Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İçimizdeki şeytan olay örgüsü

Sabahattin Ali İçimizdeki Şeytan  olay örgüsü

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-17 08:53:21

    Cevap :

    Olay Örgüsü

    İçimizdeki Şeytan romanı, birbirlerini severek evlenen fakat birbirlerini tanımadan kısa sürede yaptıkları evlilikte zıt olan karakterleri ve geçim kaygısı yüzünden birbirinden uzaklaşan ve sonu boşanmaya giden bir çiftin hikâyesini anlatmaktadır.

    Romanın İncelenmesi

    Romanda yazar günümüzdeki evliliklerin durumunu o yıllarda ele almıştır. Bu romanın nerdeyse aynısını günümüz gençleri yaşamaktadır. Bir insanla evlenmek için bir aylık bir tanıma yetersiz kalmakta olduğuna değinmiş ve sevmenin tek başına kurulan yuvayı ayakta tutamayacağının göstergesi olmuştur. Yazar o dönemlerde de bu tür evliliklerin olup sonun boşanmayla bittiğine değinmiş ve o yıllardan günümüz evliliklerine ışık tutmuştur.

    İçimizdeki şeytandan kasıt romanda bana göre kendi bencilliğimiz olmakta, bu roman “ köprüyü geçene kadar, eşeğe dayı denir.” Atasözünü kanıtlar durumdadır. Çünkü insanlar evlene kadar canım, hayatım diyor susuyor birbirine karşı sonra evlenince bir bakmışsın kanlı düşman olmuşlar. Bunun nedeni hayatın hayallerindeki kadar kusursuz olmayışıdır. İşte bunu en iyi anlatan romanların başında Sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan romanıdır. Romandaki kişiler gerçek hayattan esinlenilerek karakterize edilmiştir.

    Kişiler, Kişilerin Fiziksel Ve Ruhsal Özellikleri:

    Romanın ana kahramanı Ömer ve Macide’dir.

    Yardımcı karakterler ise Emine teyze, Nihat, Bedri, Refik gibi karakterlerdir.

    Romanın Geçtiği Zaman

    Romanda belirli bir zaman dili verilmemiş olsa da kitap gerçek hayatta olan olaylardan esinlenerek yazıldığı için biz yayımlandığı tarihi zaman geçtiği zaman dili olarak alırsan1940 diyebiliriz.

    Romanın Geçtiği Yer

    Mekân olarak ise yazarın dönemsel anlatımından Beyoğlu’nda geçtiği kanısına varmaktayız.

    Romanın Anlatıcısı

    Sabahattin Ali, içimizdeki şeytan romanında sadece evli bir çiftin hayatının nasıl olduğunun değil, dönemin siyasi koşullarının da anlatıldığı bir romandır. Sabahattin Ali etrafını iyi gözlemleyen bir yazar ve bunu okuyucusuna en iyi şekilde aktarmayı başarmış bir yazardır.

    Romanında toplumsal olan evlilik bitimleri ve siyasi sorunları anlatarak insanlarda uyarı etkisi yaratmıştır. Sosyalist bir düşünceye sahip olmasına rağmen romanında Ana karakterle arkadaşlık yapan bir sağcı gençten de bahseder.

    Buradaki amaç sağcı solcu diye bölünmeye çalışmayın mesajı olsa gerek, o dönemde geçler bu oluşumlarla birbirlerine düşman edilmeye çalışılmakta ve gençleri birbirine düşürülmesi çabası hâkimdi bunu gören Sabahattin Ali bunu romanında işleyerek bölünmeleri önlemek istemiştir.

    Romanın Dil ve Anlatımı

    Dil ve anlatımı hem akıcı hem de herkesin anlayabileceği sadeliktedir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-17 08:55:12

    Cevap :

    Sabahattin Ali - İçimizdeki Şeytan Olay Örgüsü

    Ömer’le Nihat, Kadıköy vapuruna binmişlerdir Ömer, açık kumral saçlı, beyaz yüzlü ve yakışıklı ve birazcık da şişman biridir.  Nihat ise ufak tefek, zayıf ve soluk yüzlüdür.  Bu iki üniversite öğrencisi vapurda konuşurlarken öndeki kanepede oturan l bir genç kızı fark ederler.
     
