Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 8 yıl önce
  • 2 Cevap

Hz.Ömer

Aşağıdakilerden hangisi hz.ömer'in halifeliği zamanında yapılmıştır??

a) ilk donanmanın kurulması

b)kuran-ı kerim'in kitap haline getirilmesi

c)posta ve adliye teşkilatının kurulması

d)islam devleti'nin başkentinin şam'a taşınması

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-05-25 05:29:13

    Cevap : Hz.ÖMER (r.a) DÖNEMİ (634-644)
    Hz. Ebubekir(r.a) hastalandığı zaman tavsiyetname hazırlayarak kendinden sonra Müslümanlar arasında karışıklık çıkmasını önlemek için, Hz. Ömer(r.a) Halife olmasını istemiştir. Böylece Hz. Ömer(r.a) hiçbir itiraz meydana gelmeden islam devletinin ikinci halifesi halife olmuştur. Hz. Ömer (r.a) adaleti ve doğruluğu ile ün kazanmıştır.

    Hz. Ömer(r.a) başa geçince Halid Bin Velid`i ordu komutanlığından alarak,Ebu Hubeyde`yi atamıştır.Dört Halife döneminde fetihlerin en çok yoğunlaştığı dönemdir.

    Bu dönemde Sasaniler ve Bizans’la mücadele edildi. Hz. Ömer (r.a) halife olduğu sırada Suriye’de fetih hareketleri devam ediyordu. Hz. Ömer (r.a) Suriye’nin fethedilmesine önem verdi. İslam ordusu 635 `de Şam`ı (Dimaşk) kuşatmış ve altı ay süren mücadele sonunda şehri ele geçirmiştir. Fethedilen şehirlerdeki Hristiyanlar din ve ibadetlerinde serbest bırakıldılar. Suriye’nin fethi tamamlandığında Filistin ve Kudüs hariç her yer fethedilmişti. Kudüs halkı sıranın kendisine geldiğini görerek Bizans’tan yardım istedi. Bunun üzerine Kudüs Bizans`tan yardım istemiş imparator Herakleois deniz yoluyla Kudüs`e yardım göndermiştir.

    Suriye`deki tüm İslam orduları Arm ve As başkanlığında birleşerek Bizans kuvvetleri ile karşılaşmışlardır.
    636 yılında Ecnadin denilen yerde yapılan savaşı İslam ordusu kazandı.Böylece Suriye ve Filistin’de Müslümanların karşısına çıkacak bir Bizans ordusu kalmadı.
    Savaşın sonunda Kudüs kuşatıldı. Kudüs patriği şehri ancak halifeye teslim edeceğini söyleyince Hz. Ömer (r.a) Kudüs’e gelerek şehri teslim aldı.
    Kudüs’ün fethinden sonra ilk cami, “ Mescid’ül Aksa” ismiyle yapıldı.

    Kudüs’ün Alınmasıyla Irak ve İran Üzerine Seferler Düzenlenmiş ve Savaşlar yapılmıştır.Bu savaşlar;

    Köprü Savaşı (634)
    Hz. Ömer (r.a), 634 yılında Irak’ı Almak İçin Ebu Veyde komutasında Büyük bir ordu göndermiştir. Bu Savaş Sasaniler ile Müslüman Araplar arasında yapılmıştır.
    Müslümanların , Kufe yakınlarında Fırat nehri üzerinde bir köprü kurarak , Sasanilere saldırması ile başlayan savaşı Müslümanlar kaybettiler.
    Komutan Ebu Veyde ve pek çok İslam askeri şehit olmuştur. Bu yenilgi, İlk fetihler sırasındaki en ağır yenilgi olarak kabul edilir.
    Ancak Sasanilerdeki karışıklıklar üzerine Sasani ordusu çekilmiş, Araplar Fırat’ı geçip, Dicle’ye kadar ilerlemişlerdir.

    Kadisiye Savaşı (636)
    Irak cephesindeki ordunun başında Sad Bin Ebi Vakkas vardır. Müslümanlar ile Sasaniler Küfe yakınlarında Kadisiye denilen yerde tekrar karşılaşmışlardı.
    Savaşı İslam orduları kazanmıştır.Bu Savaşın Sonucunda; Irak ve Batı İran Müslümanların eline geçmiş, İran yolu açılmıştır. Ve Sasaniler`in başkenti Medain şehri 637
    yılında ele geçirilmiştir. Irak’ta Basra ve Kûfe kentleri kurularak Müslümanlar buralara yerleştirildiler.639 yılında Yukarı Mezopotamya fethedildi.

