Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

İnsanlara karşı sorumluluklarımız nelerdir

Diğer insanlara karşı sorumluluklarımız nelerdir

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-04-21 13:20:49

    Cevap :
    1. Hiç kimseye zarar vermemek: Insanlarin canina, malina, konutuna, hürriyetine, namus ve serefine tecavüz etmek dinimizce yasaktir. Bunlar insanlarin dokunulmaz haklaridir. Müslüman, baskalarinin hakkina saygi göstermek, insanlara zarar verici her türlü fiil ve davranistan sakinmakla görevlidir. Gerçek Müslüman olabilmenin bir sarti da budur.
      Peygamberimiz söyle buyurmustur: "Müslüman, diger Müslümanin dilinden ve elinden zarar görmedigi kimsedir."( Hadis-i Serif: Riyazüssalihin)
    2. Baskalarina yardim etmek: Insanlara tatli sözlü ve güler yüzlü davranmak, fakirlere yardim etmek, yoksullarin ihtiyaçlarini karsilamak, kimsesizleri korumak, düseni kaldirmak, yolunu sasiranlara yol göstermek dinimizin emri, iyi ahlâki olmanin geregidir.
    3. Büyüklere saygi, küçüklere merhamete göstermek: Anne ve Babamiza, büyük kardeslerimize, ögretmenlerimize ve yasça bizden büyük olanlara saygi göstermek, bizden küçüklere kimsesizlere, güçsüz ve yetimlere merhamet etmek, yardimci olmak önemli bir ahlâk kuralidir.
      Peygamberimiz (s.a.v.) bu konunun önemini hakkinda söyle buyuruyor: Büyüklerine saygi göstermeyen, küçüklerimize merhamet etmeyen bizden degildir.
    4. Dargin durmamak: Müslümanlar arasinda herhangi bir sebeple darginlik olursa, vakit geçirmeden darginlar hemen barismalidir. Peygamberimiz: "Bir müslüman diger din kardesi ile üç günden fazla dargin durmasi helal olmaz." Buyurarak dargin durmamanin kötü bir davranis oldugunu bildirmistir, uzun süre küs duranlarin büyük günah isledikleri belirterek söyle buyrulmustur: "Bir kimse Müslüman kardesi ile bir sene küs durursa onun kanini dökmüs gibi günaha girmis olur."(Riyazüssalihin)
    5. Darginlari baristirmak: "Mü'ninler ancak kardestirler. O halde iki kardesinizin arasini düzeltiniz."Hucürat süresi 10 Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz de : "Sadakalarin en hayirlisi dargin olan kimseleri baristirmaktir."(Seçme Hadisler) buyurarak darginlari baristirmak çok hayirli bir davranis oldugunu bildirmistir.
    6. Dostlari ziyaret etmek: Müslümanlar uygun zamanlarda yakinlarini, büyüklerini ve baba dostlarini ziyaret etmelidir.
    7. Misafirleri agirlamak: Misafirleri agirlamak dinimizin tavsiye ettigi iyi davranislardan biridir. Misafir severligin milli geleneklerimizin önemli bir yeri vardir. Türk Milleti, tarih boyunca misafirlere karsi iyi davranisi ile taninan millettir.
    8. Davete gitmek: Bir Müslümanin eger sakincali bir durumu yoksa, din kardesinin davetine gitmeli, verecegi yemege katilmalidir. Bu davranis Müslümanlar arasindaki sevgiyi artirir. Peygamberimiz bu konuda söyle buyurmustur: "Sizden birinizi din kardesi dügün yemegine veya benzeri seye davet ederse gitsin."  (Cam'us-Sagir) Sevgili Peygamberimiz zengin, fakir ayirimi yapmaz, bir hizmetçi davet etse bile giderdi.
    9. Din kardeslerinin Iyiligini istemek: Müslüman, din kardesleri için iyi düsüncelere sahip olamli, kendisi için sevip istedigi iyi seyleri din kardesleri için de arzu etmelidir. Iyi ahlâki olgun bir Müslüman olabilmenin ölçüsü budur.
    10. Büyüklerinin Ellerini öpmek: Müslümanlar, saygilarini göstermek maksadiyle, bilginlerin ve büyüklerin ellerini öpebilir.
    11. Baskalarinin kusurlarini arastirmak: Bir Müslüman din kardesinin özel hayatini arastirmaz. Gördügü kusurlari baskalarina yaymaz. Din kardesini baskalarinin yaninda kötülemez. Gördügü hatali davranislarini kirmadan, incitmeden uygun sözlerle düzeltmeye çalisir.
    12. Kötülük yapanlari bagislamak: Iyi ahlâkli bir insan kendisine yapilan fenaliklari bagislar. Hatta bagislamakla kalmaz, kötülüklere karsilik iyilik yapar. Bu davranis ahlaken olgunlasmis Müslümanlarin yapacagi çok güzel bir davranistir.
      Sevgili Peygamberimiz:
      "Üç güzel huy kimde bulunursa yüce Allah o kimseye rahmeti ile cennete kor." buyurdu. O huylar nelerdir? diye sorulunca su cevabi verdi:
      - Sana vermeyene sen verirsin,
      - Sana gelmeyene sen gidersin,
      - Sana zulmedeni bagislarsin.
    13. Hastalari ziyaret etmek: Müslüman, hasta olan din kardesini ziyaret etmeli, sagliga kavusmasi için dua etmeli, hastalari üzecek söz ve davranislardan sakinmalidir.
    14. Cenazelere katilmak: Ölen din kardesinin cenaze namazini kilmak, onu kabrine kadar götürmek, din kardesi için Allah'tan rahmet dilemek ve dua etmek, Müslümanlarin dünya hayatindan ayrilip ahirete göçen din kardeslerine yapmalari gereken önemli bir görevdir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-04-21 13:24:04