    Ömer, kızın yanına gidip konuşmaya çalışırken vapur iskeleye yanaşmış,  Nihat da bir rezillik çıkmasın diye Ömer'i takip etmiştir.  Ömer, kıza sesleneceği sırada uzak akrabaları Emine Teyze'yi görür. Emine Teyze, kızın adının Macide olduğunu söyler.  Emine Teyze,  akrabası olan Macide’yi musiki öğrenmek için Balıkesir'den İstanbul'a getirdiğini söyler. Emine hanım  Ömer ile Macid’yi  tanıştırır ve  Ömer’i evine davet eder. Ömer bu tesadüfe çok sevinmiştir.
     
    Macide altı aydır Emine teyzesinin yanındadır. Oldukça zeki ve güzel bir kız olan Macide konservatuara gitmektedir. Emine Teyze'nin kocası Galip Bey bu işten çok  memnun olmasa da Macide'nin babasının gönderdiği  aylık kırk lira sayesinde sesini çıkarmamaktadır.
     
    Macide, sesinin güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan bir kızdır. İlk önce musiki muallimi Necati Bey sonra da,  yerine atanan Bedri bey kendilerini Macide’yle ilgilenmekten alıkoyamamışlardır. Bedri, Macide’ye ilk önceleri sadece öğrencisi gözüyle bakarken sonraları Macide’ye ilgi duymaya başlamış aralarında duygusal bir yakınlaşma oluşmuş ama her ikisi de bunu belli etmemiştir. Fakat  Bedri Bey o sene  Balıkesir'den İstanbul'a taşınır.
     
    Emine teyze ve Macide’nin yanından ayrılan Ömer; Nihat ile bir kahveye otururlar. Yanlarına sağcı yazar İsmet Şerif ve Emin Kamil gelmiş ve hep birlikte meyhaneye gitmişlerdir.
     
    Ömer meyhaneden çıkıp Emine teyzesinin evine gelir.  O gün ise Macide babasının ölüm haberini almış, odasına kapanmış, bir daha da çıkmamıştır. Bunları öğrenen  Ömer, yatağının serildiği odada uykuya dalar.

    Macide kendini musikiye adamış bir kızdır. Emine teyzesinin evini pansiyon gibi kullanmakta ve evdekilerle de samimiyet kurmamaktadır.  Sabah olunca Ömer Macide’yi konservatuara kadar bırakır ve akşam okuldan almak için de söz alır.

    Ömer, postanedeki işine gidip işinden çıktıktan sonra Macide'yi almaya gider. Macide ile eve doğru yürürlerken Macide'ye olan duygularını açmış, . Macide de aynı duygularla olumlu cevap vermiştir.

    Artık her akşam buluşmaya ve birlikte gezmeye başlarlar. Macide eve geç dönünce teyzesinden azar işitmeye, Galip amca da Macide’nin annesinin para göndermediğinden yakınmaya başlamıştır. Bunun üzerine Macide bavulunu toplayarak evden ayrılır.
     
    Lakin nereye gidebileceğini bilmemektedir. Ömer, Macide'yi alarak kendi evine götürür ve karı-koca hayatı yaşamaya başlarlar. Ömer’in çalıştığı yerdeki Veznedar Hafız Efendi hapse düşen Kayınbiraderinin kefareti için gerekli olan iki yüz elli lirayı kasadan alıp kayınbiraderine vermiştir. Fakat bir türlü mahkeme görülmediği için parayı alamamaktadır.
     
    Macide evlerine gidip gelen Nihat ve Profesör Hikmet’i hiç sevmemektedir. Evlendiğini söylediğinde ise onu tebrik ederler. Fakat Macide bu arkadaşlardan hiç haz etmemektedir. Üstelik evlendikten sonra Ömer ve Macide geçim sıkıntısı çekmeye başlamışlardır.  Sakıncalı ve tehlikeli siyasi yazılar yazmaya başlayan, sağcı örgütlerle ilişkisi bulunan Nihat, veznedar Hafız Efendi'yi vezneden para alma sırrı  hususunda tehdit edip para sızdırmayı önermiş ama Ömer bu fikri reddetmiştir.
     
