Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Hücreyi destekleyen organel

Hücreyi destekleyen organel hangisidir

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-11-27 07:57:49

    Cevap :

    Hücreyi destekleyen organel sitoplazma içindeki ENDOPLAZMİK RETİKULUM'dur. Endoplazmik retikulum kısaca ökaryot hücrelerde hücre zarı ile çekirdek zarı arasında uzanan, kanalcık ve borucuklar sistemidir. Hücre zarın ve çekirdek dış zarından oluşur. Genel olarak, depolama, paketleme ve hücre hiçi madde iletiminde, mekanik etkilere karşı korumada, hücreye desteklik sağlamada etkilidir.

    Bunun dışında Sitoplazmada hücreye şeklini veren, hücre şeklini destekleyen ve hücre içerisinde madde iletiminde rolü olan protein filamentleri vardır. Bu protein filamentleri hücre içerisinde ağ gibi dağılarak hücre iskeletini oluştururlar. Hücre iskeleti üç farklı iskelet elemanından meydana gelir:
     
    Bunlar;
    1. Mikrotübüller,
    2. mikrofilamentler
    3. intermedier (ara) filamentlerdir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-11-27 08:00:59

    Cevap : Sözlükte ENDOPLAZMİK RETİKULUM Nedir:
    Endoplazmik Retikulum hücre içini ağ gibi saran bir yoldur. Görevi madde iletimini gerçekleştirmektir. Sitoplazmada besin dolaşımını, yağ ve hormon sentezini sağlayan, hücre zarı ve çekirdek zarı arasında yer almış bir sıra karışık kanallar sistemidir. Üzerinde ribozom bulunmayanlarına “taneciksiz (granülsüz) endoplazmik retikulum” denir ki, burası steroid hormon salgılayan hücrelerde steroid yapımının, diğer hücrelerde ise zehirsizleştirme olayının gerçekleştiği yerdir. Granüllü E.R üzerinde küçük tanecikli ribozomlar bulunduğu için protein sentezi, granülsüz E.R ise yağ sentezi yapar.

    Endoplazmik Retikulum
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-11-27 08:00:59

    Cevap : Destek sistemi organelleri: Mikrotübüller, filamanlar ve arafilamanlardır. Hücrenin iskelet sistemini oluştururlar.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2020-11-27 08:05:35

    Cevap : Organeller bir organizmanın hücresinin duvarında bulunan küçük yapılardır.
    Organellerin hepsi hücrenin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Hücre içerisinde olması gereken düzenli bölünme bu organeller sayesinde gerçekleşir.

    Organeller

    - Ribozom
    - Endoplazmik retikulum
    - Golgi Cisimciği
    - Lizozom
    - Koful
    - Sentrozom
    - Mitokondri
    - Plastitler
    - Hücre çekirdeği

    Organel Görevleri Nelerdir?

    Ribozom: Ribozom hücrenin en önemli organellerinden biridir. Hücre içerisinde protein sentezini ribozom yapar. Ribozomun herhangi bir zarı da yoktur.

    Endoplazmik Retikulum: Sitoplazma içinde ki madde alıverişini sağlayan organeldir. Ayrıca endoplazmik retikulum hücre için gerekli olan maddeleri de depo eder.

    Golgi Cisimciği: Hücre içindeki salgı üretimi ve maddelerin paketlenmesi golgi cisimciği sayesinde olur.

    Lizozom: Hücre bir takım sindirimlere ihtiyaç duyar. Hücre içindeki sindirimleri gerçekleştiren lizozom bakteriler ve alyuvarlar hariç bütün hücrelerde yer almaktadır.

    Koful: Hücre içerisinde ki atık maddeleri ve aynı zamanda besinleri depolayan organeldir. Özellikle yaşlanmış olan hücrelerde koful büyük olur. Aynı zamanda sayıca da azdır.

    Sentrozom: Sentrozom organeli hücrenin bölünmesini sağlar.

    Mitokondri: Hücre solunuma ihtiyaç duyar. Hücre içerisinde ki oksijenli solunumu mitokondri gerçekleştirir. Aynı zamanda hücrenin ihtiyaç duyduğu enerjiyi de mitokondri üretir.

    Plastitler: Plastitler hücreye renk veren organellerdendir.

    Hücre Çekirdeği: Hücrenin büyüme, çoğalma, hücre onarımını hücre çekirdeği gerçekleştirir.



     
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.