    Celula Savaşı (637)
    Kadisiye Savaşı’nda Araplara yenilen İranlılar bir yıl sonra, Hürzad isimli bir komutan yönetiminde yeni bir ordu oluşturdular; ancak bu ordu da, Diyâle Irmağı’na dökülen Celûla Irmağı kıyısında Araplar ile yaptığı savaşı kaybetti. Bu Savaş 637 yılında Sasanilerle yapılmıştır ve savaşı Müslümanlar kazanmışlardır. Bu zaferden sonra Irak’ı Horasan’a bağlayan yollar üzerinde bulunan Celûla kenti Müslüman Arapların eline geçti. Müslümanlar bu arada Basra ve Kûfe `de yeni askeri üsler kurarak ordularını takviye etmişler ve güçlerini arttırmışlardır.

    Mısır’ın Fethi (640)
    Mısır’ ın ekonomik durumunun zenginliği ve Bizans’tan gelebilecek tehlikelere açık olması nedeniyle, bölgenin fethi gerekiyordu. Amr bin As komutasındaki ordu, Mısır’ a yönelerek,641 yılında Babylon ( Babilon ) ve 642 yılında İskenderiye kentini ele geçirdi. Kahire yakınlarında ordu kent olarak “ Fustat “ kenti kuruldu.642 yılında Mısır `ın fethinden sonra Lidye ve Trabulusgarb İslam ordularınca feth edildi.

    Nihavend Savaşı (642)
    İranlılar topladıkları kuvvetlerle Müslümanlar üzerine tekrar saldırmışlar ve Nihavend de yapılan savaşı Müslümanlar kazanmıştır. Bu savaşın Sonucunda; İran ordusu dağılmış ve İran şehirleri tamamen Müslümanların eline geçmiştir. Irak ve Suriye seferlerinden başka, İslam orduları Yukarı Mezopotamya yönelmişler 639 yılında Urfa , Harran ve Diyarbakır feth edilmiş ve 634-664 yıllarında Azerbaycan , tamamıyla feth edilmiştir.
    Bu Savaşın Bir Başka Önemi de Nihavend savaşlarıyla, Müslümanlar ve Türkler sınır komşusu olmuşlardır.(Karluklar ve Türkişler) Bu yenilgiler sonucunda Sasani imparatorluğu 651 yılında yıkılmıştır.

    Horasan’ın Fethi (644)
    İran’ın doğusunda Merv’e çekilmiş olan Sasani Hükümdarı III. Yezdcerd’ in toparlanmasına fırsat vermemek ve bölgeyi fethetmek
    amacıyla yapılan sefer sonucu Horasan ele geçirilmiş, böylece Ceyhun nehrine kadar sınırlar genişlemiştir.
    İslam Devleti’nin sınırlarının hızla genişlemesi ve nüfusun artması yönetim konusunda bazı sorunların ortaya çıkmasına neden oldu.Hz. Ömer (r.a) zamanında bir
    çok fetihler yapıldığı için devlette teşkilatlanmaya olan ihtiyaç arttı.Teşkilatlanmada Sasani ve Bizans etkisi görülür.Bu sorunların çözümlenmesi için yapılan
    çalışmalar;

    ASKERİ ALANDAKİ ÇALIŞMALAR
    -İlk kez Düzenli ordu kuruldu. Askerlere maaş bağlandı.Sınırlarda Irak, Mısır, Suriye, Cünd adı verilen devamlı ordugâh şehirleri kurularak savunma ve
    fetih hareketleri kolaylaştırılmıştır.
    -Orduya ait kayıtların tutulması amacıyla ilk kez ordu divanı oluşturuldu.
    -Askeri amaçlı ikta sistemi uygulanmaya başlanmıştır. (Memur ve askerlere maaş karşılığında arazi gelirlerinin verilmesi)

    SİYASİ ALANDAKİ ÇALIŞMALAR
    -Fethedilen yerler ilk defa yönetim birimlerine ayrılarak büyük iller oluşturulmuş ve bu illere valiler tayin edilmiştir.
    -Adli teşkilat kurularak yönetim birimlerine kadılar gönderilmiştir.
    -Fethedilen bölgelerde yeni şehirler kurularak buralara Müslümanlar yerleştirilmiştir.
    -Hicret başlangıç alınarak, Hicri takvim kullanılmaya başlandı.
    -Devletin önemli sorunlarının görüşüldüğü meclis oluşturuldu.
    -İlk kez Posta teşkilatı kuruldu.

