Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İlgi ve yeteneklerle ilgili özellikler

İlgi ve yeteneklerle ilgili özellikler nelerdir

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-10-26 09:37:41

    Cevap :

    İLGİLER- YETENEKLER- DEĞERLER

    İLGİLER:

    İnsanlar yaptıkları herhangi bir işten, katıldıkları herhangi bir etkinlikten doyum sağlamak isterler. Bir kimse yaptığı herhangi bir işin sonunda para, takdir, ödül gibi çeşitli kazançlar elde edebilir. Bundan başka bir de işin kendisi kişiye doyum sağlayabilir. Yani kişi o işi yapmakla mutlu olabilir, uzun ve yorucu bir çalışma süresinin sonunda kendisini huzurlu ve ruhen dinlenmiş hissedebilir. Böyle bir kimse, kısıtlayıcı koşullar altında dahi o işi tekrar tekrar yapma isteği duyabilir. Kısaca herhangi bir zorlama altında olmadığı ya da kendisine bir ödül vaad edilmediği halde bir kişi kendiliğinden bazı faaliyetlere girişiyor ve bundan doyum sağlıyorsa bu kimsenin o tür faaliyetlere karşı ilgisi olduğu söylenebilir.

    Bireyin seçme özgürlüğü olduğu durumlarda gerçek ilgiyi saptama olasılığı daha yüksektir. Bir kimse önünde çeşitli faaliyet imkânları bulunduğu halde hep belli bir faaliyet türüne yöneliyorsa o faaliyete ilgisi olduğu söylenebilir. Bir kimsenin ilgi duyduğu bir faaliyet alanı genellikle onun yetenekli olduğu alandır. İnsan yalnızca yetenekli olduğu alanlarda başarılı çalışmalar yapabilir.

    İLGİ ALANLARI VE MESLEKLER:

    Temel Bilim: Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tıp, Veterinerlik, Mühendislikler vb.

    Sosyal Bilim: Hukuk, Siyaset Bilim, Sosyoloji, Psikoloji, İlahiyat vb.

    Canlı varlık: Ziraat fakültesinin bölümleri, veterinerlik vb.

    Mekanik: Makine müh., Makine , Elektrik elektronik müh., elektrik, elektronik vb.

    İkna: Gazetecilik, Yazarlık, Diplomatlık, Hukuk, Öğretmenlik, Din Görevlisi vb.

    Ticaret: İşletme, iktisat, Pazarlama, Reklâmcılık vb.

    İş Ayrıntıları: Muhasebe, Büro Yönetimi Sekreterlik vb.

    Edebiyat: Dil ve Edebiyat, Basın Yayın vb.

    Güzel Sanatlar: Resim, Heykel, Fotoğrafçılık, İç mimarlık, El sanatları vb.

    Müzik: Konservatuarın bölümleri vb.

    Sosyal Yardım: Tıp, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi vb.

     

    YETENEKLER:

    Yetenek, öğrenme gücü, belli bir eğitimden yararlanabilme gücü olarak tanımlanabilir. Herhangi bir davranışı, bilgi ya da beceriyi öğrenebilmek için doğuştan sahip olunan gizilgücün (kapasitenin) çevre ile etkileşim sonucu geliştirilmiş ve yeni öğrenmeler için hazır hale getirilmiş kısmını ifade eder. Böylece bir kimsenin, belli bir yaşa kadar geliştirdiği becerilere bakarak onun yeni bir eğitim sürecinden ne kadar yararlanabileceği kestirilir. Bir kişi sayılarla işlem yapmayı çabuk öğrenirken başka biri müzik aleti çalmayı çabuk öğrenebilir. Çalışma hayatında çeşitli yetenekleri farklı düzeylerde gerektiren pek çok meslek vardır. Bir kimse bir mesleği ya da mesleğe hazırlayan bir eğitim programını seçerken hangi yetenek türüne ne derece sahip olduğunu düşünmeli ve en çok sahip olduğu yeteneğini kullanabileceği çalışma alanını araştırılmalıdır.

     

    YETENEKLER VE MESLEKLER:

    Sözel Yetenek: Sosyal Bilimler, Dilbilim, Diğer İnsan Bilimleri vb.

    Sayısal Yetenek: Temel Bilimler, Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislikler vb.

