Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 2 yıl önce
  • 1 Cevap

İlk çağda anadolu ve mezepotamya da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkılarını maddeleyerek defterinize yazınız (15 madde)

İlk çağda anadolu ve mezepotamya da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkılarını maddeleyerek defterinize yazınız (15 matte) sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-10-14 07:57:34

    Cevap :

    İlk çağda anadolu ve mezepotamya da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkılarını maddeleyerek defterinize yazınız sorusunun cevabı

    1. Sümerlilerin yazıyı bulması: Bu yazı sisteminde kullanılan semboller çiviye benzediği için çivi yazısı olarak isimlendirilir.  Yazı ilk olarak Mezopotamya coğrafyasında ortaya çıktıktan sonra kısa sürede bütün uygarlıklara yayılmış oldu. Böylece tarihi kayıtlar alınmış, kaybolmadan günümüze kadar gelmesini sağlamıştır.

    2. Lidyalıların parayı bulması. Lidyalılar ticarette kullanmak için kolay taşınabilir bir değiş tokuş aracı olan parayı bulmuşlardır. Bu sayede takas sistemi sona ermiştir. Bu paralara sikke adı verilmiştir. 

    3. Astronomi, Fizik, Geometri gibi alanlarda ilk çalışmalar: Hemen her uygarlıkta yıldız ve gök cisimleri izlemeye yarayan yapılar vardı. Bu sayede takvim, saat gibi şeylerin temelleri atıldı.
    Tarihte ilk olarak takvimi bulan ve kullanan Sümerler olduğu bilinmektedir. Sümerlerin bulduğu takvim, ay yılı temeline dayanıyordu ve her yılın ayrı bir adı vardır. Nil Nehri'nin taşma zamanını hesaplamak için Mısırlılar, güneş yılı esasına dayalı takvimi buldular.

    4. Çeşitli müzik aletleri: Günümüzde kullandığımız pek çok enstrümanın temelleri ilk çağlarda atılmıştır.

    5. Kağıt:  Mısır uygarlığının papirüs kağıtlarını bularak, belgelerin kalıcı olmasını sağlamışlardır.

    6. Mumyalama: Bulunan ilk mumya örneklerinin M.Ö 15. yüzyıla ait olduğu belirtilmektedir. Mısırlılar oda şeklindeki mezarlara ölülerini eşyalarıyla birlikte gömmüşler fakat çürümenin önünde geçilememiştir. Bu durum da mumyacılığın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bilinen en eski mumyalar krallara aittir. Zaman içerisinde asiller ve halk da mumyalanmıştır.

    7. Kimya: Kimyanın tarihi Antik Mısır döneminde başlamıştır. M.Ö. 2000'li yıllarda Mısırlıların kimyasal yöntemler kullanarak kozmetik tozlar ürettikleri iddia edilmektedir.

    8. Çengelli iğne: Frigler, Antik Çağ'da Orta Anadolu'da yaşamış bir halk olup; Anadolu'da fibula kullanan ilk halk topluluğudur. Fibula, iki parça kumaşı birbirine tutturmaya yarayan bir takı ve modern çengelli iğnelerin atasıdır. Başkent Gordion'da çok miktarda fibula bulunmuştur.

    9. Su Kanalları:
    Urartuların su kanallarına verilen isim Menua (Şamran)dır. Van ve Van Gölü çevresinde yaşamış, çok gelişmiş bir medeniyet olan Urartular şamran denilen su kanalları inşa etmişlerdir. Yapılan su kanallarının bazıları günümüze kadar gelmiştir.

    10. Hukuk kuralları: Hammurabi kanunları.

    11. Yerleşik hayat ve şehirleşme: Yerleşik bir hayat yaşayıp o yerleşime uygun hareketlerde bulunma.

    12. Tarım: tarım alanında gelişmeler yapmışlardır.

    13. Araç gereç yapımı: bakır, demir, tunç kullanarak bir sürü alet yapılmıştır.

    14. Hayatı kolaylaştıran icatlar: İğneler, çengeller, taslar, kaseler, ocaklar, bardaklar vs.

    15. Sanat eserleri: Taş, kemik, tunç ve bakırdan yapılan çeşitli süs eşyaları




    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.