Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 9 yıl önce
  • 1 Cevap

Hukuk düzeninin kaynakları nelerdir

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    • 2015-03-25 17:36:49

    Cevap : A. HUKUKUN YAZILI KAYNAKLARI
    Sürekli, genel ve soyut hükümlerdir. Bir hakimin öncelikle başvuracağı kaynaklardır. Kalsen’in Normlar Hiyerarşisi diye bilinen anlayış, kurallar arası alt-üst ilişkisini teşkil eder . Buna göre alta basamaktaki norm geçerliliğini üst normdan alır. Alt- üste uymak zorundadır

    Anayasa: Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa, esas kanun”dur. Devletin kişilerle ve kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerindeki temel hak ve hürriyetlerini belirler. Anayasaya aykırı kanun çıkarılamaz. Hiç kimse veya hiçbir organ anayasaya aykırı bir devlet yetkisi türetemez, kullanamaz. Değiştirilmesi kolay olan anayasa yumuşak; değiştirilmesi zor olan sert anayasadır. Türkiye’nin 1982 Anayasası gibi değiştirilemez maddeler içeren anayasalar serttir. Sert anayasalar salt çoğunluk, nitelikli çoğunluk gibi koşullara sahiptir. Değiştirilmesi süre yasağı ile sınırlanmış anayasalar da serttir. Çerçeve anayasa:Kısa ve öz maddelerden oluşur. (TC.1921 Anayasası) Kazuistik anayasa: Uzun, ayrıntılı maddeler içerir. Kanun- ı Esasi, 1924, 1961, 1982 Anayasaları örnektir.

    Kanunlar:
     Anayasanın yetkili kıldığı organ tarafından yazılı bir şekilde çıkarılan; genel, sürekli ve soyut hukuk kurallarıdır. Kanun koymaya yetkili organ anayasada belirtilir. Kanun koyucuya “yasama organı” denir. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.y

    Kanun hükmünde kararname:
     Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kanunla yetki vermesi üzerine Bakanlar kurulunca, belli konuları düzenleyen kurallardır. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.

    Tüzükler:
     Bir kanunun uygulamasını göstermek veya kanunun gereklerini belirtmek üzere, Danıştay’ın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır. Cumhurbaşkanı imzaladıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.

    Yönetmelikler: 
    Başbakanlık, bakanlık ve diğer kamu tüzel kişiliklerinin kendi görev alanlarıyla ilgili kanun ve tüzükleri uygulamak üzere çıkarılan yazılı kurallardır.

    B. HUKUKUN YAZISIZ KAYNAKLARI
    Kendiliğinden oluşan, toplum vicdanında yer alan, ikincil derecede kurallardır. Örf, adet ve gelenekler buna örnektir.

    C. YARDIMCI KAYNAKLAR
    Hukuki uyuşmazlıkların çözümünde, gerekli hallerde başvurulan kaynaklardır.

    Bilimsel görüşler(doktrin-öğreti): Tartışmalı konularda hukukçuların ileri sürdüğü düşünce ve görüşlerdir.

    Mahkeme kararları(emsal- içtihat): Mahkemeler tarafından verilen kararlardır. Hakimler karar verirken benzer olay hakkında verilen üst mahkeme kararlarını dikkate alır. Bu kararlar içtihat olarak bilinir. Bunun kullanılmasına içtihat hukuku denir. Benzer olaylara benzer kararların verilmesi “yargı birliği ilkesi”nin bir gereğidir. Aynı suça aynı ceza verilmesi, anayasada yer alan eşitlik ilkesinin de bir gereğidir. Benzer hususlarda verilen farklı kararları ve uyuşmazlıkları önlemek adına ” Yargıtay Büyük Kurulu”nun “İçtihatları Birleştirme Kararları” vardır. Bu kararlar herkesi bağlar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.