    Şekil uzay yeteneği: İnşaat, Makine, Harita Kadastro, Jeodezi Fotogrametri Mühendisliği, Mimarlık, Endüstriyel Tasarım, Grafik, Tasarım, Diş Hekimliği, Diş Teknikerliği vb.

     

    DEĞERLER:

    İnsan davranışlarının amacı bir takım ihtiyaçları karşılamaktır. İnsanlar ömürlerinin yaklaşık üçte birini kapsayan meslek faaliyetlerinden doyum beklerler. Meslek faaliyetlerinin sonunda beklenen doyum genellikle meslek değeri olarak adlandırılır. İlgilerin de belli faaliyetlerin yapılması sırasında yaşanan mutluluğu ifade eden bir kavram olduğuna değinilmişti. Ancak ilgi, faaliyetin özünden duyulan doyumu, değer ise o faaliyetin yapıldığı ortamdan ve getirdiği toplumsal ödüllerden kaynaklanan doyumları içerir. Örneğin bir kimse bir doğa olayının nedenlerini merak edebilir ve bunu açıklamak için araştırma yapabilir. Olayın nedenini bulmak için giriştiği çabalar ve eriştiği sonuç kişiyi mutlu ediyorsa ve kişi bu nedenle bu tür çalışmaları yapmaya hep istekli oluyorsa bu ilgi’ dir. Bu bilimsel çalışması sonucunda önemli bir bulgu elde eden bu kişi ödüllendirilebilir; kendisine yüksek ücretli bir iş verilebilir, ünü çevresine yayılabilir ve popüler olabilir. Ancak kişiyi güdüleyen bu faktörler çalışmanın özünden çok sonucundan elde edilen doyumlardır. Bir kimsenin “ Ben ne için çalışıyorum”, “ Mesleğimden, hayattan ne bekliyorum” gibi sorulara verdiği cevaplar o kişinin meslek değerlerini yansıtır. Bu cevaplar “ Yeteneklerimi geliştirmek için”, “ Sevdiğim faaliyetleri yapıp mutlu olmak için “ ya da “ Çok para kazanıp zengin olmak için “...vb. olabilir.

    İlgiler daha çok meslek alanlarından birine yönelişimizde rol oynayan kişilik özelliğimizdir. Değerler ise genelde belli bir meslek alanında iş ya da pozisyon tercihinde etkili olmaktadır. Bilindiği gibi belli bir meslek alanında çok değişik iş ve pozisyonlar bulunabilmekte ve bunlar bireylerin değişik ihtiyaçlarına farklı düzeyde cevap verebilmektedirler. Değerleri yakından tanıyan bir kimse, bunlara uygun iş ve pozisyonları kolaylıkla bulabileceği mesleklere yönelebilir ve eğitimi sırasında kendini o pozisyonların gereklerine göre hazırlar.

     

    DEĞERLER VE MESLEKLER:

    Yeteneklerini kullanan insan hangi meslekte olursa olsun başarılı olacaktır.

    Yaratıcılık: Resim, Grafik, Mimarlık, İç Mimarlık, Dekorasyon, Öğretmenlik vb.

    Yarışma: Sanat Ve Bilim Alanındaki Meslekler.

    İşbirliği: Bazı mesleklerde işbirliği olmazsa olmazdır. Örneğin; Tıp, Mühendislik, Öğretmenlik Bazı mesleklerde ise olmasa da olabilir. Örneğin; Eczacılık, Terzilik, Aşçılık vb.

    Değişiklik: Gazetecilik, Diplomatlık, Pazarlamacılık, Arkeoloji, Müfettişlik, Turizm Rehberliği vb.

    Düzenli Yaşam: Devlet Sektöründe, Büro İşlerinde, Laboratuarda vb.

    Liderlik: Her meslekte liderlik ve yöneticilik pozisyonuna gelinebilir.

    Kazanç: Çalışan herkes rahat bir yaşam sürecek gelir elde etmek ister. Ancak bazı kişiler için yüksek kazanç elde etmek çok daha önemli olabilir. Bunu sadece mesleklerle sınırlamak mümkün değildir. Kişinin birikimi, performansı, çabası, ortam vb. etmenler daha fazla etkilidir.

