Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Icra dairesi görevlilerinin kusurundan kaynaklanan tazminat davasına ilişkin zamanaşımı süresi

icra dairesi görevlilerinin kusurundan kaynaklanan tazminat davasına ilişkin zamanaşımı süresi sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Sokratesla

    • 2021-05-03 19:57:40

    Cevap : Icra dairesi görevlilerinin kusurundan kaynaklanan tazminat davasına ilişkin zamanaşımı süresi sorusunun cevabı:

    İcra ve İflas Dairesi görevlilerinin kusurları nedeniyle zarara uğrayan gerçek veya tüzel kişiler tazminat davası açabilirler. Açılacak bu davalarda, idare (Adalet Bakanlığı) hasım gösterilecektir. Devlet; İcra ve İflas Dairesi görevlilerinin kusurlarını yüklenmiştir. Ancak; zararın doğumunda kusuru bulunan görevlilerden ödeyeceği tazminatı da isteyebilecektir (yani rûcu hakkı vardır).

    Bu tür davalarda, davalı idare, kusurlu müdür veya memura davayı ihbar edebilecektir. Ancak, ihbar keyfiyetinin yerine getirilebilmesi için davacının sadece idare hakkında dava açması gerekecektir. İdare ile kusurlu görevli hakkında birlikle dava açılmışsa, idarenin ayrıca davayı bu kişiye ihbarına gerek olmayacaktır. Bundan başka, görevlinin kusuru ceza yasası yönünden suç oluşturuyorsa ayrıca Cumhuriyet Savcılığınca kamu davası açılabilecektir.

    Tazminat davasını, zarara uğrayan alacaklı veya borçlu yahut üçüncü kişi genel kurallara göre ikame edebilir. Dava zararın öğrenildiği günden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır. Ancak zararı doğuran eylemin doğumundan itibaren 10 yıl geçmekle dava zamanaşımına uğrayacaktır. Eylem ceza yasalarında suç sayılıp daha uzun zamanaşımına bağlı tutulmuşsa, olayda ceza zamanaşımı işleyecektir. Dava genel kurallara uygun tazminat davası niteliğini taşımaktadır.

    İcra ve İflas Daireleri yaptıkları işlemleri gösteren tutanak tutmak zorundadırlar. Bu tutanaklarda, başvurular ve beyanlar gösterilir.   Sözlü  itirazlar da tutanağı geçirilir ve tutanaklar ilgilileri ve İcra Müdür veya yardımcısı tarafından yahut işlemi yürüten görevli tarafından imzalanır.

    Bu tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir ve ilgililerce incelenebilir ve örnekleri alınabilir.

    İcra ve İflas Daireleri, aldıkları veya Daireye teslim edilen paraları, kıymetli evrak (bono, çek gibi) veya değerli şeyleri Devlet Bankası (% 50’den fazla sermayesi Devlete ait)ndaki hesaba, en geç yatırıldıkları günün ertesi işgünü mesai saatine kadar yatırmak zorundadırlar.

    icra hukuku



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.