    Cevap : Diğer insanlara karşı sorumluluklarımız:
    1. Yasaların gerektirdiği kurallara uymak
    2. Vergi vermek
    3. Haklarını ve sorumluluklarını bilerek ona göre hareket etmek
    4. Seçme ve seçilme hakkını kullanmak
    5. Askere gitme görevini yerine getirmek
    6. Kanun ve toplum kurallarını benimseyerek bunlara saygılı olmak
    7. Demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi kavramları benimseyerek bunlara uygun davranmak
    8. Diğer bireylere karşı saygı ve sevgi dolu olarak toplumun huzurunu bozmadan yaşamak
    9. Şiddetten uzak durup her zaman barışı savunmak
    10. Her türlü çıkarcılığa ve ayrımcılığa karşı çıkarak bu tarz davranışlardan uzak durmak.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-04-21 13:27:58

    Cevap : Genel olarak topluma karşı vazife ve sorumluluklarımızı maddeler halinde şöyle ele alabiliriz:
    1. Topluma karşı sorumluluklarımızın başında, birbirimizi sevmek ve karşılıklı haklarımıza saygı göstermek gelmektedir.
    2. Toplumsal görevlerimizden biri de iyilikte yardımlaşmak, muhtaçlara yardım elini uzatmaktır.
    3. İmkan ve olanaklar ihtiyaca göre en uygun bir şekilde kullanılmalı, ahlakî ölçülere göre gereken yerlere, gerektiği kadar harcanmalıdır. Bunların toplumun zararına kullanılması; harcamada lüks ve israftan kaçınılmalıdır.
    4. Çalışmak, üretmek ve kazanmak bireysel bir hak olduğu gibi, aynı zamanda kendimize, ailemize ve topluma karşı bir vazifedir Kendimizin ve bakmakla yükümlü olduğumuz aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılamak, yakınlarımıza ve topluma yük olmamak için çalışmak, sosyal görevlerimiz arasındadır.
    5. Toplumsal görevlerimizden bir diğeri de, kamu mallarını korumak, haksız yollarla bunları elde etmeye çalışmamaktır. Bu haklar, af, sulh gibi bir yolla ıskat edilemez, kaldırılamaz veya değiştirilemez. Toplumda bütün fertlerin, bu hakları koruma, kollama hak ve sorumluluğu vardır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.