    Ün Sahibi Olma: Çeşitli sanat dalları, tiyatro, sinema, televizyon, gazetecilik, yazarlık vb.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-10-26 09:30:56

    Cevap :

    İlgi Nedir: Belli bir etkinlik ya da olay ile beraber duruma karşı yakınlık duymak, ondan hoşlanmak ilgi olarak bilinmektedir. Mesela bu konuda birçok değişik etkinlikten bahsetmek mümkün.

    1. Müzik alanı
    2. Spor alanı
    3. Sinema alanı
    4. Oyunlar

    Bu şekilde daha birçok farklı ilgi alanı anlatmak mümkün. İlgi alanlarımız bizim aynı zamanda hobilerimiz olarak da bilinmektedir. Özellikle ilgi alanlarımız sayesinde boş zamanlarımızı değerlendirir ve keyifli bir vakit geçiririz.

    İhtiyaç Nedir: Herhangi bir şeye gereksinim duymaya ihtiyaç denir. Özellikle hayatımız için gerekli olan yiyecek, kıyafetler ve ısınma en önemli ihtiyaçlar içerisinde yer almaktadır. Bu ihtiyaçlar vazgeçilmezdir ve mutlaka karşılanır. İhtiyaçlar karşılandıktan sonra geriye kalan zamanımız ve paramız ile isteklerimizi gerçekleştiririz. Mesela oyun oynamak, tatlı bir şeyler almak ve onları yemek gibi birçok değişik unsurlar istekler olur. Fakat isteklerden önce mutlaka her zaman ilk olarak ihtiyaçlarımız gelir.

    Hayatımız içerisinde yeteneklerimiz ve ihtiyaçlarımız ile ilgi alanlarımız çok önemlidir. Bu kavramlar bizi biz yapan unsurlardır. Mesela yeteneklerimiz ile hayatta başarılı oluruz ve okulumuzu daha başarılı bir şekilde bitiririz. Aynı zamanda ihtiyaçlarımızı ailenizle beraber karşılarız ve rahatça yaşarız. İlgi alanlarımız sayesinde ise eğlenceli vakitler geçiririz ve arkadaşlarımız ile sosyal oluruz.

    Her insanın ilgi alanı ve yetenekleri farklıdır. Böylece dünyada çeşitlilik oluşur. Ayrıca bu değişik yetenekler ve ilgi alanları sayesinde birbirimize destek oluruz. Yapamadığımız bazı durumlar olduğu zaman ailemizden ve arkadaşlarımızdan destek alırız.

    Neye ihtiyacımız olduğunu bilmeli ve yeteneklerimiz ile ilgi alanlarımızı ortaya çıkarmalıyız. Özellikle yeteneklerimiz sayesinde belki çok iyi bir sporcu olabiliriz. Aynı zamanda şarkıcı olabiliriz ya da mühendis ve mimar olabiliriz. İlgi alanlarımız sayesinde ise yeni insanlarla tanışabiliriz ve onlarla güzel bir arkadaşlık kurabiliriz. İhtiyaçlarımızı doğru bilirsek ise hayatı sorun yaşamadan kolay bir şekilde geçirebiliriz.

    Aile büyüklerimize de ihtiyaçlarımızı ve onların yetenekleri ile İlgi alanlarını sorabiliriz. Bunları deftere yazabiliriz ve konuyu çok daha iyi bir şekilde anlamış oluruz. Ayrıca bu sayede aile bireylerimizi ve arkadaşlarımızı çok daha iyi tanımış oluruz. İhtiyaçlarımız ve ilgi alanlarımız ve yeteneklerimiz bizim için vazgeçilmezdir. Bunları iyi belirlemeli ve ne olduklarını çok iyi anlamalıyız. Özellikle yeteneklerimiz neyse bunları öne çıkarmak için çok çalışmalıyız. Böylece hayatımızda çok başarılı işler yapabiliriz.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-10-26 09:32:18

    Cevap : Konu anlatımı videosu aşağıdadır. Başarılar..