    EKONOMİK ALANDAKİ ÇALIŞMALAR
    -Ekonomik alanda yenilikler yapılmıştır, Devlet hazinesi( Beytü’l-Mal) oluşturulmuştur.
    -Vergilendirme kuralları belirlendi. Ayrıca Haraç ve Cizye vergileri düzenlendi. Müslüman olmayanlardan “ Haraç “ vergisi ( Toprak ) alınmaya başladı.
    -Ticareti kolaylaştırmak için para bastırdı.
    -Mali ve askeri amaçlı “divan örgütü” kurulmuştur.
    Hz. Ömer (r.a) son derece sade bir hayat yaşayan adaletli yönetimi ile herkesin güvenini kazanan İslam devletlerini sınırlarını Lidya`dan Horasan`a
    ve Kafkasya`ya kadar genişleten Hz. Ömer (r.a) 644 yılında İranlı bir köle tarafından hançerlenerek öldürülmüş ve şehit olmuştur.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Hz.Ömer

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    2. Sayfa
    Hz. Hamza’nın İslâm’ı kabûlü  Müslümanları sevindirmiş fakat müşrikleri telaşlandırmıştı. Kureyş ileri gelenleri “Dârü’n-Nedve” de toplandılar. “Bunlar gittikce çoğalıp kuvvetleniyorlar  çabuk çâresine bakmazsak  ileride önünü alamayacağımız tehlikeler doğar… Buna kesin çâre bulmalayız” dediler. Çeşitli teklifler ortaya atıldı. Ebû Cehil: Hz. Hamza’nın İslâm’ı kabûlü Müslümanları sevindirmiş fakat müşrikleri telaşlandırmıştı. Kureyş ileri gelenleri “Dârü’n-Nedve” de toplandılar. “Bunlar gittikce çoğalıp kuvvetleniyorlar çabuk çâresine bakmazsak ileride önünü alamayacağımız tehlikeler doğar… Buna kesin çâre bulmalayız” dediler. Çeşitli teklifler ortaya atıldı. HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    3. Sayfa
    Ebû Cehil:“-Muhammed (s.a.s.)’i öldürmekten başka çıkar yol yok. Bu işi yapana şu kadar deve ve altın verelim” deyince Ömer ayağa kalktı:“-Bu işi ancak Hattâb oğlu yapar”? dedi. Ömer alkışlar arasında yola çıktı. Silahlarını kuşanıp giderken yolda Abdullah oğlu Nuaym’e rastladı. Nuaym:“-Nereye böyle ya Ömer”? diye sordu. Ömer:“-Araplar arasına ayrılık sokan Muhammed’in vücûdunu ortadan kaldırmağa”… diye cevâp verdi.“-Ya Ömer sen çok zor bir işe kalkışmışsın. Müslümanlar Muhammed (s.a.s.)’in etrafında pervane gibi dönüyor seni O’na yaklaştırmazlar. Yapabildiğini kabûl etsek Hâşimoğulları seni yaşatmazlar”… dedi. Ömer bu sözlere kızdı.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    4. Sayfa
    “-Yoksa sen de mi onlardansın”? diye çıkıştı. Nuaym:“-Sen benden önce kendi yakınlarına bak. Enişten Saîd ile kız kardeşin Fâtıma Müslüman oldular” dedi.Ömer buna hiç ihtimâl vermedi. Fakat içine düşen şüpheyi gidermek için yolunu değiştirip doğru eniştesi Saîd b. Zeyd’in evine vardı. Bu esnâda içeride Kur’ân-ı Kerîm okunuyordu. Ömerkapı önünde okunanları işitti. Kapıyı kırarcasına vurdu.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    5. Sayfa
    İçerdekiler Ömer’i görünce telaşlandılar. Ömer’in İslâm’a olan düşmanlığını biliyorlardı. Hemen Kur’ân sahifesini sakladılar ve kapıyı açtılar. Ömer:-”Nedir o okuduğunuz şey”? diye bağırdı. Eniştesi:-”Bir şey yok” diye cevap verdi. Ömer:-”İşittiklerim doğruymuş” diyerek hiddetle eniştesinin üzerine atıldı. Araya giren kız kardeşinin bir tokatla yüzünü kan içinde bıraktı. Canı yanan kızkardeşi Fâtıma:HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    6. Sayfa
