim Nasıl Geliştirilir?

    Orijinal çalışma, çocukların zevki erteleme (bekleyebilme) yeterliliğine sahip olmalarını sağlayan birkaç önemli unsurun keşfedilmesini sağlamıştır.

    Örneğin, zevki erteleyen çocukların ödüle değil başka düşüncelere odaklandıkları ve böyle çocukların stres ve kaygıdan uzak, neşeli düşüncelere sahip çocuklar oldukları ortaya konulmuştur.

    Araştırmacılar bu bulgulara dayanarak öz-denetimin gerekli olduğu durumlarda, insanın iki farklı sistemin etkisi altında kaldığını söylüyor:

    Sıcak sistem: Buna dürtüsel veya duygusal sistem adı da verilir. Sıcak sistem aktive olduğunda kişi ödüle odaklanır, örneğin; şekerin tadını hayal eder. Bu davranışlar öz-denetimi azaltır.

    Soğuk sistem: Buna rasyonel veya nötr duygusal sistem adı da verilir. Soğuk sistem aktive olduğunda ise kişi ödülü düşünmez, başka konulara odaklanır ve bu strateji sayesinde öz-denetim sağlanır, zevki erteleme yeterliliği artar.

    Sonuç olarak, öz denetimi sağlamak için öz denetimin gerekli olduğu durumlarda, soğuk sistem stratejisi kullanarak ödül düşüncesinden uzaklaşıp sürecin eğlenceli geçmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, dikkatinizi dağıtmanızı sağlayacak alakasız konulara, olumlu deneyimlere odaklanmak olacaktır. 





    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-12 11:53:47

    Cevap :

    Beyin yapısı

    Merkezi Sinir Sistemi, ansefalon ve omurilikten oluşur.

    1. Ansefalon Bu, beceri ile korunan ve çevrelenen CNS'nin merkezi kısmıdır.
    2. Omurilik vertebral kanalda bulunan ve ensefalonu vücudun geri kalanına bağlayan uzun beyazımsı bir kordur. Beyin tarafından sağlanan tüm bilgileri vücudun geri kalanına aktararak, ensefalon ile vücut arasında bir tür bilgi yolu oluşturur.

    Kısaca şunu söyleyebiliriz; filogenetik gelişime bağlı olarak insan ansefalonu üç "beyne" ayrılır:

    ARTBEYİN: Omurgalıların en yaşlı ve en az gelişmiş yapısıdır. Artbeyinin yapısı ve organizasyonu en basit olanıdır. Hayatta kalmak ve hareketlerimizi kontrol etmek için ihitiyacımız olan temel fonksiyonları düzenlemekten sorumludur. Bu yapıların alacağı yaralanmalar ciddi hasarlar ya da ölüme yol açabilir. Artbeyin omuriliğin hemen üst tarafında yer alır ve çeşitli yapılardan oluşur:

    1. Soğanilik: Nefes almak, kan basıncı, kalp atışı ve sindirim gibi otomatik işlevlerimizi kontrol etmeye yardım eder.
    2. Anüler tümsek ya da pons Omurilik soğanı ve ve ortabeyin arasında yerleşmiş olan ansefalon kökünün parçasıdır. Omurilik ve soğaniliği serebral korteks ve/veya beyinciğin hemisferlerinin üst yapılarına bağlar. Beynin otomatik işlevlerini kontrol etmek için kullanırılır ve uyanık hal seviyleri, bilinç hali ve uyku düzenlemesinde önemli rolü vardır.
    3. Beyincik: Beynin alt tarafında yer alır ve ansefalondaki ikinci en geniş yapıdır. Vücudun farklı duyusal ve motor yollarından alınan bilgilerin tümü beyinde beyincikte bütünleştirilir, ve bu yüzden asıl işlevi hareketi kontrol etmektir. Duruş ve dengeyi kontrole yardım etmenin yanısıra insanların hareket etmeyi, yürümeyi, bisiklet binmeyi öğrenmesini de mümkün kılar. Bu yapıya alınan hasarlar hareket ve koordinasyon problemleri, ve duruşu kontrol sorunlarının yanında bazı daha üst bilişsel süreçlerde de işlev bozukluklarına yol açar.

    ORTABEYİN: Arka ve ön beyni birleştiren, motor ve duyusal dürtüleri yönlendiren yapıdır. Bilinç deneyimi için doğru çalışması ön bir gereksimdir. Beynin bu bölümüne alınan hasarlar bazı hareket problemleri, çarpıntı, setleşme, tuhaf hareketlerden sorumlu olabilirler.

    ÖNBEYİN: Ansefalondaki en gelişmiş ve evrilmiş yapıdır ve en karmaşık yüksek organizasyona sahiptir. İki ana bölümden oluşur:

    1. Diansefal: Beynin iç kısmında yer alır. Talamus ve hipotalamus gibi önemli yapılardan oluşur.
    2. Talamus: Beynin tekrardan iletim istasyonu gibidir: alınan duyusal bilgilerin (işitsel, görsel ve dokunsal) çoğunu iletir ve bunların beynin geri kalan bölümlerince işlenmesini sağlar. Ayrıca motor kontroled kullanılır.
    3. Hipotalamus: Beynin merkez bölgesinde yer alan, duyguların düzenlenmesi ve açlık, susuzluk ve uyku gibi birçok vücut işlevini çok önemli rolü olan bir bezdir.
    4. Serebrum: Beyin olarak bilinir ve tüm beyin korteksini,(gri maddeden oluşan ince tabaka, oluklar ve katlar halinde kırışıklar), hipokampus ve bazal gangliyayı kaplar.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.