    Ömer’in aldığı maaş evi geçindirmek için yetmemekte ve geçim sıkıntıları gittikçe artmaktadır. para sıkıntısı gittikçe baş gösterir. Devletçe sakıncalı yayınlar yapan ve veznedardan tehdit yoluyla para koparmayı teklif eder; fakat Ömer bunu kabul etmez.
     
    Profesör Hikmet, Ömer ile eşini saza davet eder. sazda Nihat,Emin Kamil, İsmet Şerif ve Hüseyinbe'yle karşılaşırlar. Macide sazda Bedri ile karşılaşır. Bedri ablası hasta olduğu için muallimliği bırakmış ve burada işe başlamıştır.  Bedri, Ömer’in de eski bir arkadaşıdır. Bu nedenle yeni evli çiftlere Bedri, para yardımında bulunmaya başlamıştır.  Bedri’nin Macide’ye olan aşkı devam etmekte ama açığa vurmamaktadır. 

    Bir gün Ömer,  Macide ve Bedri’yi karanlık bir odada otururlarken görür. Bunun üzerine Ömer Bedri’yi evden kovar. Bedri’nin hastalıklı kardeşi Mediha ‘da Macide’ye kardeşini sömürdüklerini söylemiş Macide utancından düşüp bayılmıştır.
     
    Ömer, en sonunda dayanamayarak veznedarı tehdit edip 250 lira alır fakat yaptığından utanıp parayı Nihat’ın evine bırakır.
     
    Bir gün, Nihat,  Ömer VE Macide’yi bir hayır derneğinin müsameresine götürmüştür.  Tesadüfen, Bedri de oraya gelir. Macide sıkılıp eve gitmek istemiş ama Ömer, eski bir kız arkadaşı olan Ümit ile muhabbete daldığından eşini dinlememiştir.
     
    Büyükdere’de bir gazinoya gidip içerlerken. Ömer Macide ile ilgilenmemiş eski kız arkadaşı Ümit ile uğraşmıştır.  O gece İsmet Şerif, Macide’ye yılışmış,  Macide onu iterek kendini dışarı atmıştır. Profesör Hikmet, de Ömer’in yanı başında Macide’ye asılmaktadır.  Ömer, her şeyi görmesine rağmen, Profesör'e borcu olduğundan dolayı hiçbir şey söylememiş ve Ümit ile alakadar olmaya devam etmiştir. Bunun üzerine Macide, Ömer’den tiksinmeye başlamıştır.
     
    Ertesi gün Ömer, işe gitmiştir Macide öğleye kadar uyumuştur. . Macide artık Ömer ile yaşayamayacağının farkına varmış ve Ömer’e onu terk etmek üzere uzun bir veda mektubu yazmıştır.
     
    O sırada kapı açılır ve Bedri içeriye girerek Ömer, Nihat ve diğer arkadaşlarının tevkif edildiklerini haber verir. Bedri ertesi gün Ömer’in kurtulacağını, onun bu işlerle bir ilgisi olmadığını, söyler. Başının biraz ağrırsa veznedar olayından ağrıyacağını haber verir. O günden sonra Bedri ile beraber Ömer'i ziyaret etmeye başlar. Lakin Ömer ile konuşacakları bir şey kalmadığından, ikisi de susarak oturmaktadırlar.
     
    Bir gün Ömer’i ziyarete gittiklerinde, Ömer, Macide’ye, Bedri ile yalnız konuşmak istediğini söyler.. Macide dışarı çıkar. Ömer Bedri'ye, Macide’yi daha fazla üzmek istemediğini söyleyerek;
     “İster onunla arkadaş ol, ister evlen; ama onu yalnız bırakma. ” der.
     
    Bedri olanları Macide'ye anlatır ve Macide’ye evine taşınmasını teklif eder. Macide ise kabul edip Bedri ile yokuş aşağı yürümeye başlamıştır.
    Cevap Yaz Arama Yap




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.