Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İnkılabın ön aşaması nedir

inkılabın ön aşaması nedir

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-08-18 03:52:43

    Cevap : İnkilabın 3 aşaması vardır. Bu aşamalar; Fikri hazırlık aşaması, İhtilal (mücadele, aksiyon ) aşaması ve Yeniden düzenleme aşamasıdır.

    1-Fikri Hazırlık Safhası: Düşünürlerin ve aydınların yenilik fikrini topluma aşılamaya çalıştıkları dönemdir. Bu dönemde toplumun yenilik istemesi için yönlendirilmesi amaçlanır. Değişime ihtiyaç duyulmasının nedenleri ve nasıl yapılacağı tartışılır.genellikle farklı kültürlerden örneklendirmeler yapıldığı için kültür çatışmalarının daha şiddetli hissedilmesine ve hatta iç karışıklıklara neden olabilir.

    2-Aksiyon(İhtilal) Safhası: Hazırlık evresinin ardından gelir.Eski düzeni temsil eden kurumların,gerekirse silah zoruyla değiştirildiği aşamadır.Türk inkılabı’nın bu evresi diğer inkılaplardan daha zor gerçekleşmiştir.Çünkü bir yandan saltanat yönetimine karşı mücadele edilirken,diğer yandan da yurdu işgal etmiş olan düşman ordularına karşı mücadele edilmiştir.Türk inkılabının aksiyon evresi Amasya genelgesinin ilanıyla başlamıştır.

    3-Yeni Düzenin Kurulması Safhası: İnkılabın son evresidir.Eğer  bu başarılamazsa inkılap gerçekleşmemiş olur.Toplumun kalkınması için gerekli olan her türlü yeniliklerin gerçekleştirilmesi ve bununla ilgili hukuki düzenlemelerin yapılması bu evrede gerçekleştirilir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-08-18 03:55:12

    Cevap : İnkılabın Evreleri (Safhaları) : İnkılap üç evrede gerçekleşir;

    a. Birinci Evre: Birinci evreyi teşkil eden fikri cephe, cemiyette değişiklik fikrinin tohumlarının atıldığı ve geliştirildiği devredir. Düşünürlerin, yazarların ve filozofların hazırladıkları ve yön verdiği devredir. İnkılaplar önce akla dayanan yeni bir sosyal düzen arayan fikirler olarak doğar. Ölçülü bir istek ve şüphe iken, taraftar bulunca iman ve ihtiras haline gelir. İnkılap fikirleri Halk yığınlarınca benimsenirse güç ve kuvvet kazanır.

    b. İkinci Evre: İkinci evre, hazırlık evresinin tamamlanmasından sonra gelir ve aksiyon safhasıdır. Dar anlamı ile ihtilali ifade eder. İhtilal başarı gösterirse meşruluk kazanır. Modern ihtilaller bir tabiye ve taktik işidir. Disiplinli ihtilalciler ister.

    c. Üçüncü Evre: Üçüncü evreyi, yıkılan, bozulan düzenin yerine bir yenisini kurma fiili teşkil eder. Yeniden kurma ile inkılap başarılmış olur. İhtilal kelimesi, canlı ve enerjik bir hareketin ifadesi olmakla beraber, inkılabın ancak bir safhasını, daha doğrusu tamamlanmamış durumunu ifade eder. İnkılap siyasi ve hukuki hüviyeti olan bir topluluk içerisinde eskilerin yerini yeni bir idarenin, yeni bir düzenin ve yeni müesseselerin almasıdır. İnkılapta topluma yeni ve ileri bir fikre dayanan yeni bir düzen ve değer getirilmiş olur.

    İnkılapçılık ise; kurucu ve yapıcı bir düşünceyle modern toplum hayatında yeni ilerleme ve gelişmelere imkan hazırlamaya yönelik bir düşünceyi benimsemektir. İnkılapçılık bir taraftan uygarlık gereği yeni inkılapları öngörürken, diğer taraftan da ileriye yönelmeyi gerekli kılmaktadır. İnkılapçılıkla, türk toplumu endüstri, bilim, teknoloji, tıp ve sanayi gibi her alanda, her türlü gelişmeye yabancı kalmayacak kendini çağın gereklerine göre yenileyecektir. Bu anlamda, inkılapları sevmeyi ve korumayı, onları medeni ve insani yaşayışın gereği olarak savunmayı öngörür. İnkılapçılık diğer bütün ilkeleri içine alır yani hepsini kapsayan genel bir ilkedir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.