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-10-26 09:44:29

    Cevap :

    4. SINIF SOSYAL BİLGİLER

    “BİREYSEL İLGİ, İHTİYAÇ ve YETENEKLER” KONU TESTİ
    “İlkokul 4. sınıf öğrencisiyim. Annem öğretmen, babam tur rehberidir. Ben de ileride arkeolog
    olmak istiyorum. Küçük yaşlarımdan beri tarihî yerler ve eserler bende merak uyandırır. Tarihî
    kalıntıları ve müzeleri gezmek en keyif aldığım etkinliklerdir. Babam, bir şehirde yerleşik hayat
    sürdürebileceğim bir iş seçmemi istiyor. Oysa ben değişik ve eski şehirleri keşfetmek istiyorum.”
    1 - Yukarıdaki sözleri söyleyen çocuğun meslek seçimini aşağıdakilerden hangisi etkilemiştir?
    A) Babasının önerisi B) Yetenekleri C) Annesinin mesleği D) İlgi alanı

    2 -5.sınıfa geçen Ayşe, seçmeli ders seçerken aşağıdakilerden hangisine öncelik vermelidir?
    A) En çok seçilen alandaki ders olmasına B) Yıl sonunda etkinlik yapılan ders olmasına
    C) İlgi ve yeteneklerine uygun ders olmasına D) Bir sanat dalını içeren ders olmasına

    3 - Görsel sanatlara ilgi duyan Nil, okulu için ilgi alanına uygun olarak “Hava olaylarının
    yaşantımıza etkileri” konulu bir etkinlik hazırladı.
    Bu etkinlik aşağıdakilerden hangisi olabilir?
    A) “Temiz Havanın Önemi” temalı resim yarışması
    B) "Havaya Uygun Kıyafet" seçme etkinliği
    C) “Hava Durumuna Bak, Önlem Al” adlı kompozisyon yazımı yarışması
    D) "Hava Olayları ve Olumsuz Etkileri" ile ilgili beste çalışması

    4 - Aşağıdakilerden hangisi bir alandaki sosyal ve eğitsel bir etkinliğe katılan öğrencilere
    ait bir özellik olamaz?
    A) Benzer ilgi alanlarına sahip olma
    B) Bu alanın gerektirdiği yeteneklerinin olması
    C) Derslerinde çok başarılı olması
    D) Belli bir amaç için işbirliği içinde olma

    5 - Aşağıdakilerden hangisinin aynı sosyal grupta çalışmalar yapacak öğrencilerin ortak
    özelliklerden biri olması beklenmez?
    A) CinsiyetleriB) İlgileriC) İhtiyaçlarıD) Yetenekleri
    I.Öğrenme istekleri
    II.Fiziksel özellikleri
    III.İlgi alanları

    6 - Görsellerdeki çocukların hangi özellikleri benzerlik gösterir?
    A) Yalnız I B) I ve III
    C) II ve III D) I, II ve III
    “Arda, sen çok iyi taklit ve rol yapıyorsun. Senin drama kulübüne katılmanı tavsiye ederim.”

    7 - Öğretmenin bu önerisinde Arda’nın aşağıdaki özelliklerinden hangisi etkili olmuştur?
    A) İlgisi B) Çabası C) İsteği D) Yeteneği

    8 - Birkaç arkadaşıyla birlikte “Karikatür Sevenler Kulübü” kuran Ali, kulübe üye olmak
    isteyen arkadaşlarını seçerken aşağıdaki özelliklerinden hangisine dikkat etmesi gerekmez?
    A) Güzel resim yapması B) Dış görünüşünün düzgün olması
    C) Görselleri yorumlayabilmesi D) Mizah yeteneğinin gelişmiş olması

    Ben Nihan. 10 yaşındayım. Okumayı çok severim. Kitap okumadan bir gün geçirmem. Yoksa o gün
    bir şey eksik kalmış gibi hissederim. İleride yazar olmayı düşünüyorum. Öğretmenim de çok iyi
    hikâye yazdığımı söylüyor.
    I. İlgi
    II. İhtiyaç
    III. Yetenek
    9 - Nihan’ın söylediklerinden onun yukarıdaki bireysel özelliklerinden hangilerine ulaşılabilir?
    A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III


    10 - Verilen semboller aşağıdakilerden hangisinde yanlış eşleştirilmiştir?
    A) Denizin derinliklerini çok merak ediyorum. → ▲
    B) Futbolcuların resminin olduğu kartları biriktiririm. → ●
    C) Fen Bilimleri dersini daha iyi öğrenmek için babamdan mikroskop almasını istedim. → ■
    D) Yaşıma göre çok iyi keman çaldığım söylenir. → ●

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.