    -”Ya Ömer Allah’tan kork. Ben ve eşim Müslüman olduk bundan gurur duyuyoruz ve senden korkmuyoruz. Öldürsen de dinimizden dönmeyiz”… dedi ve şehâdet getirdi. Yüzü kan içindeki kız kardeşinin bu hâli ve sözleri Ömer’i sarstı kalbinde bir yumuşama başladı âdeta yaptıklarına pişmandı. Olduğu yere oturdu:-”Hele şu okuduğunuz şeyi getirin göreyim” dedi. Kız kardeşi Kur’ân-ı Kerîm sahifesini O’na verdi. Bu sahife “Tâ Hâ” veya “Hadîd” Sûresinin ilk âyetleriydi. Ömer büyük bir ilgi ile sahifeyi okumaya başladı.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    7. Sayfa
    “Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ı tesbîh ederler. Yegâne galip ve hikmet sahibi olan O’dur. Göklerin ve yerin hükümranlığı O’nundur hem diriltir hem öldürür. O her şeye hakkıyla kâdirdir. O her şeyden öncedir. Kendisinden sonra hiç bir şeyin kalmayacağı Son’dur varlığı aşikârdır gerçek mâhiyeti insan için gizlidir O her şeyi bilir”… (el- Hadîd Sûresi 1-3)HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    8. Sayfa
    Ömer bu âyetleri okuduktan sonra derin bir düşünceye daldı. Allah Kelâmı’nın yüksek mânâ ve fesâhati onun kalbine işlemişti. “Göklerde ve yerde olan şeyler hepsi Allah’ın bizim putlarımızın bir şeyi yok…” diye düşündü. “Beni Rasûlullah (s.a.s.)’in yanına götürün” dedi O esnada Hz. Peygamber (s.a.s.) Safâ semtinde Erkâm’ın evindeydi.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    9. Sayfa
    Ömer’in silahlı olarak geldiğini gören Müslümanlar telaşlandılar. Yalnızca Hz. Hamza:-İyilik için gelirse ne âlâ aksi halde geleceği varsa göreceği de var telâşa gerek yok… dedi. Sağından ve solundan iki kişi tutarak Rasûlullah (s.a.s.)’in huzuruna götürdüler. Ömer Hz. Peygamber (s.a.s.)‘in önünde diz çökerek şehâdet getirdi. Orada bulunanlar sevinçlerinden hep birden tekbir getirdiler. HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    10. Sayfa
    Safâ tepesinde yükselen “Allâhü Ekber” sadâsı ile Mekke ufuklarını çınlattılar.(89)Ömer:-”Kaç kişiyiz”? diye sordu.-”Seninle 40 olduk” dediler. Ömer:-”O halde ne duruyoruz”? Hemen çıkalım Harem-i Şerîf’e gidelim dedi. Bütün Müslümanlar toplu halde Kâbe’ye gittiler.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    11. Sayfa
    Kureyş Dâru’n-Nedve’de sonucu merak içinde beklemekteydi. Müslümanların toplu halde Harem-i Şerîf’e ilerlediğini görünce:-”İşte Ömer hepsini önüne katmış getiriyor… ” dediler.Ömer Kureyşlileri görünce:-”Beni bilen bilsin bilmeyen öğrensin Ben Hattab oğlu Ömer’im. İşte Müslüman oldum…” dedi ve şehâdet getirdi. Kureyşliler şaşkına döndüler. Her biri bir tarafa savuştu.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    12. Sayfa
    Müslümanlar ilk defa Harem-i Şerîfte saf olup topluca namaz kıldılar.(90)Hamza ve Ömer’in Müslüman olmalarıyla İslâm’ın yayılması hız kazandı. Daha önce 6 yılda sayıları ancak 40 kişiye ulaşabilmişken bir yıl sonra Müslümanların sayısı 300′ü geçmiş bunlardan 90 kişi Habeşistan’a hicret etmişti.HZ.ÖMER’NİN MÜSLÜMAN OLUŞU

    13. Sayfa
    Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim Hazırlayan ; Gülşah KELEŞ 10-B 3417Öğretmen: Alaattin KUDUppt_xppt_yppt_xppt_y

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-05-25 05:28:28

    Cevap : Doğru cevap: C şıkkkıdır.

    Çünkü Hz. Ömer döneminde; 
    1. İlk kez Posta teşkilatı kuruldu.
    2. Adli teşkilat kurularak yönetim birimlerine kadılar gönderilmiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.