Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

HUKUKUN DERLENMESİ (KODİFİKASYON-KANUNLAŞTIRMA- TEDVİN)

HUKUKUN DERLENMESİ (KODİFİKASYON-KANUNLAŞTIRMA- TEDVİN)

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    yayayekokocambo

    • 2020-12-18 18:29:06

    Cevap : Kodifikasyon kelimesinin etimolojik kökeni Latince ''codex'' kelimesine dayanmaktadır. Codex kelimesi, düzenleme ve derleme manâlarına gelmektedir.  Dolayısıyla Fransızca'dan direkt dilimize geçen ve hukuk alanında kullanılagelen codification kelimesi de aslında  Fransızlara Latince'den tevarüs etmiştir. Kelimenin anlamı, kanun derlemesi, temerküzü, kanunlaştırma demektir; yani bir spesifik konu hakkında kompleks hâlde bulunan hukuki niteliği haiz kuralların, kaidelerin bir yazılı metin dahilinde vâzedilmedir.  Codex (derleme) niteliğindeki bazı kanunlara bakılacak olursa: Hammurabi Kanunları,  Corpus Iuris Civilis ve benzeri.
    Franz Wieacker'ın belirtimiyle kodifikasyon, Orta ve Batı Kıta Avrupası hukuk kültürünün kazanılması ve savunulması bir hayli zor olan ve bu veçhesi dolayısıyla paha biçilemez değerde apayrı bir eser niteliğindedir. Bu bağlamda Max Weber de bu kavramın özellikle Avrupa'da hukukunu rasyonalize etme çabalarının bir ürünü olduğunu düşünmüştür. Wieacker, Weber gibi düşünürler yukarıda bahsolunan bu kanunlaştırma olgusunu, Aydınlanma Aklı'nın bir getirisi olduğu kuvvesindedirler. (Felsefi olarak Aydınlanma Aklı, hayata dair her şeyi olduğu gibi hukuku da kuralları da politikayı da biçimlendirme niyetindeydi.) Sözgelimi Code Civil, Allgemeines Bürgerliches Gesetzbuch (aBGB) gibi kanunlar, kanunlaştırma olgusunun müşahhas kılınmış halleridir.
    Bentham bu kavramı, hukukun bütünü içinden ekseri miktarda kısmın alınmak suretiyle bu alınan kısma yeni bir elbise giydirme çabası olarak niteler. Bentham'a göre kodifikasyon, sıradan bir yasama faaliyeti değildir;  hukukun bir alanını tümden kapsamaktır.
    Türkiye'de ise kodifikasyona müteallik mentalite, Batı'nın bu alana dair yaklaşımından gerek teorik gerekse de pratik olarak ayrı bir düzlemde değerlendirilmelidir. Bizde kanunlaştırma kendini ''iktibas'' şeklinde göstermiştir. Bu anlamda sözgelimi, 1926 tarihli TMK, İsviçre Medeni Kanunu'nun iktibas edilmesi metoduyla varoluşa ermiş şeklidir.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.