Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Hukuki işlem ne demek

hukuki işlem ne demek

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-07 20:15:13

    Cevap : Hukuki işlemler, kişilerin hukuki sonuç
    doğurmaya yönelik irade açıklamalarıdır. Daha geniş bir ifadeyle, hukuki işlemler, bir veya birden fazla kişinin, hukuk düzeninin çizdiği sınırlar içinde hukuki sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamalarıdır.

    • Hukuki işlem kavramı, hukuki eylem kavramından farklıdır.

    Hukuki İşlemin Unsurları

    Hukuki işlemin üç unsuru vardır; bunlar:

    1. Kurucu Unsurlar
    2. Geçerlik Unsurları
    3. Etkinlik Unsurları

    Hukuki İşlemin Kurucu Unsurları

    Hukuki işlemin iki kurucu unsuru vardır. Bunlar, irade açıklaması ve iradenin
    yönelmiş olduğu hukuki sonuçtur.

    (1) İrade Açıklaması: İrade açıklaması, bir kişinin bir hakkı veya bir hukuki ilişkiyi kurma, değiştirme veya ortadan kaldırmaya yönelik iradesini dış dünyaya açıklaması veya bildirmesidir. İrade açıklaması, açık (sarih) olabileceği gibi, üstü kapalı (zımni) da olabilir. Bir kimse iradesini, şüpheye mahal vermeyecek bir biçimde sözle, yazıyla yahut bir hareketle açıklarsa açık irade beyanında söz edilir. Buna karşılık, irade beyanı kişinin hareket tarzından, genel davranışından çıkarılabiliyorsa kapalı (zımni) irade beyanından bahsedilir. Örneğin, sipariş vermediği halde kendisine gelen kitabı açıp okuyan, önemli yerlerini çizen kişinin bu davranışı kitabı kabul ettiği anlamına gelir.

    • (2) İradenin Yönelmiş Olduğu Hukuki Sonuç:
    İrade beyanı sözlü olabileceği gibi yazılı da olabilir. Diğer bir deyişle, hukuki bir sonuca yönelmiş olan irade beyanının
    sonuç doğurabilmesi için onun belli bir şekle bürünmüş olması kural olarak şart değildir. Ancak, bazı hukuki işlemlerin sonuç doğurabilmesi için irade açıklamasının belli şekillerde yapılması gerekir. Örneğin, taşınmaz satımına ilişkin irade beyanının resmi şekilde tespit edilmiş olması gerekir.

    Hukuki İşlemin Geçerlik Unsurları

    Hukuki işlemler iradenin açıklanması ve bu iradenin belli bir hukuki sonuca yönelmesi ile kurulmuş olur. Ancak bu şartların gerçekleşmesi hukuki işlemin kurulması için yeterli ise de onun geçerliliği için yeterli değildir.

    1. Her şeyden önce hukuki işlem yapan kimsenin hukuki işlem yapabilme ehliyetine sahip olması gerekir.
    2. İkinci olarak, hukuki işlem, hukuk düzeninin emredici hükümlerine aykırı olmaması gerekmektedir.
    3. Hukuka, ahlaka aykırı bir sonuca yönelen, kişilik haklarına aykırı olan, imkânsız bir edimi içeren ve muvazaalı olan işlemler de geçerli değildir (MK. m. 23, Bk. m. 18, 19, 20). Bununla birlikte, irade beyanının hata, hile ve tehdit ile sakatlandığı durumlarda hukuki işlem iptal edilebilir (Bk. m. 23, 28, 29).

    Hukuki İşlemin Etkinlik Unsurları
    • Hukuki işlemin etkinlik unsurları, hukuki işlemlerin kuruluşuyla ilgili olmayıp, hukuki işlemin sonuç doğurması için gerekli olan şart ve unsurlardır.

    • Bu unsurlara örnek olarak kanunî temsilcinin icazet vermesi gösterilebilir. TMK m. 451’e göre, küçük veya kısıtlının yaptığı işlem, kanunî mümessili izin verinceye kadar askıdadır. İcazet verirse hüküm ve sonuçlarını doğurur. Aksi takdirde hüküm ve sonuç doğurmaz. Aynı şekilde ölüme bağlı tasarrufların hüküm ve sonuç doğurabilmesi ölüm olayının gerçekleşmesine bağlıdır..

    Hukuki İşlemin Sakatlığı ve Türleri

    • İrade ile beyan (açıklama) bazen birbirine uymaz. Bu uygunsuzluk isteyerek meydana getirilebileceği gibi, bazen de istemeden meydana gelebilir.
    • İşte bu gibi durumlarda irade beyanının sakatlığından, hukuki işlemin sakatlığından söz edilir

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.