Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Hava kirliliğinin sebepleri

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    • 2015-04-08 06:29:18

    Cevap : 1. Yanma Olayları
    2. Hızlı Nüfus Artışı
    3. Plansız Şehirleşme ve Sanayileşme
    4. Meteorolojik Olaylar ve Topoğrafik Yapı
    5. Yeşil Alanların Azalması
    6. Kentleşme ve Kentleşme Dokusu
    7. Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Kirlilik

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    • 2015-04-08 06:38:11

    Cevap : Havayı Kirleten Önemli Kaynaklar Baca gazları, Enerji santralleri, Orman yangınları, Petrol rafineleri, Egzoz gazları, Demir-çelik fabrikaları, Çimento fabrikaları, Kum fırtınaları, Volkan patlamaları, Kimyasal üreten fabrikalar.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-04-08 06:41:09

    Cevap : Hava kirliliği; canlı hayatı olumsuz etkileyen, havadaki yabancı maddelerin normalin üşütün de değerlere ulaşarak havanın fiziksel, biyolojik ve kimyasal özelliğinin bozulmasıdır. Günümüzde en önemli çevre sorunlarından biri de hava kirliliğidir. Taşıtların çıkardığı gazlar, fabrika bacalarından çıkan gazlar, kömür, petrolün yanmasından açığa çıkan gazlar volkanik patlamalardan açığa çıkan gazlar hava kirliliğini oluşturan en önemli maddelerdir. Isınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömür kullanımı sonucu çıkan dumandaki kükürtdioksit havadaki su buharı ile birleşerek asit damlacıkları olarak yeryüzüne iner. Ormanlara, akarsu ve göl sularına olumsuz etkileri olan asit yağmurları taşınmaz kültür hazinelerimize de zarar verir. Egzoz gazlarından yayılan karbonmonoksit ve hidrokarbonlar da sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu gazların havada güneş enerjisi etkisiyle oluşturdukları kimyasal tepkimeler sonucu yoğun sis meydana gelir. Bu sis; astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ayrıca cilt ve gözlerde tahrişe neden olur. Ağaç ve bitkileri de zehirler. Metallerde paslanmaya, renk değişikliğine, betonda kalkmalara ve toprağın veriminin düşmesine neden olur. Kömür, petrol, mazot gibi yakıtlardan çıkan karbondioksit atmosferin yüksek katmanlarında bir karbondioksit tabakası oluşturur. Oluşan bu tabaka yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının dünya dışına çıkmasını engeller. Böylece atmosfer ısınır. Bu olay sera etkisi olarak bilinir. Sera etkisi dünya sıcaklığının artmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak iklimlerin değişeceği, bazı bölgelerin çoraklaşacağı, buzulların eriyeceği ve deniz yüzeyinin yükseleceği öne sürülmektedir. Aerosollerde ve soğutucularda kullanılan bazı gazlar da havayı kirletmektedir. Bu kirlilik güneşten gelen zararlı mor ötesi ışınları tutan ozon tabakasına da zarar vermektedir. Volkanik patlamalar ile kendiliğinden çıkan orman yangınları (aşırı sıcaklık ve kuraklık etkisiyle) havanın kirlenmesine neden olur. Bu kirliliğe doğal hava kirliliği denir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Ugur

    • 2015-04-08 06:43:03

    Cevap : Hava kirliliğinin nedenleri ve kaynakları
    Atmosfer, genellikle içerisine karışan toksinli maddeleri eriterek etkisiz hale getirmesine rağmen meteorolojik ve topoğrafik şartlara bağlı olarak devamlı bir şekilde kirlenmektedir. Çeşitli amaçlarla yakılan ateşler, fabrika ve ev bacalarının dumanları, araçların egzost gazları havaya zehirli gazlardan olan karbon monoksit, kükürtdioksit ve nitrik asit gibi gazların bol miktarda karışmasına neden olur. Hava kirliliğine neden olan kirleticilerin, kaynaklarına göre hava kirliliği, tabii kaynaklardan meydana gelen kirlilik ve insan faaliyetleri sonucu suni kaynaklardan meydana gelen kirlilik olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Tabii kirliliği oluşturan,doğada bulunan kirletici kaynaklarından; tozlar, meteorlar, yeryüzündeki büyük çöl alanlarından ve kumluk alanlardan rüzgarlarla atmosfere taşınırlar; orman yangınları ile atmosfere önemli miktarlarda duman ve zehirli gazlar karışır;foto kimyasal olaylarla azot dioksit; yanardağlardaki volkanik faaliyetler sonucunda kükürt dioksit, hidrojen klorür, hidrojen florür;deniz çalkalanmasından sodyum klorur sayılabilir. Hava kirliliğinde, tabii kirlilik kaynaklarından çok suni kaynaklardan meydana gelen kirlilik önemlidir. Çünkü günümüzde insanları en çok ilgilendiren, özellikle büyük yerleşim merkezleri ve sanayi alanlarındaki hava kirliliğidir. Bu kirlilikte daha çok insanfaaliyetleri sonucu meydana gelir. İnsan yapımı kirlilik kaynaklarını ise kabaca:
    1. Ulaşım
    2. Katı yakıtlar
    3. Elektrik santralleri
    4. Endüstri ve ısınma için kullanılan yakıtlar
    5. Endüstriyel işlemler
    Olarak sınırlanabilir. İnsan tarafından oluşturulan kaynaklardan oluşan bu kirlilik, bulunan bölgenin endüstriyel gelişimi, nüfusu, şehirleşme durumu gibi faktörlere bağlı olarak değişim gösterir.
    Hava kirliliğinin sebepleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.