Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Homeostazinin sağlanmasında geri bildirim mekanizmasının önemini örneklerle açıklayınız

homeostazinin sağlanmasında geri bildirim mekanizmasının önemini örneklerle açıklayınız sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-03-10 12:59:13

    Cevap :

    Homeostaz (homeostasis): 
    Çevresinde gerçekleşen olumsuzluklar karşısında hücrenin kendi dengelerini koruma çabası, değişen koşullarda iç dengenin aktif düzenlemesidir. 

    HOMEOSTASİN KONTROLÜNDE GERİ BİLDİRİM MEKANİZMALARI:


    Homeostazın kontrolünde rol alan iki temel mekanizma Negatif ve Pozitif geri bildirim mekanizmalarıdır. Geri bildirim mekanizmaları sinirsel gerekse hormonal yollar ile etki ederler.
     
    Negatif geri bildirim başlangıçta oluşan değişimi azaltan, baskılayan veya durduran bir etki ortaya çıkartır. Bu mekanizma her zaman homeostaza geri dönüşü sağlayan bir mekanizmadır. Negatif geri bildirim ile sağlanan düzenlemeye verilebilecek örneklerden bir tanesi, kan glikoz düzeyinin düzenlenmesidir. Vücudumuzdaki tüm hücrelerin enerji kaynağı olarak kullandığı glikoz yaşamın devam edebilmesi için gerekli temel ihtiyaçlardan biridir. Dolayısı ile kan glikoz düzeyi organizma tarafından sürekli belirli bir düzeyde tutulmalıdır (70 - 100 mg/dl). Beslenmenin hemen ardından kanda glikoz düzeyi yükselmeye başlar. Bu yükseliş pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonunun salınımını tetikler. İnsülin, başta kas hücreleri olmak üzere birçok hücreye glikoz girişinde kritik rol oynar. Ayrıca glikozun karaciğer ve kasta glikojen şeklinde depolanmasını sağlar. Görüldüğü gibi İnsülin hormonu kan glikoz düzeyi azaltarak normal değerine döndürme yönünde etki eder. Kan glikoz değeri normal haline döndüğünde insülin salgısı da normal düzeyine döner ve homeostaz korunmuş olur. Vücut ısısının düzenlenmesi, kan basıncının (tansiyon) düzenlenmesi, solunumun düzenlenmesi, kanda oksijen ve karbondioksit düzeylerinin düzenlenmesi gibi birçok düzenleme negatif geribildirim mekanizması ile kontrol edilmektedir.
     
    Pozitif geribildirim mekanizması ise temelde başlangıçta oluşan değişimi güçlendiren ve homeostazdan uzaklaştırabilecek bir mekanizmadır ve organizma tarafından daha seyrek olarak kullanılır. Pozitif geribildirim mekanizmasının organizmada kullanıldığı 2 önemli olaydan ilki doğum sırasında oksitosin hormonunun giderek artan salınımı ve uterus kaslarının kasılması ile bebeğin doğumunun kolaylaşmasıdır. Oksitosin hormonu arka hipofizden salınan, serviks ve uterus’un gerilmesi ile salınımı artan bir hormondur. Bu hormonun artışı uterus kasılmalarını (doğum kasılmalarını) daha da güçlendirerek hem bebeğin doğum kanalına itilmesini hem de daha çok oksitosin salınmasını sağlar. Artarak devam eden bu döngüsel olay bebeğin doğumu ile son bulur. İkinci olay ise kanamanın durdurulmasıdır (hemostaz). Kanamanın durdurulmasında önemli basamaklardan biri olan kanın pıhtılaşması aşamasında pozitif feedback regülasyon gerçekleşir. Damar bütünlüğü bozulup kanama gerçekleştiğinde kan pulcuklarının (trombosit) aktive olması sonucu başlayan döngü çok hızlı bir şekilde daha da fazla trombositin aktive olması ve pıhtılaşmanın gerçekleşmesi ile sonlanır. Belirtilen iki olay organizmada pozitif geribildirim mekanizmasının kullanıldığı olaylardır ve kontrollü olarak gerçekleşir. Ancak yaşlanma ya da bazı patolojik durumlarda homeostazdan uzaklaştırıcı pozitif geribildirim mekanizmalarının hâkimiyeti ortaya ölüm ile sonuçlanabilecek durumlar çıkartabilir.
     